Gazete Vatan Logo

Uyuz Nasıl Geçer? Uyuz Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Uyuz tedavisi için genelde krem ve bazı losyonlar tercih edilir. Vücut kremleri veya zerdeçal ve çay ağacı yağı da uyuzun geçmesini hızlandırabilir.

Uyuz Nasıl Geçer? Uyuz Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Uyuz Nasıl Geçer?

Uyuz kendiliğinden iyileşmez çünkü buna neden olan bakteriler vücudu kendiliğinden terk etmezler. Uyuzun tedavisinde yaygın olarak losyon ve kremler tercih edilir. Bazı durumlarda hap kullanmak da mümkündür. Özellikle geceleri ortaya çıkan kaşıntının engellenmesi için antihistaminik haplar veya hidrokortizon kremler tercih edilir.

Uyuz Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Uyuzun tedavisinde kremler ve losyonlar tercih edilir. Bu süreçte kullanılan eşyaların ve mobilyaların temiz olması uyuz akarlarının üremeye devam etmemesi için önemlidir. Vücudu rahatlatıcı kremlerin kullanılması ve oldukça önemlidir. Uyuz olan kişilerin diğer insanlarla yakın temasa girmemesi de diğerlerine geçmemesi için önemlidir.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Kişiler uyuz akarı ile enfekte olduklarında cildin tepki göstermesi ortalama olarak dört ile altı hafta arasında olur. Uyuzun belirtileri arasında özellikle en çok geceleri ortaya çıkan kaşıntılar ve sivilce benzeri döküntülü kızarıklıklar vardır. Hastalığın ilk evrelerinde deride meydana gelen döküntüler sivilce ya da sivrisinek ısırığı gibi gözükebilir.

Haberin Devamı

Bunu uyuzdan ayırt etmek için sürece bakmak ve ortalama iki hafta beklemek gerekir. Uyuzun en ayırt edici özelliği deride uzun çizgiler halinde bazı oyukların ortaya çıkmasıdır. Bu çizgiler genelde ya ten renginde ya da grimsi beyaz renkte olur. Uyuz bakterisinin vücudun herhangi bir yerinde yaşaması mümkündür fakat bazı bölgeleri daha çok tercih ettikleri bilinir.

Uyuz akarı en çok dirsek ve diz kıvrımlarını, parmak aralarını, bel veya göbek çevresi ile el bileğini tercih eder. Uyuz olan kişiler genelde 10 ile 15 akar taşır ve bu da fark edilmesini zorlaştırır. Deride küçük siyah noktalar gibi gözüken bu akarlar 

Evcil Hayvanlardan Uyuz Bulaşır mı?

Kedilerin ve köpeklerin de insanlar gibi uyuz hastalığına yakalanabildikleri bilinmektedir. Fakat hayvanlarda ortaya çıkan uyuz türü insanlardaki uyuz türü ile aynı değildir. Bu nedenle kedilerde ve köpeklerdeki uyuz insana geçse bile insanlarda üremez ve çoğalmaz.

Haberin Devamı

Bu da uyuz geçse bile herhangi bir belirtiye sahip olmayacağını göstermektedir. Kısacası hayvanlardan insanlara uyuz geçmesi ve bu bakterinin insanlarda çoğalması mümkün değildir.