Gazete Vatan Logo

Şemdinli mahkumları tahliye bekliyor

Savcı Sarıkaya’nın ifadesiyle gündeme gelen Şemdinli Davası’nda 39 yıl hapse mahkum olan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş tahliye olmayı bekliyor

Şemdinli mahkumları tahliye bekliyor

Darbe girişimi sonrası emekli askerlerce TSK’ya yönelik ilk kumpas olarak adlandırılan ‘Şemdinli Davası’yla ilgili Savcı Ferhat Sarıkaya’nın basına yansıyan ifadesi davayı gündeme taşıdı. 2005’te Şemdinli’de Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla başlayan süreç, astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş’in 39 yıl hapse mahkum olmasıyla sonuçlandı.

Kimi tutuklu kimi firari

Ancak darbe girişiminin ardından davaya bakan hakimler ya açığa alındı ya da tutuklandı. Davaya ilk bakan ve Savcı Sarıkaya’nın ifadesine göre iddianameye paragraflar ekleyen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya daha sonra Yargıtay üyesi oldu ama FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklandı. Kaya’dan sonra davaya bakan ve Şike Davası’yla tanınan hakim Mehmet Ekinci hakkında da yakalama kararı çıkarıldı ama Ekinci firari olarak aranıyor.

Yargıtay’ın usul ve görev yönünden bozarak geri gönderdiği davada kararında direnerek sanıkları 39 yıl hapse mahkum eden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Behçet Aşılar ile üye hakimler Ahmet Ödül ve Hayrettin Genç ise HSYK 2. Dairesi’nin açığa aldığı 2 bin 745 yargı mensubu arasında yer aldı. Mahkemenin kararlarına yapılan itirazları karara bağlayan Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Sinan Sivri de açığa alındı. Kararı onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’la birlikte üyeler Abdurrahman Kavun, Hamza Yaman ve Ahmet Toker tutuklanırken, üye Fikriye Şentürk hakkında da gözaltı kararı verildi.

Haberin Devamı

‘İnfaz durdurulmalı’

Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in avukatı Vedat Gülşen, VATAN’a şöyle konuştu: “Mahkeme sırasında kayıtlara geçen itirazlarımız ve müvekkillerim lehine olan deliller göz ardı edildi. Van Adliyesi ve ÖYM’de görevli 14 savcı ve hakimin bu işin içinde olduğunu düşünüyoruz. Müvekkillerim tahliye olmayı bekliyor. Ancak somut beyan ve tutuklanan kişilerle ilgili iddianame tespitine ihtiyacımız var. İddianamenin çıkmasıyla birlikte önce infazın durdurulması ve göreve iadelerini isteyeceğiz. Sonraki adımımız ise yargılanmanın yenilenmesi talebi olacak.”

Haberin Devamı