Gazete Vatan Logo

Saklı şehir su altında çıktı

Yedi yıl boyunca Tunus ve İtalya ortaklığında gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar sonucunda ‘kayıp’ Roma şehrine ulaşıldı.

Saklı şehir su altında çıktı

Yedi yıl boyunca Tunus ve İtalya ortaklığında gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar sonucunda ‘kayıp’ Roma şehrine ulaşıldı. Sokakların ve anıtların yanında kentin ticaret merkezi olduğuna dair bilgilere ulaşan araştırma ekibine göre burası, Roma döneminin en büyük merkezlerinden biriydi. Yıllar süren araştırmalar sonucu, tsunami sonrası sular altında kalan antik Neapolis (Yeni şehir) kentinin sokakları ve anıtları bulundu. Dördüncü yüzyılda yaşayan Roma askeri ve tarihçisi Ammien Marcellin’e göre aynı yüzyılda tsunami yüzünden sular altında kalan antik kent Neapolis’in izlerine, yapılan arkeolojik keşif çalışmaları sırasında Tunus’un kıyılarında ulaşıldı.

En büyük merkezdi

Akdeniz deniz ticaretini ele geçirmek ve elde tutmak için yapılan Pön Savaşları sonrasında bölge Roma idaresine girmişti; şehrin ise Kartaca’nın yanında yer almış olmasından ötürü ‘cezalandırıldığı’ düşünülüyordu. Tunus ve İtalya ortaklığında gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda Neapolis’e dair deliller 2010 yılından beri aranıyordu. Yedi yıl süren araştırmaların ardından ise Nabil şehrinin yakınlarında su altında kalmış 20 hektar büyüklüğünde bir bölgeye ulaşıldı. Araştırmaların başındaki isim Mounir Fantar, ‘bu büyük keşfintarihçi Marcellin’in teorilerini doğruladığını ifade etti.

Haberin Devamı