Gazete Vatan Logo

Şahin güvercine karşı

Fed Cleveland Şubesi Başkanı Loretta Mester, bankanın faiz artırımlarına devam etmesi gerektiğini belirterek, “Faiz artışları ekonomiyi sağlıklı tutma amacını taşıyor, büyümeyi yavaşlatmayı değil” dedi.

Şahin güvercine karşı

ABD Merkez Bankası (Fed) Cleveland Şubesi Başkanı Loretta Mester, bankanın faiz artırımlarına devam etmesi gerektiğini belirterek, “Faiz artışları ekonomiyi sağlıklı tutma amacını taşıyor, büyümeyi yavaşlatmayı değil” dedi.

‘Şahin’ tavrıyla tanınan Mester, Fed’in ülke ekonomisini riske atmamak için faiz artışlarına devam etmesi gerektiğini bildirdi. Amerikan ekonomisinin temellerinin, başta tüketici talebi olmak üzere sağlam olduğunu vurgulayan Mester, buna karşın birkaç enflasyon raporunun daha zayıf gelme olasılığına işaret etti. Mester, ayrıca bankanın 4.5 trilyon dolarlık bilançosunun bu yıl içinde küçültülmeye başlanmasını desteklediğini belirtti.

Bullard karşı çıkıyor

Loretta Mester’in faiz artışlarını destekleyen mesajları, Fed’in St. Louis Şubesi Başkanı James Bullard’ın açıklamalarıyla çelişti. Bullard, “Ekonominin düşük büyüme, düşük enflasyon ve düşük faiz rejimine sıkıştığı bu dönemde yeni faiz artışları için neden yok. FOMC temel makroekonomik gelişmelerin gelecek çeyreklerde nasıl evrildiğini görmek için bekleyebilir” ifadesini kullandı. Fed’in politika faizini varlık piyasalarını dengelemek için artırdığı yönündeki spekülasyonları yanlış bulduğunu da ifade eden Bullard, “Para politikasının hedefinin finansal piyasalarda bir kötüleşmeye yol açmamak olduğu çok açık” dedi. Mester ve Bullard’ın Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) bu yıl oy hakkı bulunmuyor. Buna karşın, iki bölgesel Fed başkanı, FOMC toplantılarına katılarak fikir beyan ediyor.

Haberin Devamı