Gazete Vatan Logo

Kırlangıç Otu Nedir? Kırlangıç Otu Faydaları Nelerdir?

Kırlangıçotu, bahçede, atık zeminde ve çitlerde kolayca büyüyen çok yaygın bir bitkidir. Bir ot olarak kabul edilir, ancak küçük, sarı çiçekler ve böcekler için nektar sağlayan bitkilerdendir.

Kırlangıç Otu Nedir? Kırlangıç Otu Faydaları Nelerdir?

Kırlangıç Otu Nedir? 

Kırlangıç otu botanik adı Chelidonium majus olan Papaveraceae haşhaş ailesine ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Anavatanı Avrupa ve Batı Asya olan Kırlangıç otu ayrıca Kuzey Afrika, Cezayir, Fas, Ermenistan, Kafkaslar, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Moğolistan, Sibirya, İran ve Türkiye'de bulunur.

Kırlangıç otu oldukça agresif bir bitkidir. Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde istilacı bir bitki olarak kabul edilir. Örneğin Wisconsin'de yasak bir bitkidir. Bitkinin kontrolü esas olarak bitkinin tohum dağıtılmasından önce çekilmesi veya püskürtülmesi yoluyla elde edilir.

Kırlangıçotu Özellikleri Nelerdir? 

Kırlangıçotu oldukça kalın gövdeleri olan sarımtırak, köşeli ve dağınık tüylerle kaplı bit bitkidir. Genel olarak oval şeklinde bileşik yapraklara sahiptir ve her yaprağın 5 adet lobu bulunmaktadır. Çiçek sapları, bileşik yapraklardan zıt yönde gelişir. Her sap birkaç santim uzunluğundadır ve tepesinde 3-8 çiçekten oluşan bir umbel vardır.

Her çiçek 4 sarı taç yaprak, erken düşen 2 sepals, kalın bir stile sahip bir pistil ve birçok sarı organdan oluşur. Büyük kırlangıçotu uzun bir bitkidir. 90 cm’ye kadar uzayabilir. Düğün çiçeğine benzeyen muhallebi sarısı çiçekleri vardır, ancak yaprakları üst üste binmez. Güçlü loblu, gri-yeşil yaprakları vardır. Bu nedenle lahana ailesinin bazı üyeleri ile kolayca karıştırılabilir.

Haberin Devamı

Dört yapraklı sarı çiçekleri vardır ve her biri kısa ömürlüdür. Tohum kapsülleri, yarı saydam bir uzantıya sahip siyah parlak tohumlar içeren 3-5 cm uzunluğunda silindirik şeklinde tohumlardır.

Kırlangıçotu Yetişme Koşulları Nelerdir? 

Kırlangıçotu güneşi seven bir bitkidir. Tam güneş alacağı açık havada yetişir ve verimli toprakları sever. Çiçeklenme dönemi yaz aylarında başlar ve yaklaşık 1-2 ay sürer. Her çiçeğin yerini 2 cm uzunluğunda yükselen bir tohum kabuğu alır. Her bir tohum kabuğu silindiriktir ve tepeye doğru kademeli olarak incelir; dış yüzeyi pürüzsüz, sarımsı ve tüysüzdür.

Tohum kabuğu olgunlaştıkça, aralıklarla biraz daralır. Tohumlar oval, yassı ve parlaktır; küçük beyaz uzantıları vardır. Bu bitki kendi kendine yeniden tohumlayarak çoğalır. Haşhaş ailesinin (Papaveraceae) bir üyesi olan kırlangıçotları sadece polen üretir. Olası çiçek ziyaretçileri arasında arılar ve Syrphid sinekleri bulunur. Karıncalar yiyecek ekleri nedeniyle daha çok tohumları tüketmeyi tercih ederler.

Haberin Devamı

Kırlangıç Otu Faydaları Nelerdir?

Kırlangıç otunun en bilinen fayları şunlardır:

Hazımsızlık, ülser, mide asidi bozukluğu gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

Safra kesesi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

Bağırsak bozuklukları ve sindirim sistemi tedavisinde kullanılmaktadır.

Kırlangıç ​​otunun anti-spazmodik özelliği vardır. Regl sancılarının, karın spazmlarının hafifletilmesine yardımcı olur.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılır.

Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.

Göz yorgunluğu gibi sorunların tedavisinde kullanılır.