Gazete Vatan Logo

Rusya’dan Kiev’e rest!

Rusya’dan Kiev’e rest!

Moskova, Ukrayna’da Rus kökenli vatandaşlara saldırıların sürmesi halinde harekete geçeceği uyarısında bulundu. ABD ve NATO, Rusya’ya gerilimi tırmandırmama çağrısı yaptı.

Ukrayna’da muhaliflerin iktidarı ele geçirmelerinden bu yana ülkedeki Rus çıkarlarını korumak için harekete geçmesinden endişe edilen Kremlin, dün olası bir askeri operasyonun ilk net mesajını verdi. Rusya Dışişleri, olayların başlamasından bu yana Ukrayna’daki Rus kökenli vatandaşlara yönelik insan hakları ihlallerinin ve saldırıların arttığını öne sürerek, bu ihlallerin sürmesi halinde kesin ve sert bir karşılığın verileceğini belirtti.


Rusya lideri Vladimir Putin’in talimatıyla önceki gün teyakkuza geçen Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinde de hareketlilik başladı. Rus savaş uçaklarının sınır boyunca devriye uçuşu yaptığı belirtilirken, 3 Mart’ta kadar sürecek olan acil denetlemeye 90 uçak, 120’nin üzerinde helikopter, 150 bin asker, 880 tank ve 1200 askeri aracın katılacağı kaydedildi.


Diyalog çağrısı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kırım’daki gelişmelere ilişkin taraflara diyalog çağrısı yaparken, Rusya’dan gerilimi tırmandıracak eylemlerde bulunmamasını ısrarla talep etti. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketlerini yakından izlediklerini belirterek, Moskova yönetimine yanlış yorumlanabilecek eylemlerden kaçınması çağrısı yaptı.


‘Hala sizin liderinizim’

Kiev’den ayrılmasından bu yana nerede olduğu bilinmeyen Ukrayna eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Rusya’da olduğu netlik kazandı. Rus medyası, başkent Moskova’daki Ukraina Oteli’nde görülen Yanukoviç’in halen, başkent yakınlarındaki Barvikha Sanatoryumu’nda kaldığını duyurdu.

Yanukoviç ise, Rus ajanslarına verdiği demeçte, Kiev’deki yeni yönetimini tanımadığını belirtirken, hala Ukrayna’nın yasal lideri olduğunu söyledi. Yanukoviç radikal eylemler nedeniyle güvenliğinin sağlanması için Rusya’dan yardım istediğini vurgularken, Kremlin’in de devrik lidere Rus topraklarında koruma sağlamayı kabul ettiği kaydedildi.

Parlamento işgal altında

Kiev yanlısı Tatarlarla Moskova taraftarları arasında gerilime sahne olan Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Rus yanlısı silahlı bir grup, dün başkent Akmescit’teki (Siöferepol) parlamento ve başbakanlık binasını işgal etti. Binanın girişini barikatlarla kapatan 50 kişilik grup, çatıdaki Ukrayna bayrağının yanına Rus bayrağı da çekti. Binadan dışarıya ateş açan grubun kendilerine “Sıkıntılı Durum” adını verdikleri ve binaya sadece Rus kökenli vekilleri aldıkları belirtildi.

Referandum kararı

Parlamentoya girmesine izin verilen vekiller, özerk cumhuriyetin yetkilerinin genişletilebilmesi için 25 Mayıs’ta, ülke genelinde referandum yapılması kararı aldı.

Ukraynalı savcılar, bina baskınıyla ilgili “terör” soruşturması başlatırken, polis ve ordunun alarma geçirildiği ifade edildi.

Casus gemisi Havana’da

Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı Viktor Leonov adlı istihbarat gemisi, önceki gün Küba’nın başkenti Havana’ya geldi. Küba, geminin ziyaret nedenini açıklamadı.

‘Saldırı sayarız’

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürüten Meclis Başkanı Aleksander Turçinov, Kırım’daki Rus donanmasının konuşlandığı yerden ayrılması halinde bunu “askeri saldırı” olarak değerlendireceklerini söyledi.

Haberin Devamı