Gazete Vatan Logo
Futbol Kıbrıs karıştı!

Kıbrıs karıştı!

FIFA ve UEFA onayıyla Kıbrıs’ta yaşanan Türk ve Rum birleşmesi, tartışma fitilini ateşledi.Türk Federasyon Başkanı Hasan Sertoğlu, “İmzaladığımız taslaktı, değişiklik isteyeceğiz” derken Rum Başkan, “İmzalanan anlaşmadır, değişiklik söz konusu değil” karşılığını verdi.

Kıbrıs karıştı!

İsviçre’de önceki gün FIFA ve UEFA başkanlarının da imzaladığı Kıbrıs Türk ve Rum futbol federasyonlarını birleştiren tarihi anlaşma, daha Ada’ya gelmeden tarafları birbirine düşürdü. Türk Federasyon Başkanı Hasan Sertoğlu, “İmzaladığımız taslaktı, değişiklik isteyeceğiz” derken, Rum başkan, “İmzalanan anlaşmadır, değişiklik söz konusu değil’ dedi. KTFF’nin 1955’te ayrıldığı ve günümüzde Rumların temsil ettiği Kıbrıs Futbol Federasyonu’na (KOP) üye olmasını öngören anlaşmaya şimdiden farklı tepkiler geldi.

RUMLAR MUTLU, EROĞLU TEDİRGİN

rum lider Nikos Anastasiadis, “Kıbrıslı Türkler’in, KOP’a katılmasını olumlu ve umut verici bir gelişme” derken. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, “Gençlerimiz spor ambargolarına maruz kalmamalıdır. Ama bunun yolu Rum tarafının bizi yönetmesini kabul etmek değildir. Futbol camiasına, Kıbrıs Türk Halkı’nın geleceğini tehlikeye atmayacakları, bizi görüşme sürecinde zora sokmayacakları konusunda güveniyorum” diye konuştu. Spordan Sorumlu Yardımcı Serdar Denktaş, “Metnin değiştirilmesi lazım” dedi.

BASIN DA İKİYE AYRILDI

spor dünyasında da birleşme anlaşmasıyla ilgili iki taraf arasında farklı açıklamalar yapıldı. Rum medyası, Türk federasyon başkanının anlaşmadan caymaya çalıştığını vurgularken, Kıbrıs Türk medyası iki zıt kutba ayrıldı.
Bazı gazeteler anlaşmaya temkinli bir destek verirken, milliyetçi Volkan Gazetesi, Türk Federasyon Başkanı’nı siyasi ihanet etmekle suçladı.

SON ŞAMPİYON KARŞI ÇIKIYOR

KKTC Süper Ligi’nde geçen sezon şampiyon olan Çetinkaya’nın Başkanı, birleşme anlaşmasına karşı olduğunu açıkladı.

KKTC’de biri Süper Lig diğerleri ise birinci ve ikinci lig olmak üzere 42 takım 3 ligde mücadele ediyor. Her ligde 14 takım yer alıyor. Türkler’in 1930’da kurulan en eski takımı Çetinkaya en büyük takımlar arasında yer alıyor. Süper Lig’de oynayan diğer önemli takımlar ise, Küçük Kaymaklı, Yeni Cami, Magosa Türk Gücü ve Doğan Türk Birliği. Takımların büyük bir ekonomik gücü bulunmuyor. Takımların en önemli gelirlerini üye aidatları ve devletten aldıkları katkı payları oluşturuyor. KKTC futbolunda 3 yabancı kuralı çerçevesinde genellikle Afrika ülkelerinden gelen yabancı futbolcular oynuyor.

BU HALiYLE ASLA KABUL ETMEYİZ

Rum EOKA örgütünün 1955 yılında ‘Türkler ve köpekler giremez’ pankartı açarak maç yapmasına izin vermediği Kıbrıslı Türkler’in en eski futbol takımı Çetinkaya’nın Başkanı Cemal Bulutoğluları, “Rum federasyonu KOP’a gidip üye olmaya onay vermemiz mümkün değil” dedi. Bulutoğluları “Biz, eski ve yeni başkanlardan oluşan bir komisyon kurduk, anlaşmayı değerlendireceğiz. Ancak bu haliyle onay vermemiz mümkün değil” dedi.

PARA BİLE TEKLİF ETTİLER

BulutoğlularI, Rumlar’la birlikte 1930’lu yıllarda kurulan futbol federasyonunun kurucuları arasında Çetinkaya’nın da bulunduğuna dikkat çekerek, “2003’te ‘KOP’a gelin Rum takımlarıyla oynayın’ dediler kabul etmedik. Bize katkı payları olan 4 milyon Euro (10 milyon lira) teklif edildi” dedi.

(Hürriyet)

Haberin Devamı