Gazete Vatan Logo

Şehirde yeni trend koşu!

Şehirde yeni trend koşu!

BURAK KARA / bkara@gazetevatan.com

Fotoğraflar: Barış ACARLI

ŞEHİRDE koşu trendi son günlerde salgın gibi yayılıyor. Aralarında beyaz yakalılar, bankacılar ve CEO’ların bulunduğu spor tutkunları sabah 05.30-06.00 sıralarında mesajlaşıp koşmak için yola çıkıyor. 1-1.5 saat koştuktan sonra işlerinin başına dönüyorlar.

Sosyal medyada 10'dan fazla koşu grubu var. İsimler, özel logolari tişörtleri olan grupların amacı koşu sporunu yaygınlaştırmak. En popüler rotalar Belgrad Ormanı, Sarıyer, Caddebostan sahili. Ankara'da ise ODTÜ ve Eymir Gölü çevresi.

İLGİNÇ İSİMLERİ VAR

Koşu grupları Team İstanbul, İstanbul Koşu Kuvvetleri, Bu Kızlar gibi ilginç isimler taşıyor. Adım Adım adlı grup hafta sonları buluşuyor ve Belgrad Ormanı Neşet Suyu parkurunda koşuyor...

Sabah 06:00... Herkes koşuda

Şehirde koşu trendi hızla yayılıyor. Aralarında bankacı, yönetici ve CEO’ların bulunduğu spor tutkunları saat 05.30-06.00 gibi mesajlaşıp koşmak için yola çıkıyor. 1-1.5 saat koşup sonra sonra işlerinin başına dönüyorlar.

Şehirde koşu trendi son günlerde salgın gibi yayılıyor. Sağlıklı yaşamak isteyen birçok kişi sabah 06:00 gibi koşu gruplarıyla sahilde ya da ormanda buluşup 1-1.5 saat koştuktan sonra işlerine gidiyorlar. Bir koşu grubunda yer almak hem sosyal olarak motive edici hem de sportif olarak insanı “gaza” getiren bir şey. Çünkü tek başına spor yapmak günümüz koşullarında yüksek motivasyon gerektiriyor, bir iki gün sonra birçoğumuz spordan vazgeçiyor. Ama koşu grupları öyle değil. Grup üyeleri birbirlerini motive ediyor, koşumak istemeyeni ikna ediyorlar. Türkiye’de sosyal medyada bir çok koşu grubu var. Bu gruplara girmek zor değil. Disiplinli bir şekilde grubun koşu programına uymak yeterli. En popüler rotalar ise İstanbul Caddebostan sahil, Belgrad Ormanları, Maçka Parkı, Bebek sahil, Ankara’da ise Eymir gölü çevresi, Anıttepe parkuru ve ODTÜ kampüsü. Pınar Morpınar uzun zamandır koşuyor ve grupları organize ediyor, “Koşmak bir nevi meditasyon; istediğinizde bu zevki hiç tanımadığınız insanlarla paylaşabildiğiniz bir spor. Koşu gruplarında başka bir yerde tanışamayacağınız insanlarla tanışıp, birlikte sosyalleştiğiniz harika oluşumlar’’ diyor.

İşte yeni trend şehrin koşu grupları...



HAREKET CANDIR

“Biz hareket etmeye ilham vermek için varız.” 4 bin 500’e yakın üyesi ve bağış koşularında iki senede toplanmasına vesile oldukları 400 bin TL’nin üzerindeki bağışla her gün yeni insanlara ulaşmaya devam ediyorlar. Her Salı ve Perşembe sabahı Bebek Cafe Nero önünde toplanıp harekete geçiyorlar. Koşmanız şart değil, isteyen yürüyor, isteyen koşuyor, bisiklete biniyor veya hoplayıp zıplıyor; kısaca bedeni ve ruhu harekete geçirmek için oradalar. Her Pazar Belgrad Ormanı Neşet Suyu parkurunda yaz tarifesi ile 08:30, kışın 09:00’da buluşup hep birlikte koşuyor, ardından kahvaltılarını ediyorlar.

BU KIZLAR NEREYE KOŞUYOR

Bütün kızlar toplandık



BuKızlar ekibinin koşucularından Pınar Morpınar, “Aslında her gün hepimiz hayata yetişmek için bir yerlere koşuyoruz, amacımız bu koşuşturmayı daha eğlenceli ve güzel bir hale getirmek” diye grubu anlatıyor. Grup bugüne kadar katıldıkları yarışların yanı sıra pek çok farklı spor dalından etkinliğe de imza atıyorlar. Yarışlarda bağış topluyor ve marka iş birlikleri ile de ekipçe harika deneyimler yaşıyor. Yaz boyu Salı akşamları 25-30 kişi Bebek Parkı’ndan başlayarak 6-7 km koşuyor. Kışın ise Cumartesi sabahları farklı bir parkurda koşmaya devam ediyorlar.

ANKARA KOŞUYOR

Başkent temsilcileri



Ankara Koşuyor ekibi her Cumartesi özellikle koşu ile yeni tanışan ekip arkadaşlarının mesafelerini arttırma amacıyla, ODTÜ Kampüsü’nde 6-7km’lik parkurda jog antrenmanı yapıyor. Yarışlara hazırlanan ve daha hızlı koşmayı hedefleyenler de hafta içi bir gün Anıttepe Koşu Parkuru ya da ODTÜ Stadyumu’nda interval antrenmanı yapıyorlar. Ayrıca Pazar sabahları yaptıkları orta-uzun mesafe (13 km ve üzeri) ve tempolu koşular için genelde rotası 10.65 km olan Eymir Gölü çevresini veya Eymir (Oran) Ormanını tercih ediyorlar. Mottoları “Sağlık için Koş!”

İSTANBUL RUN PROJECT

İstanbul sokaklarında tempolu koşan cadılar

İstanbul Run Project, “Her gün spor yapmazsa mutsuz olan bir grup yarım akıllının emeklilik projesi” olarak tanınıyor. 10 aktif koşucusu var, genellikle 7-10 km koşuyorlar. Kendilerini “yer-mekan-zaman seçmeyen bir koşu grubu” olarak tanımlıyorlar. Grubun kendini geliştirmek üzere koşanlar için olduğunu vurguluyorlar. Sporu sosyalleşmek olarak görüyorlar. Hatta Cadılar Bayramı’nda İstanbul sokaklarında tempolu koşarak sporun eğlenceli olduğunu da kanıtladılar.

KOŞUYORUZ

Keyiflerine düşkünlerin bol kahkahalı grubu



İlk başta kendi içinde bir grup olarak koşmaya başlayan Koşuyoruz üyeleri, daha sonra grubu herkese açmışlar. Sayıları her geçen gün artan Koşuyoruz’un, bir araya gelmek için belirlediği herhangi bir gün, saat ve koştuğu belirli bir mesafe yok. Her fırsatta organize olup coşkulu, bol kahkahalı etkinlikler düzenliyorlar. Grup koşucularının ortak özelliğinin keyiflerine düşkünlükleri olduğunu vurguluyorlar.

KADIKÖY RUNNERS

Mottoları ‘’Anadolu Yakası’nda koşmanın tadı başkadır’’



Kadıköy Runners, koşmayı seven, ‘’Anadolu Yakası’nda koşmanın tadı başkadır, Kadıköy’lü olmak ayrıcalıktır’’ diyen, Kadıköy ve çevresinde yaşayan koşucuları bir araya getirmek, bir iletişim ağı oluşturmak amacıyla kurulmuş amatör bir koşu grubu. 700’ün üzerinde üyeye sahip ve aktif koşucu sayıları 30-50 arası. Grup Salı akşamları 19:00’da, bir tarafı deniz, bir tarafı çim olan, İstanbul’un en güzel parkurlarından biri Caddebostan Fenerbahçe Sahili’nde, hafta sonları ise Belgrad Ormanı, Çekmeköy Ormanı, İstanbul Boğazı gibi şehrin farklı rotaları keşfediyor. “You Will Never Run Alone” mottosuyla grubun amacı grup koşularında temposu ne olursa olsun kimsenin geride tek başına kalmasına izin vermemek ve yarışlarda koşan grup üyeleri her zaman desteklemek. Şehir dışı yarışlarına organize olup birlikte katılan grup, koşu organizasyonlar da düzenliyorlar.

280 kalori

Koşarak yakabileceğiniz kalori saatte kaç kilometre ile koştuğunuza ve kilonuza göre değişir. Örnek olarak 70 kilo biri saatte 8 km hızla koşarsa yarım saatte yaklaşık 280 kalori yakar. Aynı hız ve sürede 85 kiloluk biri yaklaşık olarak 340 kalori yakacaktır. Hızı artırarak aynı sürede daha fazla kalori yakabilirsiniz.

ADIM ADIM:

İyilik peşinde koşuyorlar



Spor yapmanın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının bir nevi gönüllü elçiliğini yapma fırsatı sunan Adım Adım, koşmayı toplum yararına olabilecek bir etkinliğe dönüştürmüş. Adım Adım, Belgrad Ormanı Parkuru’nda beş senedir koşuyor. Bugüne kadar spor yaparak 4 milyon TL bağış toplamışlar.

İSTANBUL KOŞU KUVVETLERİ

Spor ve sıkı dostluk için



İstanbul Koşu Kuvvetleri’nin (İKK) amacı spor yaparken sıkı dostluklar kurup koşuyu ve sporu bir yaşam tarzı olarak görmek. Her koşuda 30 kişi olmak üzere Perşembe günleri şehrin değişik bir bölgesinde buluşup yaklaşık 7-8 km koşuyorlar. Rotaları arasında, Karaköy, Balat, Taksim, Şişhane gibi koşu için akla gelmeyecek semtler bulunuyor.

TEAM İSTRUNBUL

Beyaz yakalılar stres atıyor



Ağırlıklı beyaz yakalı orta/üst düzey yönetici 1500’e yakın üyesi ile Team Istrunbul, tamamen spor amaçlı bir grup. Uzun süredir her Salı, Perşembe ve Cumartesi koşuları ile Bebek, Belgrad Ormanı, Caddebostan ve Büyükada gibi çeşitli parkurlarda düzenlenen koşularla, sabah 06 gibi erken bir saatte buluşmalarına rağmen 50-60 kişilik toplu bir spor olayına dönüşmüş.