Gazete Vatan Logo

Ruhsal bir terapi: Yılbaşı ışıklandırmaları

Yılbaşına sayılı günler kala, sokakları, caddeleri ve AVM’leri kaplayan rengarenk ışıklandırmalar ruhumuza iyi geliyor...

Ruhsal bir terapi: Yılbaşı ışıklandırmaları

Yılbaşı demek, yeni umutlarla, taze hayallerle başlangıç yapmak bir anlamda... Pek iyi hatırlamayacağımız 2016’nın ardından en azından sokakları caddeleri ve AVM’leri kaplayan cıvıl cıvıl, rengarenk süslemeler bir nebze de olsa moralimizi yükseltiyor, hatta ruhun terapisi bile oluyor.

Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı, kutlamaların ve özel günlerin her zaman insanları iyi hissettiren şeyler olduğunu ifade ediyor. Böylelikle ışıklandırmalar, süslemeler bireylerin yeni yılla beraber bir şeylere daha iyi başlayacağına inanmasına ve moralinin yükselmesine sebep oluyor. Bu bireyle sınırlı değil. Aynı şekilde toplumda da canlılık ve iyilik hissi artmış oluyor.

Işık hayatımızın vazgeçilmez parçası

Dünyadaki pek çok şeyin görselliğe doğru kaydığını ifade eden Samancı “AVM’lerin, sokakların ışıklandırılması çok faydalı. Işık ve insan doğası ayrılamaz bütünler. Bu hayatımızın bir parçası. Işığın ruhsal olarak iyi hissettirmesi gibi bir durum var, aynı zamanda biyolojik bir ihtiyacımız. Mesela insanlar ışıkta daha iyi hissediyor, güzellik hissi yaratıyor. İster yılbaşında ister Ramazan’da olsun etrafın aydınlatılması, sembollerle yüklü süslemeler yapılması zihnimize iyi geliyor. Bu şekilde toplum da canlı kalmış oluyor. O yüzden gündüzleyin daha canlıyız, gece ise tam tersi daha cansız oluyoruz. Kış saati uygulamasında da aynı şeyi görüyoruz.” diyor.

Haberin Devamı

Evet zor günlerden geçtiğimiz inkar edilemez... Ama bahsettiğimiz gibi sokaklarda, caddelerde ve AVM’lerdeki ışıklar, bir nebze de olsa moralimizi yükseltebilir.