Gazete Vatan Logo

Sebze-meyve fiyatı stabil hale gelecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hükümet olarak gıda fiyatlarındaki oynaklığı ortadan kaldırmaya yönelik yoğun çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Sebze-meyve fiyatı stabil hale gelecek

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hükümet olarak gıda fiyatlarındaki oynaklığı ortadan kaldırmaya yönelik yoğun çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Tüfenkci, “Hal dışı özellikle kayıp kaçağın olduğu alanlarda birtakım tedbirler alarak bunu önlemeye yönelik önerilerimiz var. En önemlisi de pazar yerlerini teşvik ederek daha modern hale getirmek istiyoruz” dedi.

Gıda fiyatlarına etki eden unsurların başında mevsimsel etkiler ve arz-talep dengesinin geldiğini söyleyen Bülent Tüfenkci, şunları söyledi: “Bunu stabil hale getirmek açısından gerek üretim bölgelerinin planlaması gerek belirlenen havzalarda piyasaya uygun ürünlerin üretilmesi noktasında çalışmalar var. Aşırı stoklamadan dolayı fiyat oynaklığı oluşuyor ve fiyat artıyorsa bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı’nın ithalat tedbirleri de dahil olmak üzere birtakım tedbirlerin alınması gibi konuları tartışacağız. Maliye Bakanlığımız’ın özellikle sebze ve meyve ticaretindeki eğer vergilendirme sisteminden dolayı bir takım sıkıntılar oluşuyorsa bununla ilgili önerilerin tartışılacağı geniş çaplı bir gıda komitesi toplantısı olacak. Merkez Bankamızın tespitleri ve sunumları olacak. Özellikle ticarileştirme noktasında üretici birliklerinin desteklenmesinden ve piyasada güçlü oyuncu olunmasına kadar bir takım tedbirlerimiz var. Tarım sektöründeki üretimi kooperatifleşme ve birlik çatısı altında ölçeğini büyüterek üreticileri direkt piyasanın oyuncusu haline getirmeyi amaçlıyoruz. Üretici birliklerimizi farklı konumlandırmak istiyoruz.”

Haberin Devamı