Gazete Vatan Logo

Mikroplastik nedir, canlı yaşamına etkisi nelerdir? Anne sütünde mikroplastik görülmesi ne demek?

İtalya'da yeni doğum yapmış annelerden alınan süt örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Araştırmaya katılan annelerin, plastik paketlerde satılan yiyecek, içecek ve hijyen ürünlerini kullandığı tespit edildi. Söz konusu araştırma sonuçlarının ardından Mikroplastik nedir, canlı yaşamına etkisi nelerdir? Anne sütünde mikroplastik görülmesi ne demek? sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Mikroplastik nedir, canlı yaşamına etkisi nelerdir? Anne sütünde mikroplastik görülmesi ne demek?

İtalya'da yapılan araştırmada anne sütünde ilk kez plastik tespit edildi. Polymers dergisinde yayımlanan araştırmada başkent Roma'da yeni doğum yapmış 34 anneden süt örnekleri alındı. Bilim insanları bu örneklerin yüzde 75'inde mikroplastik buldu. Araştırmaya katılan annelerin plastik paketlerdeki hijyen ürünlerini kullandığı, deniz ürünleri ve plastik paketlerde satılan yiyecek ve içecekler tükettikleri tespit edildi. Peki, Mikroplastik nedir, canlı yaşamına etkisi nelerdir?

Mikroplastik nedir, ne demek?

Mikroplastikler, 5 mm'en daha küçük olan ve çevrede kirliliğe sebep olan, çoğunlukla petrol türevli olup suda çözünmeyen, düzgün şekilli veya şekilsiz polimerik parçacıklara verilen isimdir 1 mikrondan küçük plastik parçacıklarına ise nanoplastikler denir.

Kara canlılarının ise mikroplastiklere işlenmiş atık sularla, mikroplasitk içeren gübrelerin kullanımıyla ya da açık havada bulunan plastiklerin bozulması ile maruz kaldığı bilinmektedir. Üstelik bu mikroplastiklerin doğada serbest dolaşımı başladığında yüzlerce yıl bu dolaşım bozulmadan devam etmektedir.

Haberin Devamı

Mikroplastiğin canlı yaşamına etkileri nelerdir?

Bilişsel gelişim bozukluklarının ortaya çıkmasında etkili olabilir.

Obezite ve kanser gibi önemli hastalıkların oluşmasına yol açabilir.

Doğumlarda kusurların ve üreme sorunlarının oluşmasında etkisi olabilir.

Mikroplastiklerin insan vücudunda ortaya çıkaracağı zararlar henüz kesin olarak bilinemese de plastiklerin çevreye ve deniz yaşamına verdiği zararı zaten biliyoruz.