Gazete Vatan Logo

Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otu Faydaları Nelerdir?

Çiriş otu dağ pırasası olarak bilinen bitki çeşitlerindendir. Bu ot şifa kaynağı ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ürünlerden biridir. Hoş kokusu ile hem saç hem de cilde oldukça faydalıdır. Çiriş otu taze bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otu Faydaları Nelerdir?

Kirkis otu ya da gulik otu olarak da bilinir. Vücutta oluşan egzama problemleri için en sağlıklı bitkilerden biridir. Cilt sorunlarının tamamında faydalı olan bu ot taze ya da kurutulmuş bir şekilde tüketilmektedir. Sos yapımında ve çorbaların içerisinde baharat şeklinde tüketilir.

Çiriş Otu Nedir?

Çiriş otu pek çok kişi tarafından bilinen dağ pırasasıdır. Yemeği ve baharatı yapılan bu bitkinin kullanım alanları da oldukça geniştir. Bağışıklık sistemini güçlendirici yapısı bulunan bu bitki aynı zamanda vücutta oluşan şişkinliğin giderilmesinde de etkilidir.

Antioksidan kaynağı olan çiriş otu kurutularak ya da taze bir şekilde tüketime hazırlanmaktadır. Vücut içerisinde yaşanan ağrıların azalmasında etkilidir. Bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıkların tamamını tedavi etmektedir. Kadın erkek çok fazla kişide hormonal düzensizliği önlemektedir.

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir?

Çiriş otu faydaları saymakla bitmez. C vitamini bakımından zengin besinlerden biri olan çiriş otu hastalıkları gidermekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. İnflamasyonu azaltarak eklem ağrılarının zaman içerisinde ortadan kaybolmasını sağlamaktadır.

Haberin Devamı

İdrar söktürücü özelliği sayesinde sindirim sisteminde oluşan tıkanıklıkların giderilmesini sağlar. Böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Adet düzensizliklerini giderir. Adet ağrılarını büyük oranda azaltır. Yüzde ve vücutta oluşan sivilce ve egzama problemlerinin tamamı için tedavi özelliği bulunur.

Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?

Çiriş otu kullanımı hem taze hem de kurutularak gerçekleşmektedir. Yemeği yapılabilir ya da salata şeklinde de tüketimi bulunur. Çay olarak içilebilen çiriş otu taze bir şekilde satın alınarak belirli bir süre kurumaya bırakılır. Ardından sıcak su ile demlenerek çay şeklinde tüketilmektedir.

Çiriş otu tüketimi kişinin damak zevkine göre de şekillenmektedir. Saç ve cilt için de kullanımı bulunan bitkilerden biridir. Kulak iltihabı sorunu yaşayan kişiler için yakma şeklinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda sindirim problemlerini giderici etkisi ile çayı demleme yöntemi ile tüketimi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Çiriş Otu Etkileri Nelerdir?

Çiriş otu etkileri bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve sindirim sistemini çalıştırması olarak bilinmektedir. Özellikle kabızlık problemleri yaşayan kişiler için şişkinlik önleyici özellikleri bulunmaktadır. Gaz sorunu yaşayan kişiler mutlaka çay şeklinde çiriş otunu tüketmelidir. Aynı zamanda sağlıklı tüketim oranı ile beraber kilo problemleri de ortadan kalkmaktadır.

İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Böylelikle idrar yolu enfeksiyonu sorunlarını gidermektedir. Günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde de çiriş otu kullanımı tercih edilmektedir. Bu ot sağlıklı besin grubu içerisinde yer alan özel otlar arasındadır. Çiriş otu tüketimi sayesinde hücreler canlanmaya ve hareketlenmeye başlayarak kan hücreleri oluşturmaktadır.