Gazete Vatan Logo

Protein Tozu Nasıl Kullanılır? Protein Tozu Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Protein tozu takviye olarak protein alınması için kullanılan bir tozdur. Alınması gereken miktar belirlendikten sonra su ya da süt ile karıştırılarak protein tozu tüketilebilir. 

Protein Tozu Nasıl Kullanılır? Protein Tozu Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Protein Tozu Nasıl Kullanılır?

Sporcu besinlerinden biri olan protein tozu genelde su ya da süt ile karıştırılarak tüketilmektedir. Sütün kendisinde de protein olduğu için süt ile karıştırarak tüketmek daha iyi olur. Fakat su ile tüketilirse vücutta sindirimi daha hızlı olur ve etkisini de kaybetmez.

Protein tozunu kullanmadan önce ne sıklıkla spor yapıldığı, hangi ağırlıklı sporların yapıldığı ve kişinin kas kütlesi de bilinmelidir. Protein tozunu tatlılara ya da tariflere ekleyerek de kullanabilirsiniz. Protein tozlarının içinde ölçekler olduğundan bu şekilde miktarı ölçmek de önerilir.

Protein Tozu Kullanırken Yapılması Gerekenler

Protein tozu kullanırken yağ ve karbonhidrat oranlarına dikkat etmek gerekir. İçeriğindeki protein tozunun daha fazla olması ve karbonhidrat ile yağın daha az olması gerekir. Protein tozunu su ya da süt ile karıştırarak spor öncesi veya spor sonrasında tüketebilirsiniz. Hızlı sindirilebilen bir yapısı olduğundan protein tozunun kullanılması sporcular için oldukça etkilidir. 

Haberin Devamı

Kimler Protein Tozu Kullanabilir?

Proteinin doğal yollarla yani besinler ile alınması mümkündür. Fakat spor yapan kişilerin özellikle de ağır sporlar ile ilgilenen kişilerin daha fazla proteine ihtiyacı olur. Bundan dolayı sporcular günlük olarak protein ihtiyaçlarını almak için doktor kontrolünde protein tozu kullanabilirler. Yüksek protein değeri olduğundan bu ürünler daha kolay ve hızlı şekilde tüketilebilir.

Doğal yollarla alınabilecek olan protein miktarının kısa sürede ve hızla protein tozu aracılığı ile alınması mümkündür. Bu nedenle genellikle ağır spor yapan ve kas gelişimi isteyen kişiler protein tozu kullanırlar. Protein tozu kullanırken ölçülü olmasına ve gerektiği kadar kullanılmasına özen göstermek gerekmektedir. Ayrıca güvenilir ve markadan protein tozu kullanmak ve içeriklerine dikkat etmek de sağlık açısından gereklidir. 

Protein Tozu Kaç Yaşından Sonra Kullanılır?

Protein tozu ile ilgili herhangi bir yaş sınırının olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Protein tozu kullanırken mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir. Çocuklarda protein tozunun kullanımı için doktora başvurmak ve uzmanlardan yardım almak gerekir. Özellikle de 16-18 yaş arasındaki çocukların protein tozu kullanmadan önce danışmaları önerilir. Bu yaşlarda kullanılması halinde sporcuların uzman eşliğinde protein tozunun miktarını belirlemesi gerekir.

Haberin Devamı

Protein Tozu Ne Zaman Kullanılır?

Protein tozu genelde ağır sporun sonunda kas kütlesindeki hasarın onarılması için kullanılır. Küs kütlesini artırmak için spordan sonra protein tozu kullanılabilir. Fakat kişiler günlük almaları gereken protein miktarını desteklemek için spordan önce kullanılması da mümkündür.

Günlük alınması gereken protein miktarı kişilere göre belirlendiğinden bu miktarın bilinmesi de kas gelişimi açısından önemli olur. Sporcunun atletik seviyesine göre de protein tozunun kullanım miktarında değişiklik olur.