Gazete Vatan Logo
Magazin Safranbolu’da festival ışığı

Safranbolu’da festival ışığı

Tarihi evleri, sokakları ve çarşısıyla ünlü ve 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi alınan Safranbolu, 9-10-11 Ekim tarihlerinde 16’ncı Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne ev sahipliği yaptı

Safranbolu’da festival ışığı

Tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan ve kendini zamana karşı koruması nedeniyle “Korumanın Başkenti” ünvanını alan Safranbolu’da böyle bir festivalin ilk adımları, Türk Belgesel Tarihi’nin en önemli isimlerinden Süha Arın’ın, 1976 yılında Altın Portakal Ödülü de alan “Safranbolu’da Zaman” isimli bir belgeseli çekmesiyle atılıyor. Safranbolu’nun yok olmak üzere olan zenginliği, Arın’ın çektiği belgesel sayesinde geniş kitlelere ulaşıyor.

Belgeselin bu gücüyle, Safranbolu’nun kültürel mirasını koruma girişimine yönelik çalışmalar artıyor ve 2000 yılında, Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Altın Safran Belgesel Film Festivali” ile devam ediyor. 2004 yılında Uluslararası bir nitelik kazanan festival, her yıl “Safranbolu’da hamam kültürü”, “ahşap işçiliği ve ahşap kullanımı”, “su kültürü” gibi değişik konularla sürerken, Festival 10’uncu yılı da Süha Arın’a ithaf edilerek, Safranbolu’nun en eski konaklarından Mektepçiler Konağı, “Süha Arın Kültür ve Sanat Merkezi” olarak açılmıştır. Bu yıl ise, Safranbolu’nun UNESCO’ya katılmasının 20’nci yılı olması ve UNESCO tarafından bu yılın “Işık yılı” olarak ilan edilmesi nedeniyle, festivalin konusu “mimaride ışık” olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve TÜRKSOY’un da destek verdiği Safranbolu Belediyesi’nin organize ettiği festivalde bu yıl, eskiden sinema olarak kullanılan Muallimler Birliği Binası da kültürel eserlerin sergilenmesi ve kültürel etkinlikler amacıyla hizmete açıldı.

54 belgesel film yarıştı

Festival Komitesi ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu’nun artık sadece tarihi, kültürü, mimarisi, safran bitkisi ve lokumu ile değil Altın Safran Belgesel Film Yarışması ile de anıldığını belirtti.

54 belgesel filmin yarıştığı festivalde Kırgız Yönetmen Tynai İbragimov’un, 15 yaşındaki bir çocuğun atlarla ilgili öyküsünden yola çıkan “Thirteenth-Onüçüncü” adlı çalışması birinci oldu. İkinciliği Mehmet Ali Poyraz’ın cam işçiliğini anlattığı “Ateşten Eller” adlı çalışması alırken, Musa Ak ve Hasan Bahri Özdemir tarafından çekilen Kırşehir’in Kaman ilçesin de yaşayan abdalların yaşamını anlatan “Turab” adlı eser de üçüncülüğü kazandı. Süha Arın Özel ödülünü de “Stepin Efendileri” belgeseli ile Gülnar Kara aldı.

Haberin Devamı

Etkinlikte ayrıca Altın Safran Fotoğraf Yarışması da düzenlendi. Yarışmaya katılan 759 fotoğraf arasında birinciliği Gümüşhane’den Mustafa Zengin “Taş Köprü” çalışmasıyla, ikinciliği “Woman in Red” fotoğrafıyla İstanbul’dan Erol Evgin, üçüncülüğü ise yine İstanbul’dan “Telaşe” isimli eseriyle Filiz Yıldız Celep aldı.

Festival kapsamında süren çeşitli etkinlikler arasında Anadolu Fotoğraf Derneği’nin “Anadolu’da Yaşam” Fotoğraf Sergisi, Ozan Sağdıç’ın Safranbolu’da Mekan” dia gösterisi, Hamit Yalçın’ın “Kültürlerin Dansı” sergisi, Aytekin Kuş’un “Evlerimizin Güze Gözleri ‘Pencereler’ sergisi , Piri Reis’ten Katip Çelebi’ye Osmanlının Dünyaya Bakışı Harita Sergisi ve Türk Dünyası Fotoğrafçılarının gözüyle “Safranbolu” sergisi de yeraldı.

Haberin Devamı

Çanakkale’de savaşa giden 70’den fazla gaziyle yapılan röportajların gösterildiği “Aynalı Tüfek” belgeseli de bu tarihi mekanda yüreklere dokundu.