Gazete Vatan Logo

Robot veterinerliği rüya bükücülüğü

Robot veterinerliği, duygu tasarımcılığı, rüya gerçekleştiriciliği, holoportasyon uzmanlığı… Kulağa ütopik gelen bu meslekler fütüristlere göre 20 yıl içinde şirketlerdeki yerlerini alacaklar. Ve bu mesleklerde çalışanlar, hiyerarşiden uzak özgür bir çalışma talep edecek

Robot veterinerliği rüya bükücülüğü

Dünya büyük bir teknolojik gelişim içerisinde. Yapay zeka çalışmaları da tartışmaları da gün geçtikçe artıyor. Yaşanan gelişmeler yeni ihtiyaçları, haliyle yeni meslekleri de ortaya çıkarıyor. Orta ölçekli ve kurumsal şirketlerde strateji, iş modeli geliştirme ve pazarlama konularında danışmanlık veren Hanersman’ın Genel Müdürü Ecehan Ersöz’ün verdiği bilgilere göre, yakın zamanda ihtiyaç duyulabilecek öncelikli meslekler arasında robot veterinerliği, holoportasyon uzmanlığı, etik hackerlık, duygu tasarımcılığı, bilgi madenciliği, yapay organ imalatçısı ve rüya gerçekleştiriciliği geliyor. Şu anda kulağımıza her ne kadar ütopik gelse de fütüristler 20 yıl içinde bu mesleklerin gündeme geleceğini öngörüyor.

Rüya tasarım terapisi

Robot veterinerleri, gelecekte zorlu arazi koşullarında, arama kurtarmada ve yük taşımacılığında kullanılacak olan ‘animal type’ robotların bakım ve güncellenmesini üstlenecek. Holoportasyon uzmanları, görüntülü konuşmayı bir sonraki aşamaya taşıyarak, holoportasyon teknolojisi ve hololens gözlük ile başka bir mekandaki kişi ile aynı odadaymış gibi görüşmemizi sağlayacak. Etik hackerlar, hackerlığı çalıştıkları şirketler için yaparak sistemdeki olası güvenlik açıklarını tespit ederek zararları ortadan kaldıracaklar. Duygu tasarımcıları, perakende sektöründe marka ve kullanıcılar arasında köprü olacak. Kullanıcıların, ürünler ile yaşatılan deneyimlerin algı boyutunda doğru hisler ile güçlü bir şekilde eşleştirilmesi ve bu sayede marka sadakatinin kazanılmasını hedefleyecek. İlerleyen teknolojiyle ekran karşısında yapay zeka aracılığı ile ürünlerin koku ve yapısını algılama, bunu destekleyen 5 duyu reklamcılığı alanlarında da çalışmalar gerçekleştirecek. Rüya gerçekleştiriciliğinde de özellikle sağlık ve terapi alanında kullanılması düşünülen yazılımlar ile kişiye sorunlarını aşacak yönde rüya tasarımı yapılacak. Burada teknoloji, psikoloji ve nörobilim entegre bir şekilde çalışacak.

Haberin Devamı

Elbette sadece iş dünyası değişmeyecek. Yeni uygulama ve iş alanların doğması üniversite programlarının da değişimine neden olacak. Daha çok farklı bölümlerin ortak açacakları programlar ile eğitim ihtiyacı karşılanabilecek.

Haberin Devamı

Yüzde 10 ihtiyaç olacak

Şirketlerin bir yandan içinde bulundukları dijital dönüşüm yolculuğunda yeni teknolojileri ve uygulamaları süreçlerine dahil ederken, diğer taraftan mevcut görev tanımlarının ihtiyaçlarını tam yansıtmayacağını bildiklerini söyleyen Ecehan Ersöz, “Yeni meslekler standart olarak tanımlanan bilgisayar, elektronik, mekatronik mühendisliği gibi alanların kapsamının genişleyerek başka alanlardan fonksiyonları da içine alması şeklinde tanımlanıyor. İK departmanlarının, çalışanlara aldırılacak eğitimlerin güncel ve gelecek trendlerini yansıtan, çalışanlara vizyon ve yeni bakış açıları sağlayan içerikte olanlarını seçmeleri oldukça önemli. Yeni iş yapma biçimlerinin daha iş birlikçi, ekip uyumu ile ve hiyerarşiden uzak bir kültürle sergilenmesi konusunda da çalışmalar sürüyor” dedi. İnisiyatif alma beklentisi yüksek olan Z kuşağı için şirketlerde öncelikle hiyerarşi kalıplarının yıkılmaya çalışıldığını belirten Ersöz, “Ast - üst ilişkisinin daha esnek modellerle yönetilmesi gerekiyor. Burada kazanılan avantaj hem Z kuşağına motivasyon ortamı yaratmak hem de şirket genelinde inovasyon odaklı çalışma ortamı yaratılmasını sağlamak” ifadelerini kullandı. Aslında bu uygulamaların markaların ‘müşteri memnuniyeti’ne verdikleri önemin, ‘çalışan memnuniyeti’ne de eskisine oranla daha fazla vermeye başlamalarıyla ilgili olduğunu anlatan Ersöz, kalıplar içerisine sıkışmış kurum kültürleri yerine kendini güncelleyebilen ve yenileyebilen yapıların, sürdürülebilirlikte de öne geçtiğini söyledi. Şirketlerin bu yeni meslekleri, organizasyonlarında ihtiyaçları doğrultusunda konumlandıracağının da bilgisini veren Ersöz, “Yüzdesel olarak bu mesleklerin iş hayatındaki artışının yüzde 5 - 10 arasında olacağını söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı