Gazete Vatan Logo

Sarma Kaç Kalori? Sarma Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Türk mutfağının en sevilen yemeklerden biri sarmadır. Farklı bitkilerin yapraklarına eklenen iç harçla sarma yapılmaktadır. Özellikle zeytinyağı ile pişirildiğinde lezzeti daha da farklı olmaktadır. Tadına doyum olmayan sarmanın kalorisi de farklılık göstermektedir. Pişirme yöntemi, konulan iç harç ve miktar kaloriyi etkileyen etmenlerdir. 

Sarma Kaç Kalori? Sarma Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Sarma Kaç Kalori?

Günlerde, davetlerde sarma sıklıkla yapılmaktadır. Sarma bazen pirinç ile yapılmaktadır. Bu şekilde yapıldığında kalorisi daha yüksek olmaktadır. Bir porsiyon sarma ortalama 4 taneye eşittir. 1 tane sarma 32 kalori içermektedir.

10 tane sarma ortalama 310 kaloridir. Bir porsiyon sarma ise ortalama 120 kalori içermektedir. 5 tane sarma ise 125 kaloriye eşittir. Aynı zamanda bir porsiyon sarma ortalama bir dilim ekmeğe denktir. 

Sarma Besin Değerleri 

Zeytinyağlı bir porsiyon sarmanın içerisinde 4 tane sarma var. Bir porsiyon sarmanın besin değerleri; 17,82 gram karbonhidrat, 1,32 gram yağ, 3,40 gram protein, 1,36 gram lif içermektedir. 

Sarma Kalorisi

Ortalama olarak bir tane zeytinyağlı sarma 32 kalori içermektedir. Bir tane etli yaprak sarmanın kalorisi ise 42'dir. Lahanadan yapılan bir tane sarmanın kalorisi ise 33'tür. 

Sarma Diyette Yenir mi?

Sarma genelde pirinçten yapılmaktadır. Pirincin kalorisi ise yüksektir. Eğer pirinçle yapılmış olan sarmayı kontrolsüz bir şekilde yenirse kilo alma riski de olacaktır. Bu yüzden sarmayı kontrollü bir şekilde tüketmek önemlidir. Sarma ana öğünlerde tüketilmemeli. Diyette özellikle zeytinyağlı sarma ara öğün olarak düşünülebilir. Ancak çok sık tüketilmemeli. 

Haberin Devamı

Eğer kişi diyette sarma tüketmek istiyorsa bulgurla ve az yağda pişirilerek yapabilir. Bulgurlu ve az yağda pişen sarma diyet için uygun olabilir. Bazı kişiler etli sarma yapmaktadır. Etin içerisinde bolca yağ ve tuz bulunmaktadır. Dolayısı ile diyette iken etli sarma dengeli tüketilmeli ve aşırıya kaçınmamalı. 

Sarma Zayıflatır mı?

Sarmayı pek çok kişi sever. Lezzeti ve pişerken yayılan kokusu ile herkesi hayran bırakan bir lezzettir. Fakat diyet yapan kişiler sarmayı dikkatli tüketmeli. Sarma yeşil mercimekten veya bulgurdan yapılırsa ara öğünlerde az miktarda tüketilebilir. Ancak sarma ile zayıflamak mümkün değildir. Sarmayı dengeli bir şekilde tüketmek kilo alımına neden olmayacaktır.