Mehmet Eymür Mehmet Ağar ve ‘faili meçhul’ tapeleri…

Taraf Gazetesi birkaç gündür 1990’lı yıllarda işlenen devlet cinayetlerinin gizli kalmış konuşma tapelerini yayınlıyor.

Uzun yıllar karanlıkta kalmış devlet cinayetlerinin perde arkasında neler olduğunu okuyorsunuz.

Tansu Çiller Türkiye’sinin karanlığında Kürt siyasetçi, hukukçu ve işadamlarını hedef alan bucinayetlerin üzerinden neredeyse 20 yıl geçti.

Bir yaz günü için oldukça ağır ve kasvetli bir konu olduğunun farkındayım ama saklanan gerçeklerin en büyüklerinden olduğu için ne yazık ki kayıtsız kalamayacağım, sanırım bu ‘kusurumu’ bağışlarsınız.

***

Hatırlarsanız dökümlerin bir kısmı 2013’te Vatan Gazetesi’nde, Çınar Özer imzasıyla yayınlanmıştı...

Bu defa daha detaylı olarak Adnan Keskin imzasıyla Taraf’ta okuduk.

Bu ülkede işlenen tüm devlet cinayetlerinin resmi adı “Faili meçhul cinayetler”dir...

Ama hepimiz biliriz “faillerin” kim olduğunu...

MİT’in elindeki cinayet tapeleri katillerin kimliğini çok açık biçimde ve resmen ortaya koyuyor.

***

Okudunuz mu Taraf gazetesinde yayınlanan 90’lı yıllarda devletin resmi görevlileri arasındaki telefon konuşmalarını bilmiyorum ama okumadıysanız mutlaka bir bakmanızı öneririm.

Haberin Devamı

MİT’te Daire Başkanlığı da yapan Mehmet Eymür’ün, esrarengiz biçimde ortadan kaybolan ve hem MİT hem Emniyet’e çalıştığı bilinen işadamı Tarık Ümit’le 1995 yılında yaptığı görüşmenin, 13 sayfalık orijinal dökümü, eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, emekli Yarbay Korkut Eken, Özel Harekât Başkanvekili İbrahim Şahin ile özel timci polislerin, 18 faili meçhul cinayetle ilgili yargılandığı davanın dosyasına girdi.

1990’ların ilk yarısındaki cinayetlerin zamanaşımı süresi dolmak üzereyken açılmış davasının ikinci duruşması geçen gün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tüm bu belgeler mahkemeye gönderildi.

***

Dökümlerde,aralarında Savaş Buldan ve Behçet Cantürk ile Fevzi Aslan’ın da bulunduğu bazı Kürt işadamlarının, ayrıca Mehmet Kaygusuz adlı sendikacının nasıl öldürüldüğüne ilişkin tüyler ürpertici detaylar yer alıyor.

“İş bitti.”

Haberin Devamı

“Çok memnun oldum, gözlerinden öperim.”

Bu sıradan gözüken iki cümle, hem MİT’e hem Emniyet’e çalışan profesyonel katil Tarık Ümit’le İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar arasında geçen konuşma...

Biten “iş” ise Kürt işadamı Fevzi Aslan’ın cinayeti.

***

Tarık Ümit, Fevzi Aslan cinayetiyle ilgili Eymür’e şunları anlatmış:

“Gece Fevzi Aslan’ı aldık, işi bitti. Yanımda Ziya, üç kişi daha var. (...) Ben Ziya’lara dedim ki; ‘Siz İstanbul’a dönün,’ cumartesi günü oluyor bu hadise tamam mı ağabey. Birimin patronu İbrahim Şahin. İbrahim Şahin ve ekibinin işi bu, tamam mı ağabey? Arabadan açtım; Mehmet Ağar’ın emri var santrala 24 saat hangi saatte olursa olsun, Tarık Ümit aradığı zaman bağlayacaksınız. Onu da biliyorum açtım buna, buldular. Dedim o konu halloldu dedim. Böyle gayet sevinçli bir şekilde ‘Çok memnun oldum, gözlerinden öperim... Neredesin’ dedi. ‘Yorgun musun’ dedi, ‘Değilim’ dedim. ‘Gelebilir misin’ dedi, ‘Zaten gelmeyi düşünüyordum’ dedim. ‘Ben, müsteşar beyin evinde misafirim’ dedi. 02.00’de aradım müsteşarın evini, ‘Yeni binaya gel’ dedi. Hadise bu, gel dedi bu akşam gitme kal burada. Ben seni istersen polis evine istersen Hilton’a götüreyim. Yok ağabey dedim çektim döndüm.”

Haberin Devamı

***

Tarık Ümit, HDP Milletvekili Pervin Buldan’ın eşi, işadamı Savaş Buldan’ın da aynı çete tarafından nasıl öldürüldüğünü şu sözlerle anlatmış:

“Buldan’ın olayında arabadayız. Durak yanında iki tane... Üç, ben dört, Muhsin beş, Mikail altı, tamam mı? Biz onları kaptık. İki tanesi, Muhsin’in siyah Mercedes’ine bindirdik, kelepçeledik bindirdik. Bir tanesi de bu... Arabasına bindirdik. Ben onları otelden yolcu ettim. Ben tek başıma kendi arabamla... Gittik. Bu adamlarla benim hiçbir temasım olmadı. Arabadan indirdik. Bam bom yürüdük gittik.”

“Bam bom yürüdük gittik” diye dört kısa kelimeyle ifade edilen bu olay bir ailenin kıyameti... Ve şu anda henüz dökümlerine ulaşamadığımız nice cinayet, nice ailenin kıyameti gizli 90’larda...

İnanılmaz değil mi?

***

MİT’in gönderdiği görüşme dökümlerine göre, eski MİT Kontr Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’le konuşan Tarık Ümit, Mehmet Ağar‘ın “hangi saatte olursa olsun Tarık Ümit aradığı zaman bağlayacaksınız” talimatı verdiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Korkut Eken’in kendisinden sürekli para istemesinden yakınan Tarık Ümit, öldürülen kişilerin üzerinden çıkan paraların nasıl paylaşıldığını da anlatıyor.

Kendisinden yıllardır haber alınamayan Tarık Ümit, Susurluk çetesinin hedefinde gazeteci Mehmet Ali Birand’ın da olduğunu, ancak sonradan vazgeçildiğini belirtiyor.

***

Devlet görevlileri tarafından işlenen korkunç cinayetlerin, korkunç suçlarının devlet arşivlerinde saklanan belgeleri bunlar.

Yirmi yıl sonra ortaya çıkıp mahkeme tutanaklarına geçti.

Bu ülkede, devleti ele geçiren istediği suçu işleyebileceğini sanır, o güvenle suçları da işler.

Ama o suçların kayıtları mutlaka devletin bir yerlerinde durur.

Ve gün gelir gün yüzüne çıkar.

Devlete güvenerek suç işleyenler eninde sonunda yargılanır.

DİĞER YENİ YAZILAR