Gazete Vatan Logo

Resmi kayınpeder geldi

Cumhurbaşkanı Gül, Brezilyalı Bakanı, “Akrabamız geldi” diye karşıladı

Çin Büyükelçimiz Esenli’nin kayınpederi Brezilya Dışişleri Bakanı Amorim, Türkiye’ye bugüne kadar bakan düzeyinde hiç ziyaret yapılmadığını fark edip başkente geldi

Türkiye’nin Çin nezdindeki büyükelçisi Murat Esenli’nin kayınpederi olan Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, “iki ülke olarak gerçek anlamda Medeniyetler İttifakını oluşturduk” dedi.

Resmi ziyaret için Ankara’ya gelen Amorim, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Amorin, Türkiye’ye her gelişinde kendini evinde hissettiğini, torunlarının hem Türk, hem Brezilyalı olduğunu, dolayısıyla iki ülke olarak gerçek anlamda Medeniyetler İttifakını oluşturduklarını söyledi. Amorim’in kızı Anita bir Türk diplomat ile evli. Bir yıl önce Çin Büyükelçiliği’ne atanan Murat Esenli ile Anita 1999 yılbaşı gecesi evlendi. Brezilya’da 2002 sonunda yapılan seçimlerde büyük bir oy patlamasıyla iktidara gelen Lula Da Silva, Dışişleri Bakanlığı’na Celso Amorim’i getirdi. Amorim, böylece 1992-93 yıllarındaki Dışişleri Bakanlığı görevinden sonra ikinci kez bakan koltuğuna oturdu.


Amorim, Türk damadı olan bir Dışişleri Bakanı olarak koltuğa oturunca, Brezilya’dan Türkiye’ye bugüne dek Dışişleri Bakanı düzeyinde hiçbir ziyaretin yapılmadığını farkederek Türkiye’yi ziyaret etti. Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde ilk resmi ziyaretini yapan Amorim, ikinci resmi ziyaretini de dün gerçekleştirdi. Murat Esenli ise, New York’taki görev süresini tamamladıktan sonra eşi Anita ile birlikte Türkiye’ye geldi ve dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in Özel Kalem Müdürü oldu. Anita Esenli de böylelikle Ankaralı oldu. Esenli, ardından Türkiye’nin BM’nin Cenevre ofisi nezdindeki delegasyonuna müsteşar olarak gitti. Babacan döneminde merkeze dönen Murat Esenli, yaklaşık bir yıl önce de Çin’e atandı. Murat ve Anita Esenli çiftinin Yasemin ve Ömer adlarında iki çocuğu var.

Haberin Devamı