Gazete Vatan Logo

Riva için ilk turda ‘top çevirdiler’

Galatasaray’ın Riva arazisine 9 teklif geldi. İhaleye ilgi yoğun olsa da ilk oturumda ‘nabız yoklamak’ için düşük fiyatlar sunuldu. Sıkı rekabet ikinci oturuma kaldı

Riva için ilk turda ‘top çevirdiler’

Mali sorunlarıyla boğuşan Galatasaray Spor Kulubü’nün en büyük gelir kaynaklarından birisi olacak Riva arazisi için ilk adım dün atıldı.

Emlak Konut GYO’nun Riva arazisi için düzenlediği ihalenin ilk oturumunda sektörün önde gelen firmalarından 9 teklif geldi. Teklifler arasında en yüksek gelir hedefi ile Dap Yapı’ya ait Eltes İnşaat ve en yüksek arsa payı oranı teklif eden Fema İnşaat-KLV İnşaat İş Ortaklığı öne çıktı. Eltes İnşaat, 1 milyar lira satış geliri hedefi ve yüzde 10 arsa payı yani 100 milyon lira teklif etti. Fema-KLV de 400 milyon lira satış geliri üzerinden yüzde 25 yani 100 milyon lira arsa payı teklifi sundu.

Ancak bu teklifler ihalede hedeflenen rakamı yansıtmıyor. Emlak Konut ihalelerinin ilk oturumda firmalar hem ‘nabız yoklamak’ hem de mali ve teknik yeterliliklerini sunmak için belirleyici olmayan teklifler sunuyor. İhaledeki rekabet nedeniyle ikinci oturumda tekliflerin katlanması bekleniyor. Nihai sonucu ikinci oturum belirleyecek. İkinci oturumun 15 Haziran’da yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Sponsordan da teklif

İhalede Eltes İnşaat ve Fema-KLV ortaklığının dışında, Dağ Mühendislik 200 milyon lira satış geliri üzerinden 20 milyon lira arsa payı önerdi. Ege Yapı-Çalışkan Taşımacılık 300 milyon lira satış geliri üzerinden 45 milyon lira arsa payı teklif ederken, Yılmaz İnşaat 200 milyon lira satış geliri ve 44 milyon lira arsa payı önerdi. Galatasaray’ın forma sponsoru Nef de ihaleye Makro İnşaat ile birlikte katıldı. Ortaklığın teklifi 100 milyon lira satış geliri ve

20 milyon lira arsa payı oldu. Aynı teklifi Fuzul Yapı-İstanbul Teknik-Gökkar Madencilik ve Teknik Yapı-Teknik Yapılar da verdi. Nuhoğlu İnşaat, 262.5 milyon lira üzerinden 39.3 milyon lira teklifinde bulundu.

Emlak Konut ile Galatasaray 29 Haziran 2016’da protokol imzalamıştı. Protoloke göre, ortaya çıkacak arsa bedelinin yüzde 80’i Galatasaray’ın, yüzde 20’si Emlak Konut’un olacak. Riva arsanın değeri 388.7 milyon lira.

Yükseklik 7 metre!

TOPLAM 869 bin 522 metrekare konut alanına sahip olan arazide ayrıca 206 bin 497 metrekarelik özel orman alanı bulunuyor.

Haberin Devamı

8 bin metrekarelik ilköğretim alanı ve 72 bin metrekarelik park alanının da yer alacağı alanda 174 bin metrekarelik inşaat yapılacak. Emsalin 0.20 olduğu projede yükseklik sınırı iki kat, 7 metre ile sınırlandırıldı.

Emlak Konut, Riva projesinin ekolojik ve sürdürülebilir mimari yaklaşımlarla tasarlanan EKO-KÖY projesi olması için de çalışma yaptı. Bu arsa için örnek bir proje de hazırlattı.

Bu modeli ilk kez uyguladık

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 9 teklifin önemine dikkat çekerek, “Burada uygulanacak ekolojik köy büyük ilgi gördü. Teklifler iyi. İlk oturumda teknik ve mali yükümlülüğe bakıyoruz. Teklifler incelendikten sonra önümüzdeki günlerde ikinci oturumu yapacağız” dedi. Galatasaray ile birlikte ilk kez bu modeli denediklerini söyleyen Kurum, bu modelin başarısının hem sektör hem de futbol camiası açısından önemli olacağını vurguladı.

Bankalara borç kapanacak

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, ihalenin ilk oturumu yapıldığı saatlerde Emlak Konut’un Ataşehir’deki genel merkezindeydi. İhaleye ilgiden çok memnun olduklarını belirten Başkan Özbek, “Sektörün önde gelen firmaları ihaleye katılmış. İlk oturumda katılımcılardan memnun olduk, ikinci oturumda da fiyat beklentimizin karşılanacağını düşünüyoruz” dedi. Özbek, arsadan gelecek gelirle bankalara olan 170 milyon dolar borcu kapatmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı