Gazete Vatan Logo

Sahil Güvenlik’i sadece bir yolcu aramış!

Sahil Güvenlik Komutanlığı Kumburgaz’da kaybolan 5 genç için kendilerine olayı gören deniz otobüsündeki bir yolcu dışında hiçbir kurum ve şahıs tarafından ihbar yapılmadığını açıkladı.

Kumburgaz’da 17 Ağustos’ta deniz bisikletiyle açıldıktan sonra kaybolan 5 gençle ilgili umutlar tükeniyor. Kamiloba sahilinden yedi gün önce saat 14.00’te kiraladıkları deniz bisikletiyle açılan Mikail Çelik, Serdar ve Doğan Demir kardeşler, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’den halen bir haber alınamadı.
Telsiz kayıtları çıkmıştı
Olay günü saat 19.56 sularında İDO’ya ait deniz otobüsünün kaptanı Yavuz Yılmaz yolcuların bir teknede yardım isteyen 2 kişi gördüğünü ancak kendisinin dürbünle bölgeye baktığında insan göremediğini belirterek, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı Sektör Marmara’yı aradığını söylemişti. Kaptan Yılmaz’ın Kıyı Emniyeti VTS operatörü ile 14. kanaldan yaptığı görüşmenin kayıtları da ortaya çıkmıştı.
‘Gemi personeli dönmedi’
Olaya geç müdahale ettiği iddia edilen Sahil Güvenlik Komutanlığı dün bir açıklama yaptı. Açıklamada, kendilerine bir yolcudan ihbar geldiği söylendi ve şöyle dendi: “17 Ağustos 2014 tarihinde, saat 20.21’de ALO-158 Sahil Güvenlik İhbar Hattı’nı arayan bir kişi, Kemal Reis-5 deniz otobüsünde bulunduğunu, Avşa’dan hareket ederek İstanbul’a gittiklerini, Büyükçekmece açıklarında 10 dakika önce bir motorda bulunan şahısların el sallayarak yardım istediğini gördüklerini söyledi. Yolcu, bu durumu gemi personeline söylediğini fakat geri dönen olmadığını da ekledi.”
‘Yardım botu gönderdik’
Komutanlık olay sırasında Kadıköy açıklarında görevli Sahil Güvenlik Botu’na ihbarın saat 20.22’de bildirildiğini, botun bölgedeki ağır deniz hava şartlarına rağmen termal kamera, göz, radar ve dürbün ile yaptığı arama faaliyetinde yardım talebinde bulunan herhangi bir temasa rastlamadığını açıkladı. Büyükçekmece ve Gürpınar Polis Merkezleri’nin aranarak herhangi bir kayıp şahıs ihbarı olup olmadığı sorulduktan sonra olumsuz deniz şartları nedeniyle botun saat 22.40’ta Yenikapı İDO İskelesi’ne yanaştığı belirtildi.
Paralel iz arama yöntemi kullanılıyor
Barbaros Hayrettin Paşa Petrol Arama ve Sondaj gemisi önceki geceden itibaren arama çalışmalarına başladı. Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, paralel iz arama yöntemiyle çalışacaklarını söyledi: “3 gemi paralel iz arama yöntemiyle güneye doğru aşağı inecek. Erdek, Marmara Adası ve İmralı Adası bölgesinde dip ve satıh taraması gerçekleştirilecek. Bu bölgeyi yaklaşık 30 saat tarayacaklar.”
‘En azından mezarı belli olsun’
Sağlık Bakanlığı kayıp yakınlarına tıbbi, sosyolojik ve psikolojik anlamda destek olmak için bir ekibi olay yerine gönderdi. Kayıp Yusuf Büyükizgi’nin babası Mustafa Büyükizgi oğulları bulununcaya kadar aranmaya devam edilmesini istedi: “Yusuf’un arkadaşının burada yazlığı vardı. 4-5 arkadaş ara sıra bir araya gelirlerdi. Bu yıl ikinci kez gelmişti. Gezmeyi severdi. En azından bir mezarı belli olsun. Gidelim, mezarında bir Fatiha okuyayım, istiyoruz. Ama diri çıkması bizim için büyük bir mucize.”

Haberin Devamı