Gazete Vatan Logo

Kitaplardaki kötü karakterler çocuk okurlara zarar veriyor mu?

Çocuk kitaplarında yer alan kötü karakterlerin çocuklara zararları olup olmadığı ebeveynlerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Peki, kitapları okuyan çocuklar, iyi ve kötü karakterlerden neler öğreniyor? Zerbeliz Esra Avgören anlattı.

Kitaplardaki kötü karakterler çocuk okurlara zarar veriyor mu?

Çocuk edebiyatına dahil olan kitaplarda, iyi karakterlerin yanı sıra kötü karakterler de yer alıyor. Hikayelerin geneli, çoğunlukla bu zıt karakterlerin, karşılıklı mücadeleleri ile geçiyor. Peki, kitapları okuyan çocuklar, iyi ve kötü karakterlerden neler öğreniyor? Kötü karakterlerin eylemleri çocuk okurlara zarar veriyor mu? Çocuk Edebiyatı Yazarı Zerbeliz Esra Avgören anlattı.

KİTABIN SIKICI OLMAMASI ÇOK ÖNEMLİ!

Çocuk Edebiyatı Yazarı Zerbeliz Esra Avgören, "Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için, doğru kitabı seçmek çok önemli. Kitapta iyi karakterlerin yanında, kötü karakterlerin de yer alması, hikayeyi sürükleyici hale getirir. Genellikle, hikayelerde, ilginç ve akılda kalan noktalar, kötü karakterler üzerinden verilir. Bu nedenle iyi karakterler ile kötü karakterlerin savaşı, olayı sıkıcılıktan kurtararak eğlenceli ve heyecanlı hale getirir. Bu da, çocuğun okuma isteğini artırır." dedi.

KARAKTERLER ÇOCUKLARA BÜYÜK DERSLER VERIYOR

Zerbeliz Esra Avgören, "Çocuk kitapları, çocuklara hayatın ta kendisini öğretmek için muhteşem bir araçtır.

Haberin Devamı

Çocuk okurlar, hikayelerdeki karakterlerden ve eylemlerinden çok şey öğrenirler.

İyi karakterlerden; dürüstlük, cesaret, erdem, iyi niyet, yardımseverlik, merhamet, sevgi, olumsuzluklara karşı mücadele etme gibi kavramları öğrenirken, kötü karakterler sayesinde de; dünyamızda bazı kötülüklerin, tehlikelerin var olduğunu, insanları ezmenin, adaletsizliğin, yalan söylemenin, hak yemenin, saygısızlık ve sevgisizliğin sonunda hep kaybettiğini öğrenirler.

Özetle, çocuklar iyi ve kötü karakterlerin yaşadıklarından ve yaşattıklarından bazı dersler çıkarırlar." dedi.

ÇOCUK KARAKTERLERLE ÖZDEŞİM KURABİLMELİ

Avgören, "Çocuklar için yazılan kitaplarda, yaratılan karakterler ve hissettirilen duygular, gerçek hayatta karşılığı olan örneklerden olmalıdır. Çünkü okuduğu kitapta, çevresindeki karakterlerin benzerini gören çocuk, kitapla daha kolay özdeşim kurabilecektir.

Kitaplarda yaratılan karakterlerin seçiminde sınır yoktur. Herkes ve her şey kitabın kahramanı olabilir. Bu nedenle yaratılan iyi ve kötü tüm karakterler, kitabı okuyan çocukların öz güvenini geliştirecek, onu kahramanla özdeşim kurmaya itecek özelliklerde olmalıdır.

Haberin Devamı

Çünkü kitaptaki kahramanlarla özdeşim kuramayan çocuk için kitap okuma verimi azalabilir. Bu nedenle çocuğun okuduğu kitap ona öğretirken, ona aynı zamanda heyecan, eğlence gibi duyguları da yaşamalıdır." yorumunda bulundu.

ÇOCUKLAR KİTAPLAR SAYESİNDE YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR

Gerçek hayatta, öğüt vererek, sözlü anlatarak çocuklara aktardığımız bazı doğruları, kitap karakterler üzerinden, çocuğa çok daha etkili bir şekilde öğretebilir. Çocuklar, olumlu duyguları, toplumda doğru olarak kabul gören birçok eylemi, insan olmanın zorunlu kıldığı onurlu davranışları kitaptakı olay örgüsü sayesinde, adeta yaşayarak öğrenirler.

Çocuklarımıza, dünyanın iyi bir yer olduğunu, insanları sevmenin kişinin kendisine sağladığı faydaları, başkalarına yardımcı olmanın verdiği huzuru, doğruyu, ahlakı, erdemi, dürüstlüğü, kahramanlığı öğretmek istiyorsak, doğru hikayelerden faydalanarak, onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırarak, bunu sağlayabiliriz.

Haberin Devamı

Çünkü kitaplar, eğlenceli bir biçimde öğrenmenin en güzel aracıdır." sözlerini ifade etti.