Gazete Vatan Logo

Saygıyla Sevgiyle

Sakıp Ağa'yı kaybedişimizin üzerinden bir yıl geçti. "Geride bıraktığımız para ile değil, eserlerle değerlendirileceğiz" diyen Sabancı'mn tam 55 yerleşim merkezinde 110'u aşkın eğitim, sağlık ve kültür tesisine imza atan VAKSA'sı ve Üniversite'si onun bu vasiyetinin en önemli şahitleri oldu

Türk iş dünyasının kuşkusuz en renkli siması Sakıp Sabancı'nın aramızdan ayrılışından bu yana tam bir yıl geçti. "Müreffeh, mutlu, sağlıklı, yüzü gülen, keyfi yerinde bir Türkiye istiyorsak en önemli ve en öncelikli işlerimizden birinin insanımızı iyi yetiştirmek olduğunu bilmeliyiz" diyen Sakıp Ağa'nın geride bıraktığı yaklaşık 110 eğitim, sağlık ve kültür tesisi O'nun varlığım, yokluğunda da tüm Türkiye'ye hissettirdi.

Sakıp Ağa'sız bir yıl geçiren Sabancı Holding ise bayrağı amcasından devralan Güler Sabancı'nın kaptanlığında yoluna başarı ile devam etti.

Sabancı Holding'in, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (UFRS) göre hazırlanan konsolide mali tablolarında satışları 11,6 milyar YTL, faaliyet kârı ise 2,4 milyar YTL olarak gerçekleşti. Faaliyet gelirleri yüzde 36 arttı. Holding'in varlıkları toplam 43 milyar YTL'ye özkaynakları ise 6,2 milyar YTL ye ulaştı.

Türk ekonomisinin duayeni Sakıp Sabancı, yokluğunda biz ekonomi gazetecilerim de zekice kurgulanmış espritüel flaş başlıklardan mahrum bıraktı.

O'nun olaylar karşısındaki pratik yaklaşımı ve en maharetli gazeteciye parmak ısırtacak kısa ama öz anlatımı her zaman iyi haberler çıkarmıştı. O'nu biz gazeteciler de çok özledik...

4 ilde 7 camide mevlit okutuluyor
Sakıp Sabancı'yı anma törenleri doğumgünü olan 7 Nisan'da Sabancı Center'da düzenlenen törenle başladı. Bir yıl önce 10 Nisan'da kaybettiğimiz Sakıp Ağa için bugün İstanbul'da Emirgan, Beylerbeyi, Sultanahmet ve Fatih Camii'lerinde, Ankara'da Kocatepe Camii'nde, Kayseri'de Merkez Camii'nde ve İzmit'te Merkez Camii'nde öğle namazını müteakiben mevlit okutulacak. Sabancı Center'da da anma töreni gerçekleştirilecek.

TÜSİAD: Anısını canlı tutacağız
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), kurucu üyesi Sakıp Sabancı'nın vefatının birinci yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: Derneğimizin mümtaz Kurucu Üyelerinden, Yüksek İstişare Konseyi Onursal Başkanımız Sayın Sakıp Sabancı'yı ölümünün birinci yıldönümünde, saygı ve rahmetle anıyoruz. TÜSİAD'da, 1986 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı, 1987-1990 yılları arasında da Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı yapan; ülkemizde çalışkanlığı, girişimciliği ve başarıları ile gençlere, sanayicilere ve işadamlarına örnek olan ve yol gösteren değerli kurucu üyemiz Sayın Sakıp Sabancı'nın kaybı ile camiamız büyük bir değer yitirmiştir.

Ülkemiz gerçeklerini ve sorunlarını çok iyi bilen, kendisini bu sorunlara engin tecrübelerine dayanarak çözüm getirmeye adayan, bir dizi dernek ve vakıf üyeliği ile toplumsal sorumluluğuna olağanüstü derecede vakıf olan ve bu sorumluluğun gereklerini her zaman yerine getirmiş olan Sayın Sakıp Sabancı'mn yeri doldurulamayacaktır. TÜSİAD camiası olarak Sayın Sakıp Sabancı'mn liderliğini her zaman hatırlayacağız ve anısını canlı tutacağız.

Sakıp Ağa'nın vasiyeti Adana'da yerine getirildi
Sakıp Sabancı, ölümünün birinci yıldönümünde ailesi ve Adanalı sevenleri tarafından anıldı. Anma töreni için Adana'ya gelen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Amcamın vasiyetinde yer aldığı gibi Adana'da mevlit okutarak onu anmaya geldik" dedi.

Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı, kızları Dilek ve Sevil Sabancı, yeğeni Güler Sabancı, Özdemir Sabancı'nın eşi Sevda ve kızı Serra Sabancı ile Holding yöneticileri sabah uçakla geldikleri Adana'da önce şehir mezarlığındaki Aile Kabristanı'nı ziyaret etti. Burada Hacı Ömer Sabancı, eşi Sadıka Sabancı, çocukları Hacı Sabancı, İhsan Sabancı ve Özdemir Sabancı'nın mezarlarına çiçek konulup, dua edildi. Güler Sabancı daha sonra Temsa'ya ait bir otobüsle Adana Sanayi Odası'nın (ASO) yeni binasına geçti.

Onun adı uğurludur
Temeli Sakıp Ağa tarafından atılan ASO'da, Sakıp Sabancı'nın adı verilen salondaki toplantıya katılan Güler Sabancı, yaptığı konuşmada, "Onun adı uğurludur. Adana'ya, Adana sanayicisine uğur getirecektir" dedi. Sabancı, amcasının kendilerini Adana'ya daha çok gelmelerini sağlamak için vasiyetinde Sabancı Merkez Camii'nde mevlit okunması ve anma törenleri düzenlenmesi istediğini belirtti. Güler Sabancı'ya amcasının ATO yönetim kurulu yönetiminde iken üyelerle birlikte çektirdiği anı fotoğrafı hediye edildi.

Törenlerin ardından, Balkanların, Ortadoğu'nun ve Türkiye'nin en büyük camisi olma özelliğine sahip Sabancı Merkez Camii'de öğle ezam sonrası mevlit okutuldu. Mevlidi Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan, kızları Dilek ve Sevil Sabancı, yeğeni Güler Sabancı, Vaksa ve holdingin üst düzey yöneticileri, erkekler alt katta, kadınlar ise ikinci kattaki bölümde oturarak dinledi.

Haberin Devamı