Gazete Vatan Logo

Portakal Kaç Kalori? Portakal Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Portakal en sevilen en sık tüketilen meyvelerden biridir. Portakalın içindeki tüm antioksidanlar, mikro besinler ve sağlığa faydaları göz önüne alındığında portakalın neden bu kadar sevildiğini anlamak zor değildir.

Portakal Kaç Kalori? Portakal Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Portakal Nedir? 

Portakal, küresel turuncu renkli, ağaçta yetişen turunçgillerdir. İlk portakal ağaçlarının on binlerce yıl önce Çin'de ortaya çıktığı düşünülmektedir. Günümüzde ise Türkiye dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve İspanya gibi çeşitli ülkelerde tatlı portakal ağaçları yetiştirilmektedir.

Portakallar, çeşitli mineraller, vitaminler ve antioksidanlar gibi çok sayıda faydalı bitki ve besin içerir. Araştırmalar, günlük olarak portakal yemenin kişinin sağlığı üzerinde pozitif etkileri olduğunu göstermektedir. Portakallar ayrıca çok sayıda başka faydalı elemente ek olarak mükemmel bir potasyum, lif, kalsiyum ve folat kaynağıdır.

Portakalı bulması, yemesi, saklaması ve mutfakta kullanması kolaydır. Portakal yemek portakal yağı kullanmakla birlikte kalp hastalığı riskini azaltmaktan kanserle savaşmaya kadar çok sayıda sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir. Portakallar, yüksek C vitamini, lif ve potasyum seviyeleri nedeniyle olağanüstü bir gıda seçimidir.

Portakal Kaç Kalori? 

Haberin Devamı

Portakallar geniş bir geçmişe sahiptir ve tatlı tatları ve etkileyici besin profilleri nedeniyle yüzyıllardır sevilmektedir. 140 gram ağırlığında bir orta boy portakalda 73 kalori bulunmaktadır.

Portakal kolesterol ve neredeyse hiç yağ içermeyen sağlıklı bir besindir. Portakalın kalorisi düşüktür, ancak iyi miktarda lif ve C vitamininin yanı sıra başka önemli mineral, vitamin ve antioksidanlar bakımından da zengindir.

Portakal Besin Değerleri ve Kalorisi

Bir büyük portakal (yaklaşık 184 gram) için besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 87 kcal

Karbonhidrat: 22 g

Protein: 1,7 g

Yağ: 0,2 g

Lif: 4,4 g

C Vitamini: 98 mg (günlük ihtiyacın %163’ü)

Folat: 56 mg (günlük ihtiyacın %14’ü)

Tiamin: 0.2 mg

Potasyum: 334 mg (günlük ihtiyacın %10’u)

A Vitamini: 434 UI

Kalsiyum: 73,7 mg (günlük ihtiyacın %17’si)

Pantotenik asit: 0,5 mg

Magnezyum: 18,5 mg

Yukarıda verilen besin değerleri çiğ portakallar içindir. Portakal suyu ise kalori ve şeker bakımından daha yüksek, ayrıca lif bakımından daha düşüktür.