Gazete Vatan Logo

Romatizmanın çaresi var

Bağışıklık sisteminin uygunsuz çalışması sonucu gelişen romatizmal hastalıklar için Romatoloğa görünmeden karar vermeyin

Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği tarafından Fethiye Lykia World Oteli’nde düzenlenen “Romatoloji 2007” kongresinde MR gibi tetkiklerin ve bazı ameliyatların çoğu zaman lüzumsuz yere yapıldığına dikkat çekildi.

Çok iyi bilinmeyen Romatoloji’nin genelde toplumu çok yakından ilgilendiren bir hastalıklar grubu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Meral ÇALGÜNERİ, “Romatizma genelde ağrıyı temsil ediyor. Kolun bacağın ağrısı gibi. Oysa romatolojik hastalıklar bundan çok öte pek çok sistemin hastalığı olarak yansıyor. Örneğin kalp hastalığı, akciğer hastalığı, mide bağırsak sistemi hastalıkları, böbrek hastalığı, sinir sistemi hastalığı şeklinde de gelebiliyor. Yani, bu tür hastalıkların tedavisinde de bir Romatoloji uzmanına görünmeden tedaviye ve ameliyata karar verilmemesi gerekiyor”dedi.

“GEREKSİZ AMELİYATLAR YAPILIYOR”

Türkiye’de gereksiz ameliyatların çok yaygın olarak yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Eftal Yücel de,"tiroid ameliyatı başta olmak üzere gereksiz ameliyatlar yapılıyor. Bir organın ameliyatı bir cerrah tarafından önerildiği zaman, o organı dahiliye branşından teyit ettirmekte yarar var" diyeuyardı.

"ROMATOLOJİ TÜM SİSTEMLERİ TAKİP EDİYOR"

Tükiye’de romatizma denince genellikle bu hastalıklar fizik tedavi usulleriyle tedavi edilir gibi yanlış bir izlenim olduğunu belirten Prof. Dr. Ayhan Dinç de, Romatologların, iç hastalıkları uzmanı olup, daha sonra 3 yıl üzerine romatoloji eğitimi alan uzmanlardan oluştuğunu söyledi. Prof. Dinç, "O yüzden tüm sistemleri hastalarımızda takip ediyoruz sadece eklemleri yada hareket sistemleri değil. Ama biz biraz sayıca az olduğumuz için birey olarak herkese erişemiyoruz. Ancak şunu vurgulamak gerekir ki; problemli vakaların zor vakaların bizim tarafımızdan takip edilmesi gerekir. Bu hastalıklarda sakatlık söz konusu, erken tedavi ile bunları engelleyebiliyoruz" diye konuştu.

DOKTORLARDAN UYARI: "TÜRBAN TAKAN KADINLAR DAHA FAZLA D VİTAMİNİ VE KALSİYUM ALMALI"

Romatoloji uzmanı Prof. Dr. İhsan Ertemli, türban takan kadınların güneş ışığından faydalanamadıkları, bu nedenle daha fazla D vitamini ve kalsiyum almaları gerektiğini söyledi. Ertemli, D vitamini ve kalsiyum eksikliğinin romatizmal hastalıklara yol açabileceği uyarısını yaptı. Romatolojik hastalıklara yakalanmada D vitamini ve kalsiyum eksikliklerinin oldukça etkili olduğunu işaret eden Ertenli “Bu doğrultuda güneş ışınlarının alınması çok önemlidir. Özellikle tesettürlü bayanlarımızın, türban kullanların bu ışıktan doğrudan yararlanması mümkün değildir. Bu yüzden bu bayanların vitamin ve kalsiyum takviyesi alması yararlı olacaktır” dedi.

ROMATOLOJİ NEDİR?

Romatoloji, genellikle bağışıklık sisteminin uygunsuz çalışması sonucu gelişen romatizmal iltihabı hastalıklar ve diğer kas-iskelet sistemi hastalıkları ile uğraşmaktadır.

Romatizmal hastalıklardan sık görülenleri aşağıda sıralanmıştır:

Romatoid artrit
Spondilartropatiler ve ankilozan spondilit
Behçet hastalığı
Bağ dokusu hastalıkları: sistemik lupus eritematozus, skleroderma, mikst bağ dokusu hastalığı, Sjögren sendromu ve dermatomiyozit, polimiyozit
Antifosfolipid antikor sendromu
Damar İltihapları: poliarteritis nodoza, Takayasu arteriti, dev hücreli arterit ve diğer sistemik vaskülitler
Ailevi Akdeniz Ateşi
Akut eklem romatizması
Reaktif artritler
Kristal artritleri
İnfeksiyöz artritler
Amiloidoz
Metabolik ve dejeneratif hastalıklar: osteoartrit, osteoporoz, osteomalazi ve Paget hastalığı
Diğer sistemik hastalıkların romatizmal bulguları

Haberin Devamı