Gazete Vatan Logo

Şehit çocuklarına ödenen aylıklar ve evlenme yardımı nasıl yapılmaktadır?

Şehit olan personelin çocuklarına devlet tarafından bağlanan maaş ve diğer yardımlar konusu ile ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz. İşte şehit çocuklarına hangi yardımlar, ne sürelerle ve ne şekilde yapılmaktadır sorusunun cevabı...

Şehit çocuklarına ödenen aylıklar ve evlenme yardımı nasıl yapılmaktadır?

Şehit çocuklarına devlet tarafından belirli sürelerle yardımlar yapılmaktadır. Kız ve erkek çocuklar için farklı şekillerde bağlanan aylıklar ve yardımlar ile ilgili detaylar haberimizde...

ŞEHİT ÇOCUKLARINA NE ŞEKİLDE AYLIK BAĞLANIR?

5510 sayılı Kanunun 34'üncü maddesine göre; şehit personelin vefat tarihinde, evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanır. Evlenme nedeni ile aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalanların da eski aylıkları bağlanarak ödenir. Ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan veya dul kalanlara da bu tarihleri takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.

Şehit personelin vefat tarihinde 18 yaşını, ortaöğrenim yapmakta ise 20 ve yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurmamış erkek çocuklarına (SGK Sağlık Kurulunca belirlenen oranda malul olduğu anlaşılanlarda yaş kaydı aranmaksızın) aylık bağlanır. Ortaöğrenimi bitirdikten sonra ve 20 yaşını doldurmadan önce ilk ders yılında yükseköğrenime başlayan erkek çocukların aylıkları aralıksız ödenir. Ortaöğrenimi bitirdikten sonra yükseköğrenime devam edebilmek için yurt dışında yabancı dil öğreniminde geçen sürenin en çok bir yılı ile lisansüstü uzmanlık öğrenimlerinde geçen sürelerin tamamı yükseköğrenimden sayılır.

Haberin Devamı

ŞEHİT ÇOCUKLARINA EVLİLİK YARDIMI NASIL YAPILIR?

5510 sayılı Kanunun hükümleri gereğince; evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme ödeneği olarak bir defaya mahsus olmak üzere SGK tarafından peşin ödenir. SGK tarafından sağlanan haklarla ilgili detaylı bilgi www.sgk.gov.tr adresinden alınabilir.