Gazete Vatan Logo

Sağ şeritte gitmek bizim de hakkımız

Sağ şeritte gitmek  bizim de hakkımız

Üç yıldan beri İstanbul ve İzmir başta olmak üzere bir çok ilde düzenlenen Süslü ve Şen Kahkahalı Kadınlar Bisiklet Turu her geçen yıl daha fazla katılımcıyla renkli görüntüler oluşturuyor

Sema Gür'ün Otomobilsiz Kentler Gününde oluşturduğu etkinliğin sosyal medya üzerinden yayılması sonucu Türkiye'nin dört bir yanında bulunan kadınlar 'Süslü ve Şen Kahkahalı Kadınlar Bisiklet Turu'na büyük ilgi gösterdi ve etkinliği kendi şehirlerine taşıdı. Etkinliğin İstanbul ayağını düzenleyen Perran Yalçın Yavru hem süslü kadınların hikayesini, hem de etkinliğin amacını anlattı.

Kentlerimizi mis kokularımız sarsın

Bisikleti günlük hayatına bir yaşam biçimi haline getiren Perran Yalçın Yavru düzenlenen etkinliğinin hikayesini, "Biz bir grup veya dernek değil, bisiklet kullanan süslü püslü kadınlarız. Üç sene önce İzmir’den Sema Gür Otomobilsiz Kentler Gününde bir facebook etkinliği oluşturdu. Bende etkinliğin İstanbul'daki ayağı olmak istedim. Turu üç senedir aynı günde düzenlemeye ve söylemlerimizin aynı olmasına özen gösteriyoruz. Zaten ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ ismi Sema tarafından patenti alınmış bir organizasyon. Bu yüzden taklitlerimizden sakınınız” şeklinde anlatıyor.

Haberin Devamı

Turun amacını daha fazla kadının korkusuzca bisiklete binmesi için cesaretlenmesi adına yapıldığını belirten Yavru, "Bu tur Türkiye’nin “CycleChic” akımının öncüsü olabilecek nitelikte. Turla beraber egzoz kokusu yerine kentlerimizi kadınların şen kahkahaları ve mis kokularımız sarsın istiyoruz.

Amacımız Türkiye'ye kadın sokağa çıkarsa dünya değişir vurgusu yapmak, daha çok kadının bisiklete binmesini sağlama ve bu kültüre farkındalık yaratmak" diyor.

Yılda bir tur yetmez

Yılda bir defa sosyal medya üzerinden haberleşerek bir araya gelen süslü kadınlar, 20 Ekim’deki Otomobilsiz Kentler Günü gibi etkinliklere gün geçtikte daha çok ilgi gösteriyor. Tura katılan kadınların "Yılda bir kez yetmez, tur için daha çok çıkalım sokaklara" dediklerini anlatan Yavru "Kim bilir belki 8 Mart’ta ya da başka bir gün yine düzenleriz" diyor. Tura katılım şartları ise çok basit. Süslü bir kadın olmak, süslü bir bisiklete sahip olmak, en fazla 10 km. hızla ilerlemek ve şaşkın şaşkın bakanlara el sallamak... Tura katılmak isteyen erkekler içinse şartlar başka: Arka planda kalmaları ve şık olmaları.

Haberin Devamı

Sivil ve bağımsız kadınların turu

Perran Yalçın Yavru turda özellikle hiçbir kurum, kuruluş, siyasi parti veya dernekten destek almadıklarının altını çizerek, "Gönüllü olarak destek olmak isteyenler destek olsun ancak turumuzda herhangi bir simge, bayrak, flama olmasına izin vermiyoruz. Bu tur sivil ve bağımsız kadınların başlattığı bir tur ve öyle kalacak. İstanbul'da bizlere özellikle bisiklet grupları destek veriyor, Bisikletli Ulaşım platformu yol güvenliğimiz için yardımcı oluyor. Ama destek olanlar olsa bile bu bağımsız bir tur" diyerek etkinliğin net tavrını ortaya koyuyor.
Bisiklette daha emekliyoruz
Türkiye'de bisiklet kültürünün hala emekleme evresinde olduğunu söyleyen Yavru, "Bizdeki bisiklet kültürü daha emekleme evresinde ama gün geçtikçe sokaklarda daha fazla bisikletli görüyorum. Bu kültürün gelişmesi için desteğe ihtiyacı var. Özellikle sürücülerin daha bilinçli olması gerekiyor. Bisiklet yollarının olduğu yerlerin araçlar ve yayalar tarafından işgal edilmemesi gerekiyor. Eğer bisiklet yolu yoksa sürücülerin sağ şeridi bizlerle paylaşmaları gerektiğini ve bisikletlerimizin de bir ulaşım aracı olduğunu bilmeleri gerekiyor" diyerek sürücüleri daha bilinçli olmaya çağırıyor.

Haberin Devamı