Gazete Vatan Logo

Rusya geri adım attı!

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmeye devam etmesini umut ettiklerini söyledi. Peskov, Putin’in 'soykırım' ifadesini konuyla bağlantılı olarak kullanmadığını öne sürdü.

Moskova'da basın mensuplarının sorularını cevaplayan Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeni iddialarına destek veren ülkelere ilişkin yaptığı açıklama konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Peskov, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "Çok yönlü işbirliğimizin gelişmesinin bizim için bir öncelik olduğunu daha önce ifade etmiştik. Bu zamana kadar gelişen ilişkilerimizin, bundan sonra da aynı şekilde gelişmesini umut ediyoruz. Çok sayıda ortak projemiz var, bu nedenle yapacak çok işimiz var" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın sonunda Rusya lideri Putin'in 24 Nisan Erivan konuşmasında 'soykırım' ifadesini konuyla bağlantılı olarak kullanmadığını da söyleyen Peskov, "Başkan Putin'in ağzından Erivan'da soykırım ifadesi tek bir sefer çıktı. O da BM tarafından zamanında kabul edilen soykırım bildirgesiyle ilgili. Onun dışında Putin 1915 olayları hakkında soykırım tanımı yapmadı" dedi.

Haberin Devamı

Peskov, daha önce yaptığı açıklamada, Putin'in diğer ülke liderleriyle beraber Erivan'da bulunmasının gayet doğal olduğunu savunarak, "Putin'in anma törenine katılmasının (Türkiye - Rusya ilişkilerine) olumsuz yansıyacağını düşünmüyoruz" düşüncesini aktarmıştı.

Putin geçen hafta Ermeni diasporasının Moskova'da düzenlediği bir etkinliğe gönderdiği mektupta "soykırım" ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermeni iddialarına destek veren ülkelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Tabi ben şahsen Putin'in böyle bir adımı atmasına üzgünüm, kırgınım. Bunu da söyledim ve şunu da çok açık, net söyledim. Yani eğer bu tür soykırımlar noktasında bazı adımlar atılıyorsa o zaman Rusya kendi tarihini bir defa masaya yatırması lazım. Fazla gerilere gitmeye gerek yok. Şu anda Ukrayna'da olanlar ortada, Kırım ortada, Donetsk ortada, Luhansk ortada, bütün bu yapılanlar ortada. Bunların da hesabını versinler" demişti.

Haberin Devamı