Gazete Vatan Logo

Bcaa Nasıl Kullanılır? Bcaa Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Bcaa besin takviyesi olarak kullanılır. Gerçekleştirilen araştırmalarda bu besin maddesinin kreatin, whey proteini ve balık yağından daha önemli olduğu görülmüştür. Bu takviye son derece önemlidir.

Bcaa Nasıl Kullanılır? Bcaa Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Egzersiz sırasında ihtiyaç olan enerjiyi sağlamasının yanında kas onarımı, kas büyümesi ve kas iyileşmesi için de iyi bir takviyedir. 

BCAA Nasıl Kullanılır?

Bcaa takviyeleri çoğunlukla tablet ve toz olarak formda bulunur. Boyutlarına ve yoğunluklarına göre günde 3 defa alınması mümkündür. Bu doğrultuda genellikle üreticilerin talimatlarına uymak ve günlük dozları aşmamak son derece önemlidir. Bcaa tozu, antrenman esnasında kullanılmak adına su veya sporcu içecekleri ile karıştırılabilir. Bcaa tabletleri ise çoğunlukla bol su ile yutularak tüketilir. 

Önerilen günlük dozların aşılmamasına dikkat edilerek egzersiz öncesinde ya da sonrasında alınmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Bu sebeple doz aşımı yapmadan günde üç defa kullanılabilir. Doğru şekilde kullanıldığında Bcaa takviyesinin insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmaz.

Bcaa su veya süt ile beraber tüketilebilir. Hem damak tadına uygun olması hem de besin profili bilgileri son derece önemlidir. Süt, aromalı Bcaa'ların tatlarını hafifletir. Bunun yanında içerdiği besinler ile alınan protein miktarının artmasına yardımcı olur. Fakat burada sütün kendi kalorisinin olduğunun da unutulmaması son derece önemlidir. Çok fazla protein veya kalori ihtiyacı yoksa Bcaa takviyesinin suyla tüketilmesi gerekir.

Haberin Devamı

BCAA Kullanırken Yapılması Gerekenler

Bcaa kas toparlanması ve güçlenmesinde büyük önem taşır. Bcaa kaslarda bulunan proteinlerin 1/3'üne sahiptir. Kasların gelişmesini isteyen kişilerin tüketmesi gereken bileşenlerden biridir. Bcaa çoğunlukla somon balığı, yumurta ve kırmızı ette bulunur. Bunun yanında protein içeren gıdalarda da yer alır. 

Spora başlarken insanlar iyi bir gelişim göstermek için bazı besin takviyeleri kullanmaları gerekir. Sporcular, belli dönemeçlerden sonra kendilerine özgü bir vücut yapısı oluşturmak isterler. Bcaa antrenman yapmadan önce ya da antrenman tamamlandıktan sonra kullanılabilir. Bu besin takviyesi yorgunluğun giderilmesi konusunda büyük katkı sağlar. Antrenman öncesinde öğünlerde ya da sonrasındaki öğünlerde bu besin takviyesi kullanılabilir.

Haberin Devamı

Antrenman Öncesi BCAA Tüketimi

Antrenmandan önce karbonhidrat tüketilmesi son derece önemlidir. Bcaa antrenmandan yaklaşık 2 saat önce tüketilecek şekilde planlanmalıdır. Antrenmana başlamadan önce önerilen Bcaa miktarları 5-10 mg arasındadır. 

Antrenman Sonrasında BCAA Tüketimi

Antrenman sonrasında Bcaa tüketimi özelliklerin kasların onarılması açısından son derece önemlidir. Kaslar spordan sonra kortizona maruz kalır. Bunun haricinde aşırı yıpranma ve çeşitli güçsüzlükler, kaslarda çözülme durumlarına neden olabilir. 

Mükemmel bir kas görünümü ve gücü içim Bcaa tüketiminin antrenmandan sonra gerçekleştirilmesi gerekir. Yorgunluğun en aza indirilmesine yardımcı olur. Yıpranan kas liflerinin hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Antrenmandan sonra tüketilmesi tavsiye edilen Bcaa miktarları yaklaşık 5-10 gram kadardır. Kas kütlesinde kayıp yaşamak istemeyen kişilerin Bcaa kullanarak bunu telafi etmeleri mümkün olur.