Gazete Vatan Logo

Saç dökülmesine neden oluyor! Bakım yaparken dökülmeyi kronik hale getirmeyin

Günümüzde pek çok kişi hayatının belli dönemlerinde saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalıyor. Saçlar farklı nedenlerle dökülebiliyor ve saçı seyrelen kişiler bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkileniyor. Bu durumu yaşayanlar yaptıkları saç bakımları ile saç dökülmesinden kurtulmak istiyor. Ancak bazen bakım işlemleri saçların daha da kötü hale gelmesine ve dökülmenin kronikleşmesine yol açabiliyor.

Saç dökülmesine neden oluyor! Bakım yaparken dökülmeyi kronik hale getirmeyin

ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com

Özellikle kadınlar saçlarının sağlıklı ve güzel görünmesi için pek çok yöntem deniyor. Ancak bazen mevsimsel, bazen de sağlıkla ilgili nedenler dolayısıyla saçlar istenilen görünüme kavuşmuyor. Böyle bir durumla karşılaşanlar öncelikle dıştan çeşitli bakımlar yapmakla işe başlıyor. Çoğu zaman da saçlar üzerine uygulanan maske, yağ ya da benzeri ürünler ile tek başına sonuç almak mümkün olmuyor.

Saç dökülmesinin artması zaman içerisinde saçların seyrekleşmesine de sebebiyet verebiliyor. Bu durumda dışarda saça bakım uygulamak yerine öncelikle dökülmenin neden kaynaklandığını bulmak gerekiyor.

Saç dökülmesi problemi yaşayan bireylerin öncelikle kendi durumlarına bakması gerektiğini vurgulayan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk,  saç seyrelmesinin bireylerin özgün koşullarına ve yaşam tarzına bağlı olarak farklılık gösterebileceğini söylüyor.

Yapılacak bazı değişikliklerle saç dökülmesi probleminden kurtulup daha sağlıklı saçlara kavuşmak mümkün. Beslenme ile sağlık arasındaki ilişki artık tıp otoriteleri tarafından kabul görmüş durumda. Beslenme şeklinin değiştirilmesi saç sağlığına olumlu katkı yapıyor.

Haberin Devamı

SAÇ SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİ VİTAMİNLER

Güncel Öztürk beslenme şeklinin saç sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili şunları söylüyor;

Saç sağlığını desteklemek için beslenmenize dikkat edin. Protein, demir, çinko, B vitamini, C vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin yeterli miktarda alınması saç sağlığını olumlu yönde etkiler.

STRES KRONİK HALE GETİRİYOR

Saçları dökülmeye başlayan kişiye ilk sorulan soru; “Stresli bir dönemde misin?” oluyor. Birçok hastalığın nedeni olan stres, saçların seyrelmesi üzerinde de etkili. Öztürk stresin kronik saç dökülmesine neden olabileceğini söyleyerek yapılması gerekleri şöyle açıklıyor;

“Meditasyon, yoga, derin nefes alma gibi stres yönetimi tekniklerini uygulamak, saç sağlığını korumaya yardımcı olabilir.”


SAÇLARINIZ DAHA KÖTÜ HALE GELEBİLİR

Cansız, dökülen saçlara sahip olan kişiler saçlarının daha güzel görünmesi için çeşit çeşit şampuan ve bakım ürünü kullanıyor. Ancak kullanılan ürünler saçların daha kötü hale gelmesine bile neden olabiliyor. Doktor Öztürk, “Saçınıza uygun şampuan ve saç bakım ürünlerini seçin. Fazla kimyasal içeren ürünlerden kaçının. Saçınızı aşırı yıkamaktan kaçının çünkü bu doğal yağları temizleyerek saç sağlığını etkileyebilir.” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

KİMYASAL İŞLEMLERDEN UZAK DURUN

Dr. Güncel Öztürk,  sağlıklı saçlara kavuşmak isteyenlerin kaçınması gereken işlemleri şöyle açıklıyor;

 “Saçı sık sık yüksek ısıya maruz bırakmak (fön, düzleştirici, maşa) veya agresif kimyasal işlemler (perma gibi) saçın zayıflamasına ve dökülmesine neden olabilir.”

Hormonal dengesizliklerin saç dökülmesine neden olduğuna, bu nedenle, hormon seviyelerini izlemek ve gerektiğinde bir doktora danışmak gerektiğine vurgu yapan Dr. Öztürk, “Eğer saç seyrelmesi ciddi bir sorun haline gelirse, bir dermatoloğa veya saç uzmanına danışmanız önemlidir. Uzman, saç dökülmesinin altında yatan nedeni belirleyebilir ve uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.” diyor ve tedavi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri veriyor;

“Uzmanlar, saç dökülmesini tedavi etmek için kişiye özel, çeşitli yöntemler önerebilirler. Bunlar arasında topikal tedaviler, oral ilaçlar ve lazer tedavileri oldukça önemli bir yer tutar.”