Gazete Vatan Logo

Rezidansa çevrilecek

Etiler’de Uçaksavar Sitesi’ni yeniden inşa edecek olan Teknik Yapı, kentsel dönüşüme hız verdi

Etiler’de Uçaksavar Sitesi’ni yeniden inşa etmeye hazırlanan Teknik Yapı, yeni dönüşüm projeleri için harekete geçti. Uçaksavar büyüklüğünde birkaç siteden daha teklif alan şirket, şimdi de İkitelli, Mahmutbey ve Halkalı bölgesinde 30 yıl önce inşa ettiği 24 fabrika arsasını sahiplerinin bir kısmı ya da tamamıyla anlaşarak rezidans ve ofis projelerine dönüştürmeyi planlıyor. İkitelli ve Halkalı’nın 2015 yılında sanayi bölgesi olmaktan tamamen çıkacağını söyleyen Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bu bölgeden Çerkezköy ve Adapazarı gibi ilçelere taşınmaya niyetli yaklaşık 150 fabrika var. İnşaat firmalarına arsa satışı, fabrika sahipleri için artık daha cazip” dedi.

İstanbul’un merkezinde Boğaz cephesiyle en değerli arsalardan biri olan ve Etiler’de 96 bin metrekarelik arsa üzerinde yer alan 424 dairelik Uçaksavar Sitesi’nin yeniden dönüşümünü yapacak firma olarak seçilen Teknik Yapı, halihazırda devam eden Tuzla ve Kartal projelerinin yanı sıra İkitelli, Mahmutbey ve Halkalı bölgesinde de ilk kez rezidans ve ofis projeleri yürütme kararı aldı.

Bu bölgede 25-30 yıl önce Teknik Yapı olarak inşa ettikleri 20-24 adet tekstil fabrikası bulunduğunu söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “30, 60 veya 70 dönümlük büyüklüklere sahip bu arsaların bir kısmı taşındı, bir kısmı ise Çerkezköy ve Adapazarı gibi bölgelere taşınacak. Arsa sahiplerinin tamamıyla anlaşabilirsek toplamda 1.000-1.500 dönümlük arsa ortaya çıkıyor. Burada anlaşabildiğimiz arsalarda rezidans ve ofis projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yaptığımız fabrika arsalarının sahiplerinin tamamıyla anlaşabilir ve bu arsaların tamamına konut yaparsak 20 bin konut yapıyor” diye konuştu.

Bölgede rezidans projelerinin 2010 yılının ikinci yarısından itibaren yapılmaya başlandığını hatırlatan Durbakayım, bu bölgeden taşınmayı planlayan 100-150 fabrika bulunduğunu açıkladı. Durbakayım, “Fabrika sahipleri için arsaları inşaat firmalarına satıp, daha az maliyetli ve lojistik açıdan kuvvetli bir yere taşınmak daha kârlı hale geldi. 2015 yılında İkitelli, Halkalı ve Mahmutbey bölgesi artık sanayi semti değil rezidans ve ofis bölgesi olacak” değerlendirmesini yaptı.

Uçaksavar örnek oldu

Etiler Uçaksavar sitesinin kentsel dönüşüme sıcak bakan bina sakinleri için güzel bir örnek olduğunu ve biri Avrupa, diğeri Anadolu Yakası’nda olmak üzere Uçaksavar kadar önemli iki siteden yenileme için teklif aldıklarını belirten Durbakayım, projenin kentsel dönüşüm alanında örnek teşkil ettiğini kaydetti. Durbakayım, “Site maliklerinin yenileme için istekli olmaları, bunun için bir yönetim kurarak 42 inşaat firmasıyla görüşerek teklif almaları örnek bir tavırdı. Hukuksal sözleşmelerin hazırlandığı ve projeyi tasarlama aşamasında olduğumuz projenin inşaatına 2012 yazında başlamayı ve başladıktan 36 ay sonra tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Kat mülkiyeti kanununun üzerinde bir yasa çıkarılmalı

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşümle ilgili olarak kat mülkiyeti kanununun da üzerinde olan bir yasa çıkarılması gerektiğini vurguladı. Vatandaşları iknaya çalışarak bir arpa boyu yol alınamadığını kaydeden Durbakayım, “Kat mülkiyeti olan bir apartmanda dairesi olan tek bir vatandaş karşı çıkarsa, o bina yenilenemiyor ve diğer malikler, deprem riskiyle yaşamak zorunda bırakılıyor. Bu, kat mülkiyeti kanununun üzerinde çıkarılacak bir yasa ile engellenmeli” diye konuştu.

% 65 onay yeterli olmalı Başbakan’la görüşeceğiz

Binaların yeniden inşa edilebilmesi için kat maliklerinin yüzde 65’inin onayının yeterli olması gerektiğinin altını çizen Durbakayım, şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümü, etrafı yollarla sınırlanmış parsellerin bulunduğu bölgeler olan ‘ada’lar bazında düşünmeliyiz. Örneğin 8.500 m2’lik bir adada 7 parselde 7 bina olduğunu düşünelim. Her parselde ayrı ortak alan, ayrı girişler, ayrı merdivenler olacaktır. Ancak biz burayı yenileyerek 2 blok yapar ve tek bir ortak alan yaparsak, emsali artırmadan ortak alanlardan kazanmış, evleri yenilerken küçültmemiş oluruz. Bu planları seçim sonrası Başbakan’la görüşmeyi hedefliyoruz.”

‘Bizim Evler 4’ün lansmanı yapılmadan 3 günde 150 daire satıldı

Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı yöntemiyle Ispartakule’de Bizim Evler markasını geliştiren İhlas İnşaat, zincirin 4’üncü projesinin ön satışlarına 15 Nisan’da başladı ve 3 günde 150 dairenin satışını tamamladı. Lansmanının 26 Nisan’da yapılmasının planlandığı projede hızlı satış nedeniyle 75 dairenin daha lansman tarihine kadar geçerli olacak fiyatlarla satılması kararı alındı. 800 konutluk bu etapta 110 ile 128 m2’lik 2+1’ler 170 bin TL’den, 168 m2 3+1’ler 160 bin TL’den, 192 m2 4+1’ler ise 301 bin TL’den satılırken, lansmanda fiyatların daha yüksek olması bekleniyor.

60 bin metrekare arsa üzerinde konumlandırılan Bizim Evler 4’te 800 konutun yanı sıra 30 adet ofis, 2 katlı dershane ve 70 mağazalık Bizim Çarşı’nın da bulunacağını söyleyen Bizim Evler Proje Koordinatörü Mehmet Erhan Değerli, “Dairelerin tamamı, A enerji sınıfı ankastre cihazlar, invertörlü klimalar ve yoğuşmalı kombi ısınma sistemleri ile donatılmış olarak teslim ediliyor” dedi. Değerli, projelerinin tamamlanmasının ardından Ispartakule’de Bizim Evler konutlarında 11 bini aşkın kişi yaşayacağını sözlerine ekledi.

Bizim Evler 3’ün inşaatı sürüyor

724 konuttan oluşan ilk projesi Bizim Evler-1’in yoğun ilgi görmesinin ardından 522 konutluk Bizim Evler-2’yi 8 ay erken teslim eden şirket, 676 konutluk Bizim Evler-3’ün inşaatına da başladı. Bizim Evler Proje Koordinatörü Mehmet Erhan Değerli, “Müşterilerimiz evlerini erken teslim almalarının yanı sıra kısa zamanda prim yapan evleriyle şimdiden kazançlı çıktı. Bizim Evler 3’ün inşaatı ve satışı hızla devam ederken, Ispartakule konut bölgesinde yaklaşık 2 bin 800 konut ve sosyal tesisleri ile Bizim Evler Mahallesi kurulmuş olacak” diye konuştu. Bizim Evler 1, Bizim Evler 2 ve inşaatı devam eden Bizim Evler 3’te kapalı yüzme havuzu, fitness salonları, sauna ve Türk hamamı ile site sakinlerine kaliteli yaşamın tüm ayrıcalıkları sunuluyor. Sosyal tesisler profesyonel firmalar tarafından işletilirken, alanında uzman spor eğitmenleriyle sağlıklı bir spor imkanı sağlanıyor.

Gayrimenkul sektörü 17-18 Mayıs’ta Restate Fuarı’nda buluşuyor

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Gayrimenkul Zirvesi ve İSTANBUL REstate Fuarı, bu yıl, 17-18 Mayıs 2011 tarihlerinde Harbiye’de İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek. Bu yıl 11’inci kez gerçekleştirilecek zirvede; gayrimenkul sektörüne ilişkin son gelişmeler, trendler, iş dünyasının küresel aktörleri, bürokratları ve akademisyenleri tarafından ele alınacak. Sektörün bugününün masaya yatırılacağı zirvede “Bundan sonrası nasıl olacak?” sorusuna da cevap aranarak bir sonuç bildirgesi de yayınlanacak. Urban Land Institute (ULI), National Assocation of Real Estate Investment Trusts (NAREIT), European Public Real Estate Association (EPRA) işbirliği ile çok sayıda özel kurumun sponsorluk desteği bulunan organizasyona Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından da katkı sağlanacak. Gayrimenkul zirvesi ve İstanbul REstate Fuarı’nın kayıt işlemleri, www.istanbulrestate.net adresinden 16 Mayıs 2011 tarihine kadar devam edecek.

Armada City Plus’ta peşinatsız ev alma dönemi başladı

Çorlu’da hayata geçirdiği Armada City’nin 995 konutluk ilk etabının yoğun ilgi görmesi nedeniyle Armada City Plus adlı 836 konutluk 2’nci etabı planlanan tarihten önce başlatan Mimart Yapı, Nisan ayına özel ödeme fırsatları getirdi. Mart ayında, Armada City Plus’tan konut satın alan müşterilerinin mutfağını döşeyen Mimart Yapı, Nisan ayında ise her dairede takılı olarak teslim ettiği üçlü ankastre setin (fırın, set üstü ocak ve davlumbaz) yanında 82 ekran LCD TV ile ev sinema sistemi hediye ediyor. Daireler ise mutfak ve banyo dolapları ile vestiyeri takılı şekilde tamamlanıyor. Armada City’de, 64 m2 1+1’ler 72 bin 500 lira, 75 m2 1+1’ler 82 bin 500 TL, 110 m2 2+1’ler 114 bin 500 TL, 131.5 m2 3+1’ler 135 bin 500 TL, 144.5 m2 3+1’ler 150 bin TL, 177 m2 4+1’ler ise 183 bin 500 TL’den satılıyor.

110 dönüm arazi üzerinde zemin+11 katlı 37 bloktan oluşan Armada City’de 1.831 daire bulunuyor. Projede yüzme havuzlarından futbol sahalarına, basketbol-voleybol sahalarından tenis kortlarına, çocuk oyun alanlarından kapalı sosyal tesise kadar pek çok aktivite alanı var. Kapalı sosyal tesiste Türk hamamı, Fin hamamı, fitness center ve sauna gibi olanakları bulunan proje, Orion, Kipa gibi Çorlu’nun alışveriş merkezlerine yakın konumlanmasına rağmen, kendi içinde bir çarşıya da sahip durumda. Radye temel, tünel kalıp sistemi ile inşa edilen bloklarda deprem güvenliği maximum tutulurken, kapalı otopark ve kontrollü giriş-çıkış sistemi ile bina güvenliği de sağlanıyor.

Kelebekia’da ödemeler 18 ay sonra başlıyor vade farkı da alınmıyor

Sinpaş Yapı, Sancaktepe’de inşasına başladığı Kelebekia projesi için yeni bir kampanya başlatıyor. 47 bin metrekare arsa üzerinde 440 konutun yer alacağı Kelebekia’da, bu yeni kampanya kapsamında ilk taksit ve peşinat, 18 ay sonra başlayacak. Ara ödemelerin olmadığı kampanyada, ödeme yapılmayan süre için vade farkı da alınmayacak. Kampanyada ayrıca, 18 ay sonra ev tesliminde 1.670 TL sabit taksitler ile başlayan ödeme imkanı da yer alıyor. 60 ay için 0.69; 120 ay içinse 0.77 oranında kredi faizi uygulanan projede şirket bünyesinde yapılacak ödemeler için ise 72 ay vadeli ödeme planı yer alıyor.

Fiyatların 197 bin ile 540 bin TL arasında değiştiği Kelebekia’nın Ekim 2012’de teslim edilmesi planlanıyor. Projede biyolojik gölet ve yeşil alanlarıyla doğa ile iç içe bir yaşam sunan 440 konut yer alıyor. 70 m2 ile 163 m2 arasında 1+1’den 4+1’e kadar farklı seçenekteki daireleri ve konsepti ile satışa çıktığı günden bu yana büyük ilgi gören Kelebekia projesinin yüzde 80’inin satışı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı