Gazete Vatan Logo

Rusya kapıyı açtı

1.5 yıldır Türk vatandaşlarına uygulanan Rusya’da çalışma yasağı sona erdi. Türk şirketlerinin bazı sektörlerde faaliyetlerine yönelik kısıtlama kaldırıldı. Vizesiz seyahatte kapsam genişledi

Rusya kapıyı açtı

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, uçak krizi öncesine dönüyor. Rusya, domates ve vize haricinde Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamaları hafifletti. Türk şirketlerine ve işçilerine yeniden Rusya kapısı açıldı. Ayrıca Rusya’ya vizesiz seyahat edebilecek Türk vatandaşlarının da kapsamı genişletildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik bazı ekonomik kısıtlamaları iptal eden kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, Türk vatandaşlarının Rusya Federasyonu’nda istihdam edilmelerine yönelik engel kaldırılırken, Türk şirketlerinin bazı sektörlerde çalışmalarına yönelik yasak da iptal edildi.

Böylece Türk vatandaşlarına

1 Ocak 2016 tarihinden bu yana uygulanan ve en büyük problem teşkil eden Rusya’da çalışma yasağı sona ermiş oldu.

Hizmet pasaportuna vize yok

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile karşılıklı seyahatler konusunda iki ülke arasında 2010’da yapılan anlaşmanın yenilenmesi için istişare talimatı verildiğinin belirtildiği kararnamede, Rusya’ya vizesiz seyahat edebilecek Türk vatandaşlarının da kapsamının genişletildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Buna göre, uçak mürettebatında yer alan Türk vatandaşları, Rusya’ya kısa süreli iş seyahati için giriş yapacak hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşları, Rusya’daki Türk diplomatik temsilciliklerine atanan Türk vatandaşları ve aileleri vizesiz olarak Rusya’ya giriş yapabilecek.

Charter’a sınırlama uyarısı kaldırıldı

Turizm sezonunun başladığı günlerde Rusya’dan daha önce gelen “Antaya charter’larına sınırlama ihtimali” uyarısı kaldırıldı. 20 ay sonra ilk kez turist sayısında artış yakalayan turizm sektörü rahat nefes aldı. Rusya Sivil Havacılık Kurumu Rosaviatsia’nın daha önce yayınladığı uyarının iptaline dair Rusya’daki turizm şirketlerine bilgi verdiği açıklandı. Rosaviatsia, Nisan‘da önce tüm Türkiye charterları için “güvenlik nedeniyle sınırlama getirilme ihtimali” olduğunu duyurmuştu. Daha sonra bu uyarı sadece Antalya için bırakılmıştı.

Domates yasağına devam

Rusya Devlet Başkanı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin imzaladığı kararnamenin Türkiye’den domates sevkiyatlarını kapsamadığını belirtti. Türk domateslerinin Rusya piyasasına geri dönüp dönmeyeceği sorusu üzerine Peskov, “Kaldırılmış kısıtlamalar domates sevkiyatlarını kapsamıyor. Diğer kısıtlamalar kaldırıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı