Gazete Vatan Logo

Karnıyarık Otu Nedir? Karnıyarık Otu Faydaları Nelerdir?

Piyasada karnıyarık otu kapsülü, karnıyarık otu tozu gibi pek çok farklı formda bulunabilen doğal haline ise aktarlardan kolaylıkla ulaşılabilen karnıyarık otu oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle bağırsaklar üzerinde gösterdiği olumlu yönde etkileri sebebi ile bolca tercih edilmektedir. Sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerden, zayıflamak isteyenlere birçok kişinin mutfağında yer buluyor.

Karnıyarık Otu Nedir? Karnıyarık Otu Faydaları Nelerdir?

Karnıyarık Otu Nedir? 

Dünya çapında "psyllium" olarak da bilinen karnıyarık otu, sektörde çoğunlukla toz formunda ve ya kapsül şeklinde yapılmış ürünler halinde satışa sunulmaktadır. Bu bitkiyi güvenilir aktarlardan ve doğal ürün satışı yağan mağazalardan kolaylıkla temin etmek mümkündür.

Siyah ya da sarı renkli şekilde iki çeşide sahip olan karnıyarık otu tohumları, kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra bağırsak hareketlerini düzenlemeye de yardımcı olur. Bununla birlikte vücutta birçok olumlu etki göstermektedir.

Karnıyarık Otu Faydaları Nelerdir?

Bağırsaklar için oldukça faydaları olan karnıyarık otu, kişiye tokluk hissi verebilen bitkiler arasında yer alır. Pisilyum adıyla da dünya çapında tanınan en ünlü otlardan biri olarak karşımıza çıkar. Alternatif tıp üzerinde yoğun olarak kullanılan karnıyarık otu, Türkiye ve akabinde daha birçok yerde sıklıkla kullanılmaktadır. Karnıyarık otunun bilinen faydaları ise şu şekildedir;

Vücudun doymuş yağ oranını düşürür.

Kalp ve damar rahatsızlıklarını azaltır.

Haberin Devamı

İnsülin dengeleyici özelliğine sahiptir.

Diyabet hastalıklarında alternatif tıp dahilinde kullanılır.

İçeriğinde zengin mineral ve vitaminler olması nedeniyle vücudun dinçleşmesini sağlar.

Sindirim yollarının düzenlemesini sağlar.

Bağırsak duvarı yumuşatıcıdır.

Kabızlığı önler ve giderir.

Kolesterol ve kalp hastalıklarının iyileşmesi üzerinde karnıyarık otu sıklıkla kullanılır.

Mide ve bağırsak ülseri tedavisinde tercih edilebilir.

Karnıyarık Otu Nerede Yetişir ve Bulunur?

Dünya üzerinde karnıyarık otu bilinen iki renk ile yetişir. Bu renkler bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak İran ve Hindistan bölgelerinde sarı renkli olarak yetiştiği görülmektedir.

Akdeniz ve Ortadoğu'da ise siyah karnıyarık otu ile karşılaşmak mümkün olmaktadır. Türkiye bölgesinde bulunan karnıyarık otunun rengi de siyahtır. Bu bitki genel olarak Akdeniz iklimine sahip ülkelerin topraklarında yetişir.

Karnıyarık Otu Nasıl Kullanılır?

Sıkça merak edilen konulardan biri de Karnıyarık otunun kullanımı ile ilgilidir. Bu doğrultuda otun sahip olduğu forma göre kullanımı da değişmektedir. Kapsül şeklinde olan karnıyarık otu su ile birlikte tıpkı bir ilaç gibi yutularak kullanılabilmektedir.

Haberin Devamı

Ancak bitki toz şeklinde ise sıcak su içerisine koyulması ve bir süre bekletilerek içilmesi gerekir. Karnıyarık otu kullanımı evvelinde nasıl tüketilmesi gerektiği durumu kesinlikle uzmanlara danışılarak yapılmalıdır. Uzmanların belirttikleri şekillerde kullanmak her zaman daha doğru ve garanti olacaktır.

Karnıyarık Otu Hangi Mevsimde Olur?

Türkiye'de de yetişen karnıyarık otu daha çok ilkbahar aylarında yetişen bir bitki olarak bilinir. Ilıman tipteki mevsimler yetişmesi açısından daha olumlu bir zamandır.

Karnıyarık Otu Yetiştiriciliği Mümkün müdür?

Genel olarak Akdeniz iklimine sahip toprakları seven karnıyarık otunu gerekli hava koşullarına sahip bölgelerde yetiştirmek mümkündür. Bununla birlikte sert iklimlerde yetiştirmek ne yazık ki mümkün olmamaktadır.