Gazete Vatan Logo

Sabancı'ya dev ortak

Enerji alanında dev işbirliği

Enerjisa’da Sabancı Holding ile birlikte yüzde 50 ortaklığı olan VERBUND, hisselerini dünyanın en büyük özel elektrik ve doğal gaz şirketlerinden biri olarak kabul edilen E.ON’a devretmek üzere anlaşma imzaladı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yeni dönemde bölgesel güç olmaya hazırlanan Enerjisa’nın , doğalgaz ithalatı ve ticaretine de odaklanarak faaliyet alanını genişleteceğini belirterek 2020 yılına kadar 6 milyon müşteriye ve 8 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Enerjisa’da Sabancı Holding ile birlikte yüzde 50 ortaklığı olan VERBUND, hisselerini dünyanın en büyük özel elektrik ve doğal gaz şirketlerinden biri olarak kabul edilen E.ON’a devretmek üzere anlaşma imzaladı. Gelecekteki ortağıyla 2020 hedeflerini açıklayan ve bölgesel olarak da gelişen ve büyüyen bir şirket olmayı hedefleyen Enerjisa'nın iş kapsamına doğal gaz ithalatı ve ticareti de dahil edilecek.

E.ON, Türkiye ve Avrupa'daki resmi kurumlardan gerekli izinleri aldıktan ve diğer gerekli süreçleri tamamladıktan sonra, 2013 yılının ilk çeyreğinde Enerjisa'da yüzde 50 paya sahip eşit ortak olarak yerini alacak. Devir işlemi kapsamında VERBUND, devrettiği hisselerine karşılık E.ON’a ait Almanya’daki çeşitli hidroelektrik santrallerinin hisselerini alacak. Her iki şirketin aktiflerinin takasına dayalı işlemin bedeli konusunda bir açıklama yapılmadı.

Enerjisa’daki VERBUND hisselerinin E.ON’a devrinin duyurulması amacıyla düzenlenen toplantıya Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, E.ON CEO’su Johannes Teyssen ve VERBUND Yönetim Kurulu Üyesi Günther Rabensteiner’in yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yıldız, Türkiye’nin 2023 yılına kadar enerji sektörüne 130 milyar doların üzerinde bir yatırım yapacağını, özel sektörün enerji sektöründeki payının sürekli yükseldiğini ve yeni yatırımların öünü açan şeffaf bir politika izlediklerini vurgulayarak E.ON’un bu yönüyle Türkiye’ye yatırım yapmasından mutlu olduklarını söyledi.

SABANCI: “6 MİLYON MÜŞTERİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”-

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yeni dönemde bölgesel güç olmaya hazırlanan Enerjisa’nın , doğalgaz ithalatı ve ticaretine de odaklanarak faaliyet alanını genişleteceğini söyledi. Sabancı konuşmasında “Ortağımız VERBUND, bu aşamada kendi odaklanma stratejileri doğrultusunda, Enerjisa'daki payını dünyanın en büyük özel elektrik ve doğal gaz şirketlerinden biri olan E.ON'a devretmeye karar vermiştir. Biz Sabancı Holding olarak, geniş tecrübe birikimi ve yenilikçiliğe odaklanan yaklaşımını Türkiye’nin hizmetine sunmaya karar veren E.ON'un, Enerjisa'ya ortak olmak istemesini mutlulukla kabul ettik” dedi.

Sabancı, bugün Enerjisa’nın bin 700 MW'ı işletmede, 2 nin MW'ı inşa halinde toplam 5 bin MW'ı aşan üretim portföyüne ulaşmış durumda olduğunu belirterek “ Bu ortaklıkla birlikte Enerjisa’nın hedeflerini de büyütüyoruz. Enerjisa, 2020 yılında üretim kapasitesini 7 bin 500-8 bin MW’a yükselterek, Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 10’undan fazlasını üretmeyi ve dağıtımda 6 milyon müşteriye hizmet vermeyi hedefliyor. Ben bu hedefe 2020’den de önce ulaşacağımıza inanıyorum”dedi. Güler Sabancı, VERBUND ve E.ON arasında yapılacak hisse devrine ilişkin konuşmasında E.ON ile birlikte daha iddialı hedefler ve daha geniş iş kapsamı tanımladıklarını açıkladı.

-"CİVAR ÜLKELERDE DE BÜYÜYECEĞİZ"-

Sabancı, 1996 yılında ağırlıklı olarak Sabancı Holding şirketlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Enerjisa’yı, Türkiye elektrik sektörünün ulaşmayı hedeflediği, liberal ve rekabetçi yapıya güvenerek, 2006 yılında, sektörün lider oyuncusu olacak şekilde yapılandırdıklarını söyledi. Bu yeni dönemde E.ON ile birlikte, Enerjisa için daha iddialı hedefler belirlediklerini söyleyen Sabancı “Aynı zamanda, civar ülkelerde elektrik sektöründeki iş fırsatlarını da değerlendirerek, Enerjisa'nın bölgesel bir şirket olarak büyümesi konusunda da birlikte çalışacağız. Öte yandan, Enerjisa'nın iş kapsamına Türkiye doğal gaz sektöründe bir oyuncu olarak doğal gaz ithalatı ve ticareti alanındaki faaliyetleri de dahil edeceğiz” diye konuştu. Toplantıda soruları da yanıtlayan Güler Sabancı, devir işleminin tamamlanması ile birlikte karşılıklı olarak yeni hedefler üzerinde daha kapsamlı çalışmalar yapılacağını belirterek “ Civar ülkelerdeki fırsatları da değerlendireceğiz.Enerjisa bölgede önemli bir enerji sektörü oyuncusu olacak” dedi.

-E.ON: “STRATEJİLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA TÜRKİYE PAZARINA GİRDİK”-

E.ON CEO’su Johannes Teyssen, da yaptığı konuşmada E.ON ile Sabancı Holding’in paylaştıkları iddialı hedeflere vurgu yaparak, “Türkiye enerji pazarına giriyor olmamız, kurumsal stratejimizin uygulanmasında önemli bir adımdır. Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip olan, enerji talebi yükselen, güçlü ve stabil yapıya sahip bir ülke. Avrupa piyasaları dışında büyüme stratejimiz bize değer katarken, bu hisse devri de buna yönelik elverişli bir zemin hazırlıyor. Sabancı Holding eşsiz bir piyasa bilgisine sahip ve bizim kadar iddialı hedefleri olan bir ortak. Sabancı Holding’in yeni ortağı olarak biz, konvensiyonel ve yenilenebilir enerji üretimi, yakıt tedariki, enerji dağıtımı ve enerji satışı alanlarındaki yetenek ve yetkinliklerimizi sunacağız. Sabancı Holding ile güçlerimizi birleştiriyor olmamız, şirketlerimiz, Türkiye ekonomisi ve enerji müşterileri için bir kazan-kazan fırsatıdır ” dedi.

-“SABANCI BİZİM İÇİN İDEAL BİR ORTAK”-

Johannes Teyssen, Türkiye’de enerji pazarının daha da büyüyeceğini ve 2015’e kadar daha da liberal hale geleceğini vurgulayarak “ E.ON 5 yıl önce Rusya pazarına girdi ve şimdi bu ülkede önemli bir oyuncu oldu. Brezilya ve ABD pazarına da yatırım yaptık. Türkiye şimdi bizim yeni vatanımız ve yeni pazarımız olacak ve bundan da çok mutluyuz. Sabancı da biz de enerjide büyümek istiyoruz. Sabancı bu yönüyle bizim için ideal bir ortak. Şirketin yönetim takımına gerçekten hayran kaldık”diye konuştu. Bir soru üzerine yenilenebilir enerji ile konvansiyel enerji üretime odaklandıklarını ve bu alanlara yeternce büyüme fısatı olduğunu belirten Johannes Teyssen nükleer enerjiye girmek gibi bir niyetleri olmadığını söyledi.

-VERBUND: “ENERJİSA’NIN TİCARİ DEĞERİ ARTTI”-

VERBUND Yönetim Kurulu Üyesi Günther Rabensteiner ise hisselerin E.ON’a devri ile ilgili olarak “Bu anlaşma tam anlamıyla kazan-kazan-kazan şeklinde gerçekleşti.VERBUND’un Enerjisa’daki yüzde 50 hissesini, Almanya’da bulunan çeşitli hidroelektrik santrallerinin hisseleri ile varlık takası yoluna gitmesi, VERBUND tarafından belirlenen yenilenebilir enerji üretimi (hidro ve rüzgar enerjisi) ve ana pazarı olan kıta Avrupası’na odaklanma stratejisinin yanı sıra, aynı zamanda bugüne kadar Enerjisa’nın ticari değerinin artışının bir yansıması olarak da görülebilir.” şeklinde konuştu. Günther Rabensteiner, VERBUND’un Türkiye pazarından çıkmadığını halen 700 MW gücündeki Birecik Barajı’nı Yap İşlet Modeli’yle üstlediklerini ve 2016 yılına kadar bu anlaşmanın devam edeceğini söyledi.

KATARLI İŞADAMINDAN 5 MİLYON DOLARLIK ORTAKLIK

KATAR’da yıllık 8 milyar dolarlık cirosuyla inşaat, ağır ekipman, hidrolik ve galvenizleme fabrikası Seashore Group’un sahibi iş adamı Said Salim El Mohannadi, Türkiye’ye gelerek 5 milyon dolarlık ortaklık için imza attı. Araçüstü ekipman firması Ekip Limited ile ortaklığa giren Katar’ın en büyük özel teşebbüsü Seashore Group, Türk ortağı ile Hindistan’da vinç fabrikası kuracak.

Katar’ın özel teşebbüs şirteki Seashore Group, Türkiye’de ilk ortaklık sözleşmesine imza attı. Şirketin sahibi işadamı Said Salim El Mohannadi, Genel Müdürü Afsal İbrahim ve Grup Müdürü Pullat R. Chitharanjan ile Ekip Limited’in Bayır beldesindeki tesislerine geldi. Seashore ile Ekip Limited arasındaki anlaşmanın imzasına, Said Salim El Mohannadi, Safa Altaş, kızı İlknur Altaş ve Genel Müdür Afsal İbrahim katıldı.

BU SADECE BAŞLANGIÇ

Said Salim El Mohannadi, uzun zamandan bu yana Türkiye’deki birkaç firmadan araçüstü ekipman alımı yaptıklarını, Muğla’daki Ekip Limited’in siparişlerini zamanında ve sorunsuz bir şekilde kendilerine teslim ettiklerini ve bu nedenle ortaklık anlaşması için Ekip Limited’i seçtiklerini belirtti. Yapılan üretimi ve çalışma hacmini çok beğendiğini belirten Mohannadi, "Daha önce oğlum ve mühendisler gelerek fabrikayı gördü. Son kararı kendim vermek için incelemelerde bulunmaya geldim. Ekip’le Seashore’u nasıl birleştirebiliriz onun düşüncesi içerisindeyiz. İşe başlamak için 5 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayarak ilk adımı atıyoruz. Her şey yolunda giderse Seashore ile Ekip’i birleştireceğiz. Hindistan’da yeni bir vinç fabrikası kuruyoruz. Onu nasıl bir ortak hale getiririz oturup konuşup karara bağlayacağız. Şu anda Türkiye’de hiçbir firmayla ortaklığımız yok. Ancak alışveriş içerisindeyiz. Muğla’daki Ekip firması siparişlerimizi gününde teslim ettiği için buraya geldik. Türk insanları ile birçok alanda iş yapmak istiyoruz. Bu sadece başlangıç, bu işin Türk ve Katar ilişkilerini güçlendireceğine inanıyorum. Ülkemizin en büyük özel sektörüne sahibiz ve kazandığımız paranın çoğunluğunu hayır kurumlarına bağışlıyorum, bu konuda da Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyorum" diye konuştu.

Ekip Limited Genel Müdürü Safa Altaş da, Katarlı yeni ortakları ile özellikle Muğla’da yeni iş kollarında önemli yatırımlar gerçekleştireceklerini belirtti. Altaş, "Katarlı işadamı El Mohannadi’nin firması ile uzun süredir çalışıyorduk. Bizden bazı araç üstü ekipman siparişleri olmuştu. Bunları sorunsuz bir şekilde zamanında teslim ettik. Bizim dışımızda çalıştıkları farklı bölgelerde bazı siparişlerde yaşadıkları sorunlar, bizim için olumlu referans olmuş. Seashore şirketi yetkilileri gelip tesislerimizi gezdiler, olumlu izlenimlerini El Mohannadi’ye aktarmışlar ve kendisi ilk kez bir ortaklık anlaşması için bizzat gelerek bizi de onore etti. Ülkemizi ve ilimizi en iyi şekilde temsil etmek için bizde canla başla çalışıp Türkiye’nin adını bu sektörde dünyaya duyuracağız" diye konuştu.

Haberin Devamı