Gazete Vatan Logo

Robin Hood vergisi

1.6 lt üzerindeki araçlarda ÖTV artışı Robin Hood vergisi olarak yorumlandı

1.6 lt üzerindeki araçlara gelen ÖTV artışı Robin Hood vergisi olarak yorumlandı. Lüks otoların fiyatı 1 gecede uçtu. Sektör ÖTV’ye büyük tepki gösterirken, kapora verip aracını bekleyenler mağdur oldu. Tüketiciler siparişlerini iptal etmeye başladı .

Sektöre büyük yük geldi, yatırımların önünü keser

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar:

Türkiye’nin küresel oyuncu olması ve sektörün geliştirilmesi, büyütülmesi ve daha cazip hale getirilmesinin gündemde olduğu şu günlerde, yapılan büyük ve ani değişikliklerin gerek pazar, gerek yatırım ortamı açısından uzun vadeli karar almayı zorlaştırdığına inanıyoruz. Bu değişiklik basit değil, etkisi çok büyük bir değişikliktir. Bu nedenle, böyle büyük değişikliklerde kısa da olsa bir geçiş sürecinin muhakkak olmasını tercih ederdik. Bu artış sektöre büyük bir yük getirecek, geçiş süreci olmaması nedeniyle, stok yönetimi açısından ciddi zorluk ve ek maliyet yükleyecek. En son değişiklik 2000 cc üzerindeki araçların satışını durdurma noktasına getirecek. Hafif ticari araçlara ilişkin ÖTV artışının ise toplam pazarda belirli bir düşüş yaratır. Esas olumsuz etkileri 2012 yılında daha fazla hissedilir.

Sektöre haber bile vermediler

Mercedes-Benz Türkiye Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz:

Vergi artışlarının sektöre hiçbir şekilde bilgi verilmeden gerçekleştirilmiş olmasını memnuniyetsizlikle karşılıyoruz. Bu artışların satışlarımıza önemli etkileri olacaktır. Pazardaki şartları tamamen değiştiren bu durum, tüm stratejilerimizi gözden geçirmemizi gerektiriyor.

Satışlar 4 bin azalır cari açığı kapatmaz

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız:

Türkiye pazarının yüzde 90’ı 1.6 lt ve altı araçlardan oluşuyor. Kalan yüzde 10’luk lüks araçlardaki vergi artışının cari açığı azaltmaya yaramaz. Bu yıl 44 binleri bulması beklenen toplam lüks oto satışları bu karar sonrası 40 binlerde kalır.

Stoklarımızı eritmek için zaman verilmeliydi

Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Torben Eckardt:

Birçok otomotiv şirketi için bu kararın adil olmadığını düşünüyorum çünkü otomotivde özellikle sipariş ve stokla ilgili kararlar 1 günde alınamaz. ÖTV artışına konu olan silindir hacmine sahip araçların birçoğu üretilmiş durumda. Önemli bir kısmı şu anda Türkiye’ye geliyor ya da ulaştı, stoklarda bekliyor. Bu markalar stoklarını eritmek için yüksek miktarda indirim yapmak zorunda kalacak.

Pazarın yüzde 35’ini olumsuz etkiler

Toyota Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt:

ÖTV artışı toplam pazarın yüzde 35’ini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu artış 2011 ve sonrasında toplam pazara negatif olarak yansıyacak. Özellikle bu düzenleme, ülke gündeminde yerli marka oluşturmanın yer aldığı bir dönemde yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcıları da düşündürecektir kanaatindeyim.

Haberin Devamı