Gazete Vatan Logo

Meme küçültme ameliyatları sırt ağrılarını önlüyor

Doğum süreci, emzirme, kilo alıp-verme, yaş alma, hastalık ya da gelişime bağlı memede şekil bozuklukları ya da konjenital sebeplerden dolayı fazla küçük ya da büyük yapıya sahip memeler kadınlarda fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Plastik ve Estetik cerrahi uzmanı Op. Dr. Ali Şimşek meme küçültme ameliyatlarında önemli başlıkların altını çizdi.  

Meme küçültme ameliyatları sırt ağrılarını önlüyor

Meme de var olan şekil bozuklukları, kadınların görünümlerinden memnun olmamasına ve pek çok kez de bununla ilişkili özgüven sorunları ve psikolojik olarak zorlu süreçlerden geçmelerine neden olabilmektedir. Normalden çok daha büyük olan memeler yıllar ilerledikçe kadınlarda ciddi sırt ağrılarına neden oluyor. Bu ağrıların giderilmesi için kişinin anatomisine uygun şekilde meme küçültme ameliyatlarının uygulamasında ciddi artış olmuştur.

Op.Dr. Ali şimşek, genel olarak meme büyüklüğünden, meme formundan, meme asimetrisinden memnun olmayan, bu sebeple güven sorunları olan kişiler veya kanser gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle memesinin birini veya her ikisini kaybetmesi durumu ile karşılaşan kişilere meme şekillendirme işlemleri uygulanır. Meme gelişimini tamamlamış, memesinde riskli kitle bulunmayan memesinin büyüklüğünden şikayetçi kadın hastalara yapılır. Kadınsı meme dokusu gelişimine sahip erkeklerde de meme küçültme ameliyatı yapılabilir. 

Memenin standart bir şekli veya oranı yoktur, kişinin vücuduna uygun standartlar da meme tipine sahip olması tercih edilir. Meme küçültme, meme asimetrisi düzeltme, meme rekonstrüksiyonu, meme büyütme ve meme dikleştirme ameliyatları, meme şekillendirme ameliyatlarının arasındadır.

Haberin Devamı

Meme ameliyatlarını sadece estetik ameliyatlar olarak değerlendirmek doğru değildir

Meme şekillendirme ameliyatlarında her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler vardır. Bu noktada kişinin detaylı bilgilendirilmesi ve sürecin açıklanması yüksek önem taşımaktadır. Ameliyatlar genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat süresi yapılacak işleme ve tekniğe göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2.5-4 saat sürmektedir.

Meme estetiği ameliyatlarında kişinin genel durumuna göre ortalama 1-2 gün hastane de yatış öneririz. Ameliyat sonrası ağrı olabilir. Birkaç gün hafif bir sızlama olabilir. Bunlar beklenen durumlardır. Genellikle ağızdan alınan ağrı kesiciler yeterli olur. Ağrılar üçüncü günden sonra ortadan kalkmaya başlar. Yara izlerinin, şişlik, karıncalanma ve yanma hisleri kişiden kişiye farklılık gösterse de 2. Haftadan sonra azalır, tam olarak iyileşme 6 ayı bulacaktır.

Haberin Devamı

Ameliyatın uygulandığı bölgeye bandaj sarılır ve hastaya korse giydirilir. Ameliyat sonrası ilk 7 gün bizim için önemlidir. Kişinin ağır hareketlerden kaçınması ama mobilize olması tavsiye edilir. Operasyon önceki min3 hafta ve operasyon sonrası min. 3 hafta sigara kullanımı bırakılmalıdır. Hasta sağlığı ve konforu bu ameliyatlar ile sağlandığı için meme ameliyatlarını sadece estetik ameliyatlar olarak adlandırmak doğru değildir şeklinde ifade etti.