Gazete Vatan Logo

Savcılara 'Harekete geçin' çağrısı

Meclis Başkanı Şahin, Güneydoğu’da iki dilde tabela isteyen Demirtaş’a sert tepki gösterdi: “Bunlar BDP liderinin seçime doğru palavra kokan değerlendirmeleri. Resmi dil Türkçe’dir. Savcılar derhal harekete geçsin”

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP’nin “çift dilli yaşam” uygulaması konusunda “Bu, seçimlere doğru biraz palavra kokan değerlendirmelerdir” dedi.
Devlet Personel Başkanlığı’nın kuruluş yıl dönümü törenlerinde gazetecilerin, BDP’nin TBMM’de Kürtçe konuşulması ve çift dilli yaşam önerisiyle ilgili sorularını yanıtlayan Şahin, “Türkiye aslında çok dilli bir ülke. Biz bunu da zenginlik olarak kabul ediyoruz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe” dedi. Bunun hem Anayasa’nın hem de yasaların bir gereği olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:
Herkes yasalara uyacak!

“Bu Anayasa ve yasalar yürürlükte kaldığı sürece herkes, özellikle milletin kendilerine temsil görevi verdiği kişiler bunlara uymak zorundadır. Aksi halde vatandaş bir suç işlediğinde ’ben o yasayı tanımıyorum’ derse, yetkililer olarak ne cevap vereceğiz. Parlamentoda grubu bulunan bir siyasi partinin genel başkanı ‘Anayasa değişmese de yasalar değişmese de biz bunlara aykırı davranacağız’ diyorsa, ortada kendileri açısından çok ciddi bir sorun var demektir. Lütfen, hukukçu bir arkadaşımızdır sayın Demirtaş, bütün bunları bir değerlendirsin.
Doğrusu ben kişisel olarak Anayasa’nın değişmesini, Siyasi Partiler Kanunu’nun 81. maddesinin değişmesini arzu ederim ama bunlar değişinceye kadar da bunlara uymak zorundayım, herkes uymak zorunda. O bakımdan seçimlere doğru siyasi bir propaganda amaçlı çıkış diye düşünüyoruz.” Bir gazetecinin “Peki olursa ne olur, tabelalar dahil herşeye Kürtçe yazılacağı söyleniyor” diye sorması üzerine Şahin, bununla ilgili yasaların olduğunu Cumhuriyet savcılarının üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi. Şahin, “Yani tabela değişikliği ile ilgili kararı kim verecek ve kim uygulayacak, Sayın Demirtaş mı uygulayacak? Diyarbakır’da, Şırnak’ta, şurada burada ’tabelaların değişmesini istiyorum’ dediğinde bu kararı alacak, uygulayacak olan kimdir? BDP Genel Merkezi’nde mi alınacak bu karar? Bu, seçimlere doğru biraz palavra kokan değerlendirmelerdir diye düşünüyorum” dedi.
“Resmi dil Türkçe’dir”

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “İki dilli yaşam” önerisine tepki göstererek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Anayasa’sı var. Anayasa’ya göre devletimizin resmi dili Türkçedir. Bunun ötesinde resmi ortamda başka bir dilin kullanılmasına dönük şu anda yasaların verdiği imkanları zorlamak hiçbirimizin hukuk çerçevesinde hakkı değildir.”


Bakan Günay, “Tüm Yönleriyle Diyarbakır 2. Sempozyumu”na gelişinde gazetecilerin, Demirtaş’ın açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye’deki yerel dillerin, yerel kültürlerin yok sayılmaya çalışıldığı, yasakçı ve inkarcı dönemlerin geride bırakıldığını belirten Günay, “Biz uzunca süredir gönüllü yurttaşlık temelini sağlamlaştıracak çoğulcu, katılımcı adımlar atmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı