Gazete Vatan Logo

Mısır Kaç Kalori? Mısır Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Mısır, dünyanın her yerindeki mutfakların temel öğesi olarak kullanılan bir besindir. Hem tahıl hem de sebze olarak kabul edilen Mısır aynı zamanda dünya üzerinde en çok ekilen tahıllardan biridir. 

Mısır Kaç Kalori? Mısır Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Mısır Nedir? 

Mısır hem tahıl hem de sebze olarak kabul edilen popüler bir besindir. Mısır bir kabukla kaplı bir koçanın üzerinde taneler olarak gelişen nişastalı bir sebzedir. Mısır çok fazla doğal şeker ve karbonhidrat içerdiği için kötü bir şöhrete sahip olan en popüler sebzelerden biridir. Ancak bilinen pek çok sağlık faydaları da bulunmaktadır.

Mısır ilk olarak yaklaşık 10.000 yıl önce güney Meksika'daki yerli halklar tarafından evcilleştirildi. Modern mısırın yabani bir ot olan Balsas teosinte'den elde edildiğine inanılmaktadır. Mısır dünyanın birçok yerinde temel gıda haline gelmiştir ve günümüzde toplam mısır üretimi buğday veya pirinci geride bırakmış durumdadır.

Ülkemizde de aynı şekilde mısır arpa ve buğdaydan sonra en çok ekilen tahıllardandır. Mısır insanlar tarafından doğrudan tüketilmesinin yanı sıra mısır etanolü, hayvan yemi, mısır unu, patlamış mısır, mısır nişastası, tereyağlı mısır ve mısır şurubu şeklinde de tüketilmektedir.

Mısır Kaç Kalori? 

Bir fincan (165 gram) tatlı mısır 178 kalori ve 42 gram karbonhidrat içermektedir. Bir koçan mısır ise ortalama 90 kalori, 1.5 g yağ, 20 g karbonhidrat ve 3.5 g protein içerir.

Haberin Devamı

Mısır Besin Değerleri ve Kalorisi

Mısır iyi bir tiamin kaynağıdır ve ayrıca C, E ve A vitaminleri, lif ve potasyum açısından da zengindir. Mısırın glisemik indeksi 57 ile 69 arasındadır. Bu bağlamda mısırın glisemik yükü orta olarak derecelendirilir.

Mısırı tereyağı, lif veya protein içeren yiyeceklerle birlikte tüketmek glisemik etkisini arttırmaktadır. Bu nedenle mısır sade olarak tüketilmelidir. 1 koçan mısır için besin değerleri aşağıdaki şekildedir.

Kalori : 90

Yağ : 1.5 g

Sodyum : 16 mg

Karbonhidratlar : 20 g

Elyaf : 2.1 g

Şekerler : 6.5 g

Protein : 3.5 g

Tiamin : 0.17 mg

C vitamini : 7.0 mg

B5 Vitamini : 0.8 mg

Demir : 0.6 mg

Magnezyum : 37.8 mg

Potasyum : 276 mg

Folat : 42.9 mg

Çinko : 0.6 mg