Gazete Vatan Logo

Seçime ‘ordu darbesi’

Mısır’da halk Mübarek sonrası dönemin ilk sivil cumhurbaşkanını seçmek için dün sandık başına gitti

Mısır’da Mübarek sonrasının ilk cumhurbaşkanını belirleyecek seçimler yapılırken, geçen hafta meclisi fesh eden askeri yönetim, yasama yetkisini devretmeyeceğini açıkladı. Cunta yeni anayasayı yapacak heyeti de kendi belirleyecek.

Mısır’da halk Hüsnü Mübarek sonrası dönemin ilk sivil cumhurbaşkanını seçmek için dün sandık başına gitti. Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi ile Mübarek rejiminin son başbakanı olan eski hava kuvvetleri komutanı Ahmed Şefik arasındaki yarışın kesin sonucu perşembe günü açıklanacak. İlk sonuçların ise bu sabahtan itibaren duyurulması bekleniyor. Ancak Mübarek’in devrilmesinin ardından ülke yönetimini üstlenen Askeri Konsey’in dün yaptığı çıkış, seçim heyecanına büyük gölge düşürdü. Askeri Konsey’in 1 Temmuz’da yetkilerini cumhurbaşkanına ve meclise devretmesi bekleniyordu. Üyelerini Askeri Konsey’in atadığı Anayasa Mahkemesi, perşembe günü meclisin üçte birini fesh etmesi kararı almış ve siyasi kaosa neden olmuştu. Konsey yetkilileri dün de yetkilerin büyük kısmını askerlerin elinden tutmaya devam edeceğini söyledi.

Bütçeyi de belirleyecekler

AFP’ye konuşan askeri kaynaklar, Konsey’in geçici anayasa niteliği taşıyan bir deklarasyon ilan edeceğini belirtti. Bugün ilan edilmesi beklenen bu deklarasyonun 56’ıncı maddesine göre, yasama ve devlet bütçesini belirleme yetkisi, Askeri Konsey’e veriliyor. Yasama yetkisi, ocak ayında Askeri Konsey tarafından Meclis’e devredilmişti. Deklarasyonun 60’ıncı maddesi ise ülkenin kalıcı anayasasını yapacak 100 üyeli heyetin seçim yetkisini de Askeri Konsey’e veriyor. Ayrıca 30’uncu maddesi de yeni seçilecek cumhurbaşkanının meclis yerine Askeri Konsey karşısında yemin etmesini şart koşuyor.

Halk sandığa gitmedi

Bu düzenlemelerin “yeni bir darbe” olduğu yorumları yapılırken, bu düzenleme sandığa olan ilgiyi de azalttı. Seçime katılım oranının geçen ay yapılan ilk tur seçimlerdeki yüzde 46’dan bile danha az olduğu belirtildi. Bu da seçimin meşruiyeti hakkında tartışmalara yola açtı.

Öte yandan hile iddiaları da ortaya atıldı. Bazı seçmenler oy kullanmaları için kendilerine dağıtılan kalemlerin uçucu mürekkepli olduğunu iddia ederek, kendi getirdikleri kalemleri kullanmak istedi. Bu kalemlerin kullanıldığı iddiası çatışmalara sebep oldu.

Haberin Devamı