Gazete Vatan Logo

RTÜK'ten o diziye Hz. Ali cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV'de yayınlanan "Unutma Beni" adlı dizide peluş oyuncağa "Ali" isminin verilmesinin, İslam toplumu için manevi değeri son derece yüksek bir İslam büyüğüne hakaret edildiği algısına yol açtığını göz önünde bulundurarak, kuruluşa oy birliğiyle müeyyide uygulanmasına karar verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TRT yönetim kurulu üyeliği için Bakanlar Kuruluna teklif edilmek üzere, Prof. Dr. Mehmet Barca ile Dr. Cengiz Ceylan'ın aday gösterilmesine karar verdi.

RTÜK'den yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun amir hükümleri gereğince işletme, iktisat veya maliye alanlarında boş bulunan TRT yönetim kurulu üyeliği için Bakanlar Kuruluna teklif edilmek üzere, Prof. Dr. Mehmet Barca ile Dr. Cengiz Ceylan'ın aday gösterilmesine karar verildiği bildirildi.

Unutma Beni dizisine müeyyide

Açıklamada ayrıca, RTÜK'ün bugün gerçekleştirdiği toplantıda, Fox TV'de 26 Şubat'ta yayınlanan "Unutma Beni" adlı diziyle ilgili Üst Kurul uzmanlarınca hazırlanan raporunda değerlendirildiği belirtilerek, kurulun, dizide, "Ali" isminin maymun şeklindeki peluş oyuncakla özdeşleştirilmesinin, İslam toplumu için manevi değeri son derece yüksek bir İslam büyüğüne hakaret edildiği algısına yol açtığı göz önünde bulundurarak, yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı olamayacağına ilişkin 6112 sayılı kanunun 8/1/f maddesinin ihlal edildiği sonucuna varıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Bu nedenle anılan kuruluşa oy birliğiyle müeyyide uygulanmasına karar verildiği bildirildi.