Gazete Vatan Logo

Sarımsak gazı alarmı

Esenboğa Havalimanı bir THY uçağının kargosundaki paket yüzünden karıştı. Paketten gelen sarmısak kokusundan etkilenen 39 kişi hastaneye kaldırıldı

Esenboğa Havaalanı'nda dün öğle saatlerinde yaşanan olay Ankara'yı alarma geçirdi. Yurtdışından İstanbul'a oradan da Ankara'ya gönderilen paketlerden birinden gelen sarımsak kokusu panik yarattı. Üzerinde Çince yazılar bulunan ve Çin Büyükelçiliği'ne gönderilen paket taşınırken açıldı. Paketi taşıyan kargo personeli mide bulantısı, baş ağrısı şikayetleriyle amirlerine başvurdu. Bu sırada kargo bölümü karantinaya alındı. Kargo bölümünde bulunan bir başçavuş ve iki er de Çin'den "SARS virüsü" gönderilmiş olabileceği şüphesiyle GATA'ya gittiler ve burada karantinaya alındılar. Sivil Arama Kurtarma ekipleri de Esenboğa'ya gelerek içinde sarımsak yağı olduğu sanılan paketi 15 milyar liralık ilaçla dezenfekte ettiler. Olay yerine giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Şarbon korkusu
Panik büyüyordu. Emniyet, içeriğinde şarbon olabileceği şüphesiyle paketi Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderdi. Havaalanı çevresinde de geniş güvenlik önlemleri alındı. Esenboğa Havalanı'nın kargo bölümünde görevli olan 8 kişi SSK Dışkapı Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı. İlerleyen saatlerde hastaneye gidenlerin sayısı 39'a yükseldi. Bu kişilerin THY'ye yer hizmeti veren özel bir şirketin çalışanları ile THY personeli olduğu öğrenildi.

SSK Dışkapı Hastanesi'nin Başhekimi Sami Türkoğlu, karantinanın belli bir süre devam edeceğini ancak tıbbi olarak hastalarda anormal bir bulguya rastlanmadığını patolojik bir durum olmadığını açıkladı. Ankara Vali Yardımcısı Hayati Soylu, paket üzerinde inceleme yapıldığını bildirdi.

Olaydaki esrar perdesini aralayan ise paketin ilk durağı olan Atatürk Havalimanı'dan sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu oldu. Müftüoğlu şu bilgileri verdi: "Hindistan'dan Synthite adlı endüstriyel kimyasal ürünler satan bir şirket, Katar Havayolları vasıtasıyla 5-6 mavi bidon göndermiş. Üzerinde de sarımsak yağı olduğuna dair etiket var. Gebze'deki Aramsa Besin Limited Şirketi için gelen bidonları Çelebi Kargo Müdürlüğü teslim almış. Uçaktan alınırken bidonlardan birisinin sızıntı yaptığı görülmüş. Bidonların hemen yanında bulunan bir posta paketi sızıntıdan etkilenmiş ve Çelebi Kargo bu paketi PTT kargosuna teslim etmiş oradan da THY uçağıyla Ankara'ya gitmesi için verilmiş. Ankara'da paniğe yol açan da bu bidonlarıdaki sızıntıdan etkilenen bir paket. Kargo, Çelebi antreposunda. Alıcı firmadan kimse almak için başvurmadı. Suç unsuru bir şey çıkarsa şirkete ulaşırız. Bunların adresi, belgeleri de elimizde..."

Sarımsak yağı nedir?
Sarımsağın kendisi başta kükürt olmak üzere 60 farklı kimyasal madde, 21 çeşit antibiyotik ve antibakteriyel karakterli madde içeriyor. Kansere karşı da etkili olan sarımsak yağı ise dietil eter, sodyum sülfat ve azottan oluşuyor. Sarımsak yağı, suyla karıştırıldığında tarım ürünlerine zararlı böceklere karşı kullanılıyor.

Korkutan şüphe
ABD'nin felaket senaryosuyla tıpatıp aynı
Esenboğa'daki olay, ABD'de 2004'te gerçekleştirilen "Atlantik Fırtınası" tatbikatının senaryosunu akıllara getirdi. Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright'ın da katıldığı tatbikat, 2004 yılının son günlerinde, John Hopkins ve Pittsburgh Üniversiteleri tarafından gerçekleştirilmişti. Ortaya atılan senaryoya göre, ABD'de toplanan çeşitli ülkelerin başkan ve başbakanları, Türkiye, Almanya İsveç ve Holanda'da ortaya çıkan 51 çiçek hastalığı vakasını haber alıyordu. Hastalık, havaalanlarından yayılmaya başlarken, stoklarda, artık insanlık için tehlike olmadığından dolayı, çiçek hastalığı aşısının bulunmayışı nedeniyle özellikle Türkiye gibi ülkeler zor durumda kalıyordu. NATO'nun da senaryoya dahil olmasıyla, küresel bir krizle baş etmenin yolları aranıyordu.

Haberin Devamı