Gazete Vatan Logo

Saddam’ın memleketi de düştü! 'Geliyoruz ya Bağdat'

Önceki gün Musul ve çevresinin kontrolünü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, dün de Kerkük ve Saddam’ın memleketi Tikrit’e girdi. Irak’ın yarıya yakın bölümünde etkin konuma geçen militanların yeni hedefi ise başkent Bağdat. ‘Geliyoruz ya Bağdat’ sloganıyla ilerleyişlerini sürdüren militanların, Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçleriyle çatışmaya girmesi an meselesi.

‘Silah vereceğiz’

Ülkesinin büyük bir terör saldırısıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Irak Başbakanı Nuri el Maliki, IŞİD’le savaşmak isteyen gönüllülere silah vereceklerini söyledi. Maliki konuşmasında, “Geri çekilme, zayıflık değil. Şu anda bir terörist saldırıyla karşı karşıyayız. Biz vazgeçmiyoruz. Irak çok büyük bir saldırıyla karşı karşıya” diye konuştu.

Türkiye’den yardım istedi

Irak Meclis Başkanlığı da, militanların ilerleyişlerini durdurmak için Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nden yardım istediklerini açıkladı.Musul Valisi Esil Nuceyfi ise, Türkiye’den yardım istediklerini, ancak yardımın askeri kaynaklı olmadığını söyledi.

Rafineriler ellerinde

Musul’un ardından Irak’ın ve dünyanın en büyük petrol sahaları arasında yer alan Beyci Kasabası’ndaki petrol rafinerisini kuşatan militanlar, yerel aşiret liderlerinin arabuluculuğunda, rafineriyi korumakla görevli 250 güvenlikçiyle anlaşma yaparak, tesisi tek kurşun atmadan ele geçirdi. Suriye’de belli başlı petrol sahalarını elinde bulunduran örgüt, rafineride üretimi durdurdu. Daha önce Suriye’de de Hristiyanların çoğunlukta olduğu bölgelerde kiliseleri yakıp yıkan IŞİD militanları, Musul’da da aynı eylemleri sürdürüyor.

IRAK ASKERLERİ SİLAH BIRAKTI

‘Ölmeye gelmedik’

IŞİD militanlarının bu kadar hızlı ilerleyebilmesinin ardında, bölgedeki Irak askerlerinin çarpışmadan silah bırakması yatıyor. Yetkililer, askerlerin çoğunun işlerini sadece memuriyet olarak gördüklerini, bu nedenle çatışma olasılığı belirince kaçtıklarını vurguluyor. Musul’dan kaçan askerlerden birisi “Biz buraya maaş almak için geldik, ölmek için değil” diye konuştu. Güvenlik uzmanları, işgal sonrası kurulan yeni Irak ordusunun, tıpkı Saddam Hüseyin döneminde olduğu gibi çatışmaya girmeden dağıldığı yorumunu yapıyor. Bölgede 1 IŞİD militanına karşılık 15 Irak askeri bulunmasına karşın, askerlerin savaşmak istememesi nedeniyle örgütün başarı sağladığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı