Gazete Vatan Logo

Salavatlarla karşılandı!

Cumhuriyet tarihinden ilk defa bir Başbakan, “Evrensel Aşura Matem Merasimi”ne katıldı

Erdoğan, Kerbela olayının yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Caferiler Aşure gününün tatil edilmesini, camilerinin statülerinin gözden geçirilmesini istedi. Erdoğan ise birlik mesajları verdiği konuşmasında din derslerinde Alevilik gibi Caferiliğin de öğretileceğini söyledi

Hazreti Peygamberin torunu Hz. Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela’da şehit edilmesinin 1371. yıldönümünde İstanbul’daki Aşura Meydanı’nda yaklaşık 15 bin Caferi, tarihi acı için gözyaşı döktü. Törene Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Çelik, İran’ın ruhani lideri Ayetullah Hamaney’in uluslararası danışmanı Ali Ekber Velayeti, CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan katıldı.

Başbakan Erdoğan, ilk kez katıldığı törende Caferilerin salavatlarıyla karşılandı. Şehitler için Kuran okunmasıyla başlayan törende konuşan Türkiye’deki Caferilerin lideri Selahattin Özgündüz, “İşte devlet, işte millet işte Ehlibeyt aşkında birleşen ülke çapında 70 milyonu, dünyada milyarı aşkın ümmet. Şu anda teşriflerinizle ve burada bulunmanızla şu protokol, şu fotoğraf güzeldir, anlamlıdır. Bu fotoğraf bazı dar görüşlülere, ülke dışında kardeşliğimizi unutup yanlış zihniyetlere kapılan, bölgeye hayrı olmayan güçlere hizmet eden bazı marjinal gruplara da bu fotoğraf güzel bir derstir. Birçok ülkeye de bu fotoğraf harika bir derstir. Sağ olun başbakanım. Birilerini de üzdünüz. Milyar dolarlar harcayıp müslümanlar arasında mezhep ve ırk savaşı sokmaya çalışan bir takım dış güçleri hayal kırıklığına uğratıyorsunuz” dedi.



Aşure, resmi tatil olsun

Başbakan Erdoğan’dan Caferilerin camilerinin statüsü ve yapımı hakkında destek isteyen Özgündüz, Muharrem ayının 10’uncu günü olan Aşure Günü’nün de resmi tatil yapılmasını istedi. Ders kitaplarında Alevi ve Caferilerin görüşlerinin yer almasının yerinde olduğunu belirten Özgündüz, TRT’de de tek yanlı din anlayışının empoze edilmesi yerine Ehlibeyte dayalı kültürün anlatılmasına fırsat verilmesini, TBMM’de Caferilerin de temsilcilerinin yer almasını talep etti. İran İslam Cumhuriyet Danışmanı Ali Ekber Velayeti ise “Aşura sadece bir trajedi değil, zulmün karşısında durma, İslami değer ve temellerin saptırmasına karşı bir isyandır” dedi. Velayeti, törene Başbakan Erdoğan’ın katılmasını İslami vahdetin bir göstergesi saydığını vurguladı.

Daha sonra binlerce Caferinin salavatları eşliğinde sahneye çıkan Başbakan Erdoğan, konuşmasına başlamak için öğle ezanın bitmesini bekledi. Meydanı dolduranları “Sevgili canlar” diye selamlayan Erdoğan, “Bu matem, hepimizin matemi, hepimizin ortak matemi. O günden beri şüphesiz ki ciğerimiz yanıyor. O günden beri yüreğimiz kanıyor” dedi.

Salavatlarla geldi

Konuşması sık sık salavatlar ve tekbirlerle kesilen Erdoğan, şunları söyledi: “Hazreti Peygamberin mübarek torunu Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehadeti, altını çizerek ifade ediyorum, ölüm değil, tükeniş değil, yok oluş değil; tam tersine hayattır, uyanıştır, diriliştir. Hazreti Hüseyin’in şehadeti, veda değil, kavuşmadır; bir son değil başlangıçtır, ayrılık değil, birliktir, beraberliktir, bütünleşmedir. Arşın, meleklerin, yeryüzü ve gökyüzünün gözyaşı döktüğü o mübarek insanın şehadeti, husumetin değil, kutuplaşmanın değil, kamplaşmanın değil, kardeşliğin vesilesidir. Kim ki Kerbela faciasını, Müslümanların bölünmesi olarak, husumet olarak, kutuplaşma olarak istismar etmeye kalkarsa, biliniz ki o, Hazreti Hüseyin’in aziz hatırasına haksızlık etmiştir. Biz, tam 1370 yıldır, Kerbela’nın acısını ta ciğerimizde taşıyoruz”

Hepimiz biriz

“Biz, üzerinde yaşadığımız bu toprakların hep birlikte sahibiyiz” diyen Erdoğan, “Bu ülke bizim, bu topraklar bizim, bu tarih, bu medeniyet, onlarla birlikte gelecek hepimizin. Hiç kimsenin hiç kimseye, Sünni’nin Caferi’ye, Caferi’nin Sünni’ye, Türk’ün Kürd’e, Laz’ın Çerkez’e, Acem’in Arap’a üstünlüğü yoktur ve olamaz. Bu topraklar üzerinde hepimiz biriz, beraberiz ve kardeşiz. Devlet karşısında, devletin hizmetleri karşısında hepimiz eşit mesafedeyiz, hepimiz bu ülkenin birinci sınıf vatandaşlarıyız. Ülkemdeki her inanç kesiminin sorunları benim sorunumdur” dedi.

Yüzyıllardır süren sorunları samimiyetle çözmeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, “Bu arada istemeyenler yok mu? Onları da sabırla aşacağız. Bir olacağız, diri olacağız, iri olacağız” dedi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabının müfredatını belirlemek üzere kurulan eğitim komisyonuna Caferi temsilcilerin de katıldığını hatırlatan Erdoğan, “Caferilerin istediği hususlar, Caferi kardeşlerimin istediği doğrultuda inşallah bunlar da müfredata girecek” dedi.

1371 YILLIK YAS

Hz. Muhammad’in torunu Hz. Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela’da şehit edilmesinin 1371. yıldönümünde tüm dünyadaki Şiiler çeşitli törenler düzenledi. İstanbul’da Halkalı meydanında toplanan Caferiler dua edip gözyaşı döktü. Daha önceki yıllardaki kanlı görüntüler bu yıl yaşanmadı. Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu, “Kuran’ın Kurbanı Hüseyin” oyunuyla Kerbela olayını canlandırdı. Daha sonra törene katılanlar Kızılay’ın çadırlarında kan bağışı yaptı. İran, Pakistan, Irak, Lübnan, Suudi Arabistan, Miyanmar, Bahreyn’deki törenlerde ise yas tutan Şiiler kendi kanlarını akıtma geleneğini ürkütücü görüntülerle sürdürdü.

Haberin Devamı