Gazete Vatan Logo

Şehir şehir 1 Mayıs

GAZİANTEP

GAZİANTEP'te 1 Mayıs kutlamalarında İstiklal Marşı krizi yaşandı. Kutlamalarda saygı duruşunun yapılmasının ardından İstiklal Marşı okunmayınca İşçi Partililer (İP) tören tertip komitesi ile tartıştı. Yaklaşık 20 dakika sonra okunan İstiklal Marşı'nın sonrasında ise Demokratik Toplum Partisi (DTP), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) ve İş Hak Derneği üyeleri tören alanını terk etti. Şanlıurfa'daki kutlamalarda ise Kürtçe pankartlarla 1 Mayıs kutlandı.

İstasyon Caddesi'nde yapılan 1 Mayıs kutlamalarına DİSK, KESK, TÜMTİS, Haber-İş, Büro Emekçileri Sendikası, Tüm Bel Sen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İP, İşçi Hakkı Derneği, DTP ve Emeğin Partisi (EMEP) üyelerinin de bulunduğu yaklaşık bin kişi katıldı. Geniş güvenlik önleminin alındığı kutlamalara gelen bazı CHP'liler polislere karanfil verdi. 1 Mayıs'ta ölenler için saygı duruşu ve işçi marşının dinletilmesi ile başlayan kutlamalara katılan İP'liler, İstiklal Marşı okutulmamasına tepki gösterdi. İP'den Şenel Gökpınar, konuşmanın yapıldığı CHP'ye ait miting otobüsüne çıkarak İstiklal Marşı'nın neden okutulmadığı konusunda görevlilerle tartıştı. Bu tartışma sonrası İstiklal Marşı CD'sinin getirilmesi beklendi. Bu sırada aynı otobüse çıkan Büro Emekçileri Sendikası ve İş Hak Derneği üyesi 3 kişi, Tertip Komitesi Başkanı Nihat Bencan'la, "Tören programında İstiklal Marşı yok. Okutulmasın" diyerek tartıştı. Yaklaşık 20 dakika beklemenin ardından İstiklal Marşı CD'si getirildi.

Haber İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Tabur, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve görevi başında ölen işçiler için saygı duruşunda bulunulacağı ve İstiklal Marşı okutulacağını anons etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okutulması sırasında İş Hak Derneği ve DTP'liler Kürtçe sloganlar atarak protesto gösterisinde bulundu. İstiklal Marşı'nın ardından aynı grup, sloganlar atarak tören alanını terk etti.

Tertip Komitesi Başkanı Bencan, İstiklal Marşı'nın okutulmamasıyla ilgili, "Bunda art niyet yok. İnsanlar duymayınca yanlış anlama oluyor. Programımızda var" dedi. Haber-İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Tabur da, "İstiklal Marşı programa alınmamış itiraz ettik" diye konuştu.


ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da da, 1 Mayıs Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlarla olaysız kutlandı. KESK, DİSK, TMMOB, Eğitim-Sen, İHD, Mazlum-Der ve DTP üyesi yaklaşık 100 kişi, Karakoyun İş Merkezi önünde bir araya geldi. Türkçe, `Yaşasın 1 Mayıs, İşçi ve Emekçinin Bayramı' ve Kürtçe `Yaşasın 1 Mayıs' anlamına gelen `Biji Yek Gulan' yazılı pankart açan grup, hükümet aleyhine de sık sık slogan attı.

Grup adına konuşan DİSK'e bağlı Genel- İş Şube Başkanı Sadık Demir, Adapazarı'nda yaşanan olaylara değinip, bunu `İkinci Sivas vakası' olarak nitelendirerek, şunları söyledi:

"DTP Adapazarı'nda barış ve kardeşlik adına yaptığı geceyi basmaya çalışan, kadın çocuk ve yaşlıların bulunduğu bin kişiyi linç etmek istemiştiler. 6 saat salonda mahsur kalan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda ambulanslar taşlanmış insanlar linç girişimine maruz kalmıştır. Türk ve Kürt halklarının birbirine düşürülmesine sebep olunan bu olayda siyasi iktidarın payı büyüktür. Bu olayların karışışında sesiz kalan İçişleri Bakanı istifa etmeli Sakarya Valisi görevden alınmalıdır."

Yoğun güvenlik önlemi altında yapılan ve 1 saat süren kutlamalar sonunda, 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup, olaysız dağıldı.


KİLİS

Kilis'te de, 1 Mayıs, yaklaşık 100 kişinin katılımıyla Cumhuriyet meydanında kutlandı. Sakin ve olaysız geçen kutlamalarda, gün ile ilgili konuşmalar yapıldı, katılanlar halay çekip, kutlamayı şenlik havasında bitirdi.


ADANA

Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde ise Romen aşireti, piknikle 1 Mayıs'ı kutladı. Ceyhan Nehri kıyısında çeşitli illerden gelen aşiret üyeleri, mangal yakıp, piknik yaptılar, şarkılar seslendirip, oynadılar. Grup, 1 Mayıs'ın ülke genelinde şenlik havasında kutlanmasını arzu ettiklerini söyledi.


DİYARBAKIR

DİYARBAKIR, Tunceli, Elazığ ve Şırnak'ta sendikalar tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları olaysız sona erdi. Diyarbakır'daki kutlamalara yaklaşık 3 bin kişinin yanısıra DTP Genel Başkan Yardımcısı Mardin Milletvekili Emine Ayna da katılırken, kutlamalar sırasında bölücübaşı Abdullah Öcalan lehine sloganların da atıldığı gözlendi.

Diyarbakır'da 1 Mayıs ile ilgili basın açıklaması Dağkapı Meydanı'nda yapıldı. Faklı yerlerde toplanan ve Dağkapı Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen işçilere DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir ve alt kademe başkanları da eşlik etti. Basın açıklamasının yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 3 bin kişi sık sık, `Biji serok Apo' sloganı attı. Sarı- kırmızı- yeşil bandaj ve elbiselerle dikkat çeken bazı yaşlı kadın ve erkekler burada davul zurna eşliğinde Kürtçe şarkılarla halaylar çekip 3 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

DTP bayraklarının da bulunduğu alanda konuşan Emine Ayna, bugün taleplerini umuda dönüştürerek emekçilerle beraber bunu doruğa çıkarmayı umduklarını söyledi. Ayna, başta Taksim olmak üzere birçok yerde kutlamalara engel olunduğunuda belirtirek, şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz nokta operasyonlara karşı durulmamasının sonucudur. Bugün geldiğimiz nokta savaşa karşı durulmamasının sonucudur. Birileri dönüp operasyonlar ve ölümler başladığında enflasyonlar tavana vurduğunda, zamlar tavana vurduğunda , esnafa işçiye emekliye dönüp, `Söz konusu vatansa gerisi teferruattır' dediğinde ses çıkarmayanlar bugünden sorumludur. Meclis'te DTP'lilerin elini sıkmayan Başbakan bu katliam girişimlerinin önünü açmıştır. Aslında bütün Kürtlere karşı bugüne kadar geliştirilmiş olan ve bugünden sonra da geliştirilebilecek katliamların önünü açmıştır. Başbakan'a çağrımız vardır. Artık yeter, bu halkı görün artık."

Diyarbakır'daki 1 Mayıs kutlamaları yapılan konuşmaların ardından olaysız bir şekilde sona erdi.


ELAZIĞ

Elazığ PTT Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak için iki grup halinde alana gelen KESK üyeleri ve EMEP'liler sloganlar eşliğinde okudukları basın açıklamasından sonra dağıldı.

KESK dönem sözcüsü Halil Ateş yaptığı basın açıklamasında, Örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Herkes düşüncesini özgürce ifade edebilmeli, yaşama, çalışma ve eğitim özgürlüğü genişletilmelidir. Siyasetin katılımcı ve çoğulcu bir yapıya kavuşabilmesinin ve örgütlü toplumun önü açılmalıdır. Sendikal hak ve özgürlükler önündeki tüm engeller, bütün anti demokratik hükümler kaldırılmalı, demokratik bir çalışma düzeni kurulmalıdır. Kamu emekçilerinin toplu sözleşmeli ve grevli sendikal hak ve özgürlükleri ile siyaset yapma haklarının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Kamu emekçilerine yönelik baskı ve sürgün politikalarından vazgeçilmelidir."


ŞIRNAK

Şırnak'ta, DİSK, KESK, Eğitim- Sen, Tüm-Bel Sen ve SES sendikalarına üye işçiler Şırnak Beledyesi önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Meydanı'na sendikalar adına konuşan KESK dönem sözcüsü Abdurrezzak Yıldız, 31 yıl önce işçilere saldıran zihniyetin bugünde Taksim ve Diyarbakır İstasyon meydanlarını emekçilere kapattığını söyledi. İstanbul Valisi'nin, "Orantılı güç kullanacağız" söylemlerini, saldırgan tutumunu ve yetkililerin bu yasaklayıcı zihniyetlerini kınadıklarını söyleyen Yıldız, "Dünya halklarının birlikte kutladığı evrensel başka bir gün yok. Dünya işçileri kurtuluşu emek sınıfının mücadelesinde gören toplum kesimleri ve emek dostları 1 Mayıs'ı birlikte kutluyorlar. Ele ele günül günüle veren işçiler geleceğin sömürüsüz ve eşitlikçi dünyasını müjdeliyorlar diyerek bu ülkenin emekçilerine ayak takımı diyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a karşı alanlardayız" dedi.

`Yaşasın 1 Mayıs', `Ayak takımı değil onurlu emekçiyiz', `Biji yek Gulan (Yaşasın 1 Mayıs)', `Operasyona değil emekçiye bütçe', `Uyarı AKP sağlığa zararlıdır', `Mezarda emekliliğe hayır' yazılı dövizler taşıyan işçiler davul-zurna eşliğinde halay çektikten sonra olaysız dağıldı.


TUNCELİ

Tunceli'de, 1 Mayıs kutlamaları için Cumhuriyet Bulvarı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, sloganlar atarak mitingin yapılacağı Kışla Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş kortejinin en önünde DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ile Belediye Başkanı DTP'li Songül Erol Abdil ve sendikaların Tunceli temsilcileri yer aldı.

Yaklaşık 1 kilometre sloganlar atarak yürüyen işçilerin oluşturduğu kortej miting alanı girişinde sıkı bir kontrolden geçirildi. Kışla Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişiye burada Taksim Meydanı'na girmek isteyen göstericeler lehine bir süre slogan attı. Yapılan konuşmalardan sonra göstericiler dağıldı.


ORDU

ORDU'da 1 Mayıs kutlamalarına kadınlar damgasını vurdu. Toplanan yaklaşık bin kişilik grubun yarıdan fazlasını oluşturan kadınlar halaylar çekip, oyunlar oynadı. `Taksim bizimle özgürleşecek' şeklinde sloganlar attılar.

1 Mayıs kutlaması Ordu'da yaklaşık bin kişinin Belediye Meydanı'nda saat 12.00'de toplanmasıyla başladı. Kutlamalardan önce Ordu İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olası bir provakasyona karşı olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Polis, miting alanına gelen kişileri tek tek aradı. Meydanı dolduran kalabalık `Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz', `1 Mayıs her yerde, yüreğimiz Taksim'de', `Taksim bizimle özgürleşecek', `Ezilenler el ele mücadeleye' sloganlarını attı. Ordu'daki 1 Mayıs Kutlamaları'na özellikle kadınlar damgasını vurdu. Yaklaşık bin kişilik kalabalığın yarıdan fazlasını oluşturan kadınlar, kutlamalara başından sonuna kadar alkış, ıslık, slogan ve oyunlarıyla destek verdi. Bir ellerinde çiçekler, diğer ellerinde pankartlar taşıyan kadınlar, konuşmaların ardından meydana çıkarak halay çekip oyunlar oynadı. 1 Mayıs kutlamaları yaklaşık 1.5 saat sürdü ve olaysız sona erdi.


MUĞLA

MUĞLA'nın Marmaris ve Bodrum ilçelerindeki 1 Mayıs kutlamalarına katılım az oldu. 26 sivil toplum örgütünü çatısı altında toplayan Marmaris Demokrasi Platformu tarafından Atatürk Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara yaklaşık 70 kişi, CHP Bodrum İlçe Teşkilatı'nın düzenlediği mitinge ise yaklaşık 300 kişi katıldı.

CHP ve DSP ilçe örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı törende konuşan Eğitim-Sen Marmaris Temsilciliği Başkanı Hasan Akbaş, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan tatsız olayları kınadıklarını söyledi. Akbaş, uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle çalışanların hayatlarının her geçen sene daha da zorlaştığını kaydetti. Akbaş'ın konuşması, sık sık `Kahrolsun Faşizm', `Yaşasın 1 Mayıs' sloganlarıyla kesildi. Akbaş'ın kürsüden inmesinden sonra çalınan `1 Mayıs Marşı'na alanda bulunanlar da eşlik etti. İki küçük kız çocuğunun marşla birlikte dans etmesi dikkat çekti. Yaklaşık yarım saat süren tören katılımcıların olaysız dağılmasıyla sona erdi.

Bodrum CHP İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen İşçi Bayramı Mitingi, İskele Meydanı'nda toplanan 300 kişinin Belediye Meydanı'na kadar yürümesiyle başladı. Mitinge katılanlar yol boyunca, `Kahrolsun ABD emperyalizmi', `Hükümet istifa, ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye', `Taksim hakkımız, söke söke alırız', `Ayaklar baş olacak, Tayyip defolacak', `Susma, sustukça sıra sana gelecek' sloganları atıp, `Yaşasın emeğin küresel dayanışması', `İş, ekmek, özgürlük', `Bugün başa getiren ayak, yarın da seni ayak yapar', `Emek en yüce değerdir' yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Belediye Meydanı'ndaki mitingde, konuşmaların ardından `1 Mayıs Marşı' hep bir ağızdan söylendi. Grup, daha sonra olaysız dağıldı.


VAN

VAN, Hakkari ve Bitlis'te KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların katıldığı 1 Mayıs kutlamaları sakin geçti. Van'daki 1 Mayıs kutlamaları Sanat Sokağı'nda, Hakkari'de Cumhuriyet Caddesi, Yüksekova'da ilçe stadyumu, Bitlis'te ise Kazım Dirik Caddesi üzerinde Mutki Durağı'nda yapıldı. Geçen yılara oranla bu yıl daha az sayıda güvenlik önlemi alındığı gözlendi. Hakkari'de DTP'li Belediye Başkanı Kazım Kurt, sendika temsilcilerine karanfil dağıtarak işçilerin bayramlarını kutladı.

Van'da KESK tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları saat 13.00'de Sanat Sokağı'nda yaklaşık 100 kişinin katılımıyla yapıldı. Van KESK Dönem Sözcüsü Ali Hikmet Uslu, yaptığı basın açıklamasında hükümetin sosyal güvenlik yasasını eleştirdi. Uslu, "Sermayenin tüm istekleri yerine getirilirken, işçilerin kazanılmış olan hakları ise bir bir yok ediliyor" dedi. Basın açıklamasını okunmasının ardından kalabalık sessizce dağıldı.


HAKKARİ

Hakkari'deki 1 Mayıs kutlamalarına, yaklaşık 500 kişi katıldı. Altay Caddesi'nde toplanan kalabalık, `Yaşasın halkların kardeşliği', `Üreten biziz, yöneten istemiyoruz', `Anadil kimliğimizdir', `Köle değil emekçiyiz' ve Kürtçe olarak `Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Kardeşlik' sloganları atarak Cumhuriyet Carddesi'ne kadar yürüdü. 500 kişilik grup, burada caddeyi trafiğe kapatarak, 1977'de Taksim'de hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Çok az sayıda güvenlik önleminin alındığı basın açıklamasında Hakkari KESK Dönem sözcüsü Mahmut Ceyhan, 1 Mayıs'ın dünyada coşkuyla kutlandığını, Türkiye de ise hala bu noktaya gelinmediğini kaydetti. Hakkari'de yazılı ve sözlü taleplerde bulunmalarına rağmen kutlamalar için kendilerine istedikleri yerin de verilmediğini belirten Ceyhan, bu nedenle de bugün kutlama yerine sadece açıklama yapmakla yetindiklerini ifade etti. Basın açıklamasını okunmasını ardından da 1 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Hakkari'deki 1 Mayıs etkinlikleri, DTP'li Belediye Başkanı Kazım Kurt ve DTP Hakkari il Başkanı Hasan Güzel'in işçi sendikalarına karanfil vererek bayramlarını kutlamasından sonra kalabalığın sessizce dağılması ile son buldu. Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ndeki 1 Mayıs kutlamalarına ise yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Sabancı Caddesi'nde toplanan kalabalık 1 kilometre kadar yürüyerek ilçe stadyumuna geldi. Yapılan saygı duruşunun ardından, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. DTP'li Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, yaptığı konuşmasında, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesini kınadı. Yıldız, "Türkiye'de 1 Mayıs kutlamalarına yasak getirilmesi büyük bir ayıptır ve 1977'de katledilen insanların hesabı verilmeden aynı ziyniyet devam etmesi de büyük bir yanlışlıktır. Türkiye'deki tüm işçi kardeşlerimizin bayramını kutluyorum" dedi. Yüksekova'da 10.30'da başlayan kutlamalar, saat 13.00'te tamamlandı.


BİTLİS

Bitis'teki 1 Mayıs kutlamaları ise Kazım Dirik Caddesi üzerinde bulunan Mutki Durağı'nda yapıldı. Ancak mesa saatlerinden dolayı saat 14.00'te yapılmak istenen kutlamalar çok az sayıda kişinin gelmesi yüzünden saat 16.00'ya ertelendi. Bitlis KESK şubesesinin düzenlediği, 1 Mayıs etkinliklerinin saat 16.00'da yapacağı basın açıklaması ve bir yerel sanatcının vereceği konserle süreceği belirtildi.


MERSİN

MERSİN'de işçi sendikalarınca düzenlenen 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi olaysız geçerken, kutlamalara katılan ve TBMM'nin tahsis ettiği resmi plakalı araçla mitinge gelen DTP milletvekilleri yuhalandı.

Tertip Komitesi'nin Valilikten aldığı yasal izinle yapılan 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi, saat 10.00'da Hastane Caddesi girişindeki toplanma bölgesinde başladı. Kentin değişik yerlerinden yürüyerek gelen yaklaşık 10 bin kişi, polisin oluşturduğu arama noktalarında üzerleri arandıktan sonra toplanma bölgesine alındı. 12 yaşından küçüklerin alana girişine izin verilmedi, döviz ve pankartlar da kontrol edildi. 78'liler Derneği'nin taşıdığı, idam edilenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartı polis alana almak istemedi. Karşılıklı konuşmalar ve ısrarlar sonrası gerginliğin artmaması için pankarta izin verildi, ancak taşıyanlar hakkında daha sonra suç duyurusunda bulunulabileceği belirtildi. Halkevi de, `Ayaklar baş olmaya geliyor' yazılı pankart taşıdı. `Ayaklar baş olsun kıyamet kopsun', `AKP'ye dur', `Zam zulüm işkence işte AKP', `Titre Tayyip ayaklar geliyor', `Operasyonlara son', `Bu oyunu biz bozacağız', `Tek yol Devrim' yazılı pankart ve dövizler de dikkat çekti.

DTP Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katibi İbrahim Binici, Mardin Milletvekili Fatma Kurtulan ile birlikte `TBMM 028' resmi plakalı makam aracı ile mitinge geldi. Yaklaşık 100 kişi ile birlikte alana giren DTP'li vekiller, kontrol yapan polislere, "Üzerimizi aratmayız" diye tepki gösterdi. Polis ile milletvekilleri ve diğer DTP'liler arasında kısa süreli tartışma yaşanırken, Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Baydoğan araya girdi. Milletvekillerinin üzerleri aranmadı, ancak, DTP'liler kontrolden geçirildikten sonra alana alındı.

Toplanmaların ardından saat 12.00'den itibaren grup, en önde "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı dev pankart ve Türk bayrakları taşıyarak mitingin yapılacağı Metropol Miting Alanı'na geçti. "Yaşasın 1 Mayıs", "Her yer Taksim" ve "Yaşasın Sosyalizm" sloganları atan yaklaşık 10 bin kişi, Metropol Miting Alanı'na ulaştı.

Farklı gruplar, alana farklı sloganlar atarak girerken, DTP'li grubun 1 Mayıs'la ilgili slogan yerine `Biji serok Apo' sloganı attığı gözlendi. Katılanların miting alanında yerini almasının ardından davullar zurnalar eşliğinde halaylar çekildi. Konuşmalar öncesi, DTP Milletvekilleri İbrahim Binici ve Fatma Kurtulan, platforma çıkıp, katılımcıları selamlamak istedi. Bu sırada yuhalamalar duyuldu. DTP milletvekilleri yuhalanma üzerine platformda fazla kalmadan indi, konuşmalar sırasında da platforma çıkmadı, mitingin bitmesini beklemeden alandan ayrıldı.

Tertip Komitesi ve Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, yaptığı konuşmada, İstanbul'da yaşanan olayları kınayıp, dünyanın her yerinde 1 Mayıs'ın özgürce kutlanırken, İstanbul'da AKP ve Vali terörü estirildiğini öne sürdü.

Konuşmanın ardından 1 Mayıs Marşı seslendirildi, bazı şarkıcıların seslendirdiği türküler sonrası miting olaysız son buldu.


SAMSUN

SAMSUN'da, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, kutlanan 1 Mayıs'ı davul-zurna eşliğinde halaylar çekerek kutladı.

1 Mayıs nedeniyle İstasyon Mahallesi'nde toplanan sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 2 bin kişi, 2 kilometre yol yürüyerek slogan attı. Ellerinde döviz ve pankartlarla yürüyüp hükümeti protesto eden grup, `Her yer 1 Mayıs, her yer Taksim' diye bağırdı. Bazı vatandaşların bebekleriyle katıldığı kutlamalarda polis geniş güvenlik önlemi aldı. Özellikle Cumhuriyet Meydanı'nda kuş uçurtmayan polis, alana giren herkesin üzerini aradı. Çevredeki binalarda da keskin nişancılar nöbet tuttu. Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyen kalabalık grup Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Burada davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Herhangi bir olayın yaşanmadığı kutlamalarda `Hükümet istifa', `Yaşasın 1 Mayıs', `Parasız eğitim, parasız sağlık' sloganları atıldı. Saat 13.00'de başlayan kutlamalar saat 15.00'e kadar sürdü.


KONYA

TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) üyesi işçiler 1 Mayıs'ı sendika binasının toplantı salonunda kutladı. Türk-İş il Temsilcisi Mehmet Solak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendirdi. KESK üyeleri de 1 Mayıs'la ilgili basın açıklaması yaptı.

Türk-iş'e bağlı sendika yöneticileri ve işçiler, 1 Mayıs'ı sendika binasında kutlayıp, sloganlar attı. 1 Mayıs'ın bayram ve resmi tatil ilan edilmesini isteyen Türk-İş İl Temsilcisi Mehmet Solak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mayıs öncesindeki açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendirdi. 1 Mayıs'ı sendika binasında kutlamayı uygun bulduklarını belirten Solak, "Geçtiğimiz yıllarda da 1 Mayıs'ı sendika binamızda kutluyorduk. Biz çok büyük bir sendikayız. 150-200 kişiyle sokaklara çıkmayı uygun bulmadık. Resmi tatil ve bayram ilan edilseydi, 1 Mayıs'ı farklı aktivitilerle kutlayacaktık. Ancak, bu gerçekleşmediği için salonda yapmayı uygun bulduk" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Konya Şubesi'nce Zafer Meydanı'nda 1 Mayıs'la ilgili basın açıklaması yapıldı. KESK, DHP ve ÖDP'nin katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasına yaklaşık 30 kişi katıldı. KESK Şubeler Platformu adına basın açıklaması yapan SES Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Böke, İstanbul'daki 1 Mayıs olaylarını eleştirerek, "AKP'nin bayram hediyesi polis copu, gaz bombası, biber gazı ve tazyikli sudur" dedi. Böke, "İstanbul Taksim'de kutlanmak istenen 1 Mayıs'ta halkımıza yapılan saldırıları nefretle kınıyor, yaralı arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Konu türban olduğunda özgürlük sevdalısı kesilenler, konu kapatma davası olduğunda demokrasi havarisi kesilenler, konu 1 Mayıs olduğunda, konu emekçiler olduğunda taş kesilmektedir. Buradan hep birlikte söz veriyoruz. Karanlığın, baskıların, yoksulluğun, sefaletin dünyasına karşı, başka bir Türkiye kuruncaya kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasında grubun taşıdığı `Ayaklar baş olursa, hayat seyran olur' yazılı pankart dikkat çekerken, `Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek', `Yaşasın 1 Mayıs ve Direne direne kazanacağız' sloganları atıldı. Katılımcılar basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

Haberin Devamı