Gazete Vatan Logo

Sarkozy'ye 53 yılın en büyük darbesi

Fransa’da 2007 yılında Cumhurbaşkanı seçildiğinde 207 koltukla parlamentonun üst kanadı Senato’da salt çoğunluğa sahip olan Nicolas Sarkozy, dün muhafazakarlara ülke tarihinin en büyük siyasi yenilgilerinden birini yaşattı. Senato’nun yarısının yenilenmesi için önceki gün yapılan seçimlerde, Sosyalistler, Komünistler, Radikaller ve Yeşiller’den oluşan sol partiler, 348 sandalyeden 175’ini alarak 1958 yılından beri muhafazakarları kontrolüne son verdi. Ekonomik gidişat, işsizlik ve bağış skandalları yüzünden büyük itibar kaybeden Sarkozy’nin partisi UMP, Senato’ya ancak 144 üye sokabildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 7 ay kala Sarkozy’nin yaşadığı bu yenilginin ikinci dönem seçilme şansını iyice azalttığı yorumları yapılıyor. Yarı başkanlık sisteminin bulunduğu Fransa’da, tasarıların yasalaşması için hem meclis hem senatodan geçme zorunluluğu göz önüne alındığında, sol partilerin genel seçimlere kadar bekleyen tasarıları geciktirme şansları bulunuyor.

Sarkozy sistemi çöktü

Fransız basını sonuçları “Solun tarihi zaferi” olarak yorumlarkan, ana muhalefetteki Sosyalist Parti, “Sarkozy sisteminin çöküşü” nitelendirmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyalistlerin en güçlü adaylarından François Hollande, “Sarkozy için ciddi ve hatta kritik bir yenilgi. Senatodaki bu başarı sonrasında cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanırsak asıl o zaman tarihi bir zafer olur” dedi. Seçimlerde Sosyalistlerin diğer adayı Martine Aubry de “Artık sayfayı çevirmenin ve Sarkozy’nin sözünü verip ihanet ettiği cumhuriyete adım atmanın zamanı” dedi. Koltuğunu kaybeden Senato başkanı Gerard Larcher, “Sonuçların Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yıkıcı etkisi olacak” dedi.

Elysee’de acil toplantı

Senato’daki tarihi yenilginin ardından Sarkozy kurmayları Başbakan François Fillon ile UMP Başkanı Jean-François Cope’u Elysee Sarayı’na acil toplantıya çağırdı. Fillon “Sağ kanat bir araya gelecek ve gerçek gelecek Nisan ayında ortaya çıkacak” dedi.

Sarko, Carla’nın kalbini çiçek isimleriyle çalmış

Elysee Sarayı’na bekar bir lider olarak gelen Nicolas Sarkozy’nin şu anda Fransız First Lady’si olan İtalyan model ve şarkıcı Carla Bruni’nin kalbini çiçek isimleriyle çaldığı ortaya çıktı. Bir ay içinde doğum yapmaya hazırlanan 43 yaşındaki Bruni, İngiliz BBC radyosuna verdiği röportajda, “Bana Elysee Sarayı’nın bahçesini gezdirirken tüm çiçekleri Latince isimleriyle söyledi. Çok etkilendim. Lale ve Güller hakkında o kadar çok detay anlattı ki; ‘Tanrım bu adamla evlenmeliyim’ diye düşündüm” dedi. Fransız First Lady’si olarak rahat ve sade bir hayat yaşadığını dile getiren Bruni, Amerikan standartlarına göre Sarkozy’nin neredeyse solcu bir demokrat olduğunu öne sürdü.

Yeni Senato’ya İstanbullu üye

Fransa ’da pazar günü yapılan Senato seçimlerinde Sosyalistlerin kazandığı 175 sandalyeden birine İstanbullu senatör Esther Benbassa oturacak. Ailesi İstanbul Yahudilerinden olan Banbassa, Paris ’in Val de Marne bölgesinden senatör seçildi.

Yeşiller Partisi üyesi olan Benbassa, modern Yahudi tarihi ile Osmanlı ve Türkiye Yahudileri konularında uzman. Benbassa, Mavi Marmara baskını hakkında kaleme aldığı “Biz, diaspora Yahudileri, İsrail ’in kafa karışıklığına ‘Hayır ’ diyoruz” makalesiyle ses getirmişti. Baskın hakkında “Hiçbir söylem ve İsrail yanlısı propaganda bu barbarlığı meşru kılamaz ” diyen Benbassa, İsrail ’in kendi geçmişini unutmaya başladığını, Türkiye ’nin İsrail ’in “intiharvari” siyasetinin kurbanı olduğunu dile getirmişti.

Haberin Devamı