Gazete Vatan Logo

Riyad’dan Abbas’a ‘barış’ ultimatomu

Suudi veliaht Prensi Selman’ın, Filistin lideri Abbas’a, ABD’nin yeni Ortadoğu barış planını kabul etmezse istifa etmesi yönünde baskı yaptığı öne sürüldü

Riyad’dan Abbas’a ‘barış’ ultimatomu

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times, Suudi Arabistan’da kraliyet üyelerini de hedef alan yolsuzluk operasyonunun başındaki isim olan veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’a, ABD’nin hazırladığı yeni Ortadoğu barış planını kabul etmesi yönünde baskı yaptığını iddia etti.

Gazete, Prensin geçen hafta başkent Riyad’ı ziyaret eden Abbas’a, ‘(ABD Başkanı Donald) Trump planını açıkladığında Washington ne önerirse kabul et ya da istifanı ver’ şeklinde ultimatom verdiğini öne sürdü. Haberde Prens Selman’la Abbas arasındaki görüşmenin gece geç saatlere kadar sürdüğü vurgulandı.

Times, Körfez ülkelerinin ‘Filistin’e ihanet ettikleri’ izlenimi yaratmadan İsrail’le birlikte, İran’a karşı daha iyi bir koordinasyon sağlamak için barış planının hayata geçmesini istedikleri yorumunu yaptı.

İsrail’le işbirliği

Haberde, Suudi Arabistan’ın Filistin konusundaki girişiminin bir diğer nedeninin de Hizbullah-Hamas bağlantısı olabileceği belirtildi. Gazeteye göre Riyad, Hamas ve Hizbullah’ın daha sıkı bir bağ kurarak Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarının kontrolünü tamamen ele geçirmesini istemiyor.

Haberin Devamı

İki devletli çözüm

Haberde Trump’ın yeni Ortadoğu barış planının gelecek yılın başlarında açıklayabileceği kaydedildi. Times, ABD’nin planında, işgal altındaki bölgelerdeki yerleşim yerleriyle ilgili olarak İsrail hükümetinin taleplerinin büyük bir kısmının kabul edilmesinin muhtemel olduğunu belirtirken, Trump yönetiminin iki devletli çözüm fikrine daha yakın bir noktaya geldiğinin de altını çizdi.