Gazete Vatan Logo

Çoban Çökerten Otu Nedir? Çoban Çökerten Otu Faydaları Nelerdir?

Botanikteki ismi Tribulus terrestis olarak da ifade edilen çoban çökerten otu yaban kimyonu ailesindendir. Doğada kendi kendine yetişen çoban çökerten otu toprağa yatay bir şekilde büyür.

Çoban Çökerten Otu Nedir? Çoban Çökerten Otu Faydaları Nelerdir?

Çoban çökerten otu sert iğneli bir bitki olarak karşımıza çıkar. Botanikteki ismi Tribulus terrestis olarak da bilinir. Bulunduğu familya yaban kimyonu familyası olan çoban çökerten otu doğada kendi kendine yetişen bir bitkidir. Toprağa yatay bir şekilde yerleşen ve büyüyen çoban çökerten otu çiçek açtığı zaman sarı çiçekler şeklinde açar.

Dallardan uzayan meyveleri yuvarlak olur ve boynuza benzer dikenleri bulunur. Kökleri ile toplanan bir bitki olan çoban çökerten otu çiçeklerinin kurutulmasından sonra toplanmaktadır. Çoban çökerten otu faydası yüksek olan ve içinde vitamin ile mineral barındıran bir ottur. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için çoban çökerten otu tüketmek gerekir.

Çoban Çökerten Otu Faydaları Nelerdir?

Üreme hormonlarını destekler: Kadın ve erkek üreme hormonlarını dengeleyen çoban çökerten otu hamile kalmayı kolaylaştırmaktadır. Erkeklerde sperm, kadınlarda da yumurta kalitesini artırmaktadır.

Tansiyonu dengeler: Yüksek tansiyonu olan kişiler bu otu kullanırsa tansiyonu dengelenir. Yüksek kan basıncını kontrol altına almak için de çoban çökerten çayının tüketilmesi önerilir.

Haberin Devamı

Kas kütlesini artırır: Sporculara kas kütlelerini artırmak için çoban çökerten otunu tüketmeleri önerilmektedir. Vücuda enerji verir ve kas oranının artmasına da destek olur.

Stresi engeller: Sinir hücrelerini korur ve stresi önleyen bir özelliği vardır. Antidepresan çaylarından biri olarak da bilinen çoban çökerten otu çayı kan dolaşımının da dengelenmesine yardımcı olur.

Enfeksiyonu temizler: Antibakteriyel etkisi olan bu ot vücuda girmiş ve yayılmakta olan bakterileri temizlemektedir. Bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların da daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Vücut direncini artırır: Kış hastalıklarından, dikkat dağınıklığı ve yorgunluktan korunmak için kullanılabilir.

Çoban Çökerten Otu Nasıl Kullanılır?

Çoban çökerten bitkisi oldukça faydalıdır ve sperm kalitesindeki bozuklukları iyileştirmektedir. Yumurtalama sorunu olan kişilerin mutlaka düzenli olarak çayını içmeleri önerilir. Çay halinde tüketilmesi daha sağlıklı olduğu için düzenli şekilde çoban çökerten otu çayının içilmesi gerekir. 30 gün boyunca her gün bir bardak çoban çökerten otu çayı içerseniz çok daha sağlıklı ve enerjik hissedersiniz. 

Haberin Devamı

Çoban Çökerten Otu Zararları Nelerdir?

Her bitkinin yan etkisi ve zararı olabileceği için çoban çökerten otunun da zararları olabilir. Bazı hastalıkları olan kişilerin çoban çökerten otu tüketirken dikkatli olmaları ve doktorlarına danışmaları önerilir. Özellikle de düşük tansiyonu olan kişilerin bu bitkiden mümkün olduğu kadar uzak durması gerekir.

Kronik ilaç kullanımında da böbreklere zarar verme riski olduğundan doktordan onay almak gerekmektedir. Hamilelik ve emzirme döneminde doktora danışmadan kullanılması kesinlikle önerilmez. Müshil etkisi olan bir bitki olduğundan ölçülü bir şekilde tüketilmesi sağlık açısından çok daha faydalı olur.