Gazete Vatan Logo

Rusya’dan Suriye’ye ‘İskender’ yığınağı

Rusya’dan Suriye’ye ‘İskender’ yığınağı

Türk hava sahasını ihlal eden uçağının düşürülmesinin ardından Suriye’nin kuzeyindeki Hmaimim Üssü’ne S-400 füze bataryaları konuşlandıran Rusya’nın, şimdi de bölgeye nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip ‘İskender’ (SS-26) füzeleri gönderdiği ortaya çıktı. Mart ayı ortasında Suriye’deki askeri operasyonlarını sona erdirdiğini açıklayan Kremlin, S-400’leri bölgede bıraktığını açıklamıştı. Açıklamadan 10 gün sonra, 25 Mart’ta kısa menzilli ‘İskender’ füzelerinin Hmeimim’e getirildiği belirtiliyor.

500 kilometre menzilli İskender füzesi, bir kaç dakika içerisinde ateşlenmeye hazır hale getirilebiliyor. Savaş başlığı radyo sinyalleriyle kontrol edilen füze, NATO’nun elindeki insansız hava araçları ya da AWACS erken uyarı uçakları tarafından belirlenemiyor. Bu nedenle hedefini vurmadan düşürülmesi neredeyse imkansız görülüyor.

Rusya, Ukrayna krizi sırasında Baltık Denizi kıyısında toprağı olan Kaliningrad’a da İskender füzeleri konuşlandırmıştı. Buradaki füzelerin orta ve batı Avrupa’yı vurma kapasitesine sahip olması, Batılı ülkelerde endişe yaratmıştı.

Haberin Devamı