Gazete Vatan Logo

Sağlık Bakanlığı’ndan intihar belirtileri uyarısı

Sağlık Bakanlığı, intihar belirtilerini ve bu konuda doğru kabul edilen yanlışları sıraladı. Son 3 yılda 124 bin 133 kişiye konuyla ilgili eğitim veren Sağlık Bakanlığı, hazırladığı afişlerde vatandaşlar için uyarıcı bilgiler paylaştı.

Sağlık Bakanlığı’ndan intihar belirtileri uyarısı

Sağlık Bakanlığı’ndan intiharın belirtileri uyarısı.Paylaşılan afişlerde, bir kişi ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa, bu kişilere dikkat edilmeli. Bu kişilerin intihar riskinin bulunduğunu kaydeden bakanlık, intihar riski taşıyanlarını belirtilerini şöyle tarif etti: “İnternetten veya çevresinden silah, ilaç gibi intihar araçlarını araştırıyorsa, alkol veya madde kullanımında artış varsa, değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor veya çevresindekilerle vedalaşıyorsa, kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa, öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa, canını tehlikeye atıyorsa, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından bahsediyorsa intihar riski taşıyor olabilir.”

‘Önlenebilir’

Bakanlık intihar konusunda yanlışları sıralayarak vatandaşlara doğrusunu da açıkladı. Buna göre, “Bir kişi kendini öldürmeyi gerçekten istiyorsa onu kimse engelleyemez” sözünün yanlış olduğunu belirten bakanlık, intihar edenlerin çoğunlukla ölmeyi değil, sahip oldukları hayatı yaşamak istemediklerini, amaçlarının yaşadıkları acıya son vermek olduğunu kaydetti. “Depresyondaki bir kişinin duygusal durumunda bir düzelme olursa intihar riski azalır” düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan bakanlık, doğrusunu, “Depresif hastalar çoğunlukla enerji düzeyleri artmaya başladıktan sonra intihar ederler. İyi hissettiklerinde intihar etmek için güç bulurlar. İntihara kesin karar vermiş olduklarında da dışarıdan daha sakin ve iyi görünebilirler” sözleriyle ifade etti.

Haberin Devamı

‘Konuşsun’

“Kişiye intihar düşüncesi olup olmadığını sormak, onun aklına intihar fikrini sokar ve intihar etmesine neden olur” düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen bakanlık, intihar düşünceleri hakkında soru sormanın kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Bakanlık ayrıca intihar fikrini konuşma fırsatı bulan kişinin intiharın kısır döngüsünden kurtularak rahatlamış olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

‘Dikkat çekmeye çalışıyor’ demeyin!

İntihardan bahseden kişi için, “Bunu yapmaz, dikkat çekmeye çalışıyor” denilmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı, kendi hayatına son verenlerin yüzde 80’nin daha önceden çevresindeki kişilere niyetlerinden bahsettiklerini belirterek, “Bir kişi intihar hakkında konuştuğunda mutlaka ciddiye alınmalıdır” dedi.(Milliyet)