Gazete Vatan Logo

Rus şirketleri dolarsız ticarete odaklandı

Büyük Rus şirketleri, ABD yaptırımları karşısında ülke dışındaki ticari anlaşmaları dolar kullanmadan yapmanın yollarını arıyorlar. ABD ise, bazı Rus firmalarının uluslararası bankalara erişimini şimdiden engellemiş olan yaptırımları daha da ağırlaştıracağı tehdidinde bulunuyor.

Rus şirketleri dolarsız ticarete odaklandı

Rusya hükümeti, dolara bağımlılığı azaltmak için şirketleri ticaretlerini başka para birimleri üzerinden yapmaya teşvik ediyor.

YUAN'A GEÇTİ

Karat ölçüsüyle dünyanın en büyük ham elmas üreticisi olan Rus şirketi Alrosa, bu yaz Çinli bir müşterisiyle yuan üzerinden, bir Hintli alıcıyla da dolar dışı bir anlaşma yaptığını açıkladı.

Anlaşmaların yüzde 20'si dolarsız yapıldı

Rusya merkez bankası, dolar dışı anlaşmaların miktarının artmakta olduğunu ve Rusya'nın Çin ve Hindistan ile yaptığı mal ticaretinde bu tür anlaşmaların oranının yüzde 10 ile 20 arasında olduğunu bu hafta açıkladı. Merkez bankası hizmetler sektöründe bu oranın daha da yüksek olduğunu belirtti.

ABD KORKUSUNDAN İŞ YAPMIYORLAR

Bankacılar, ayrıca ABD'de yoğun varlık gösteren büyük yabancı bankaların, Amerikan yaptırmalarına maruz kalan kuruluşlarla, başka bir para birimi üzerinden de olsa, iş yapmaktan çekindiklerini söylüyorlar.

ABD ve müttefiki olan ülkeler, Moskova'nın Kırım'ı ilhakı nedeniyle 2014 yılında Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladılar. İngiltere'de eski bir Rus ajanı ve kızına yapılan sinir gazı saldırısından Rusya'yı sorumlu tutan Washington Ağustos ayında, bu yaptırımlara yenilerinin ekleneceğini söyledi.

Haberin Devamı

RUSYA'NIN İŞLEMLERİ DE HEDEF

Amerikan Kongresi'nin bazı üyeleri, Kasım ayında açıklanması beklenen bu yaptırımların Rusya'nın dolar işlemlerini de hedef alabileceğini söylüyorlar. / Reuters