Gazete Vatan Logo

Randevular da modern çağa ayak uyduruyor

Bu aralar bir restorana gittiğinizde masaları boş görürseniz şaşırmayın. Gerekçe ekonomik falan değil. Randevularımızın tarzı değişti!

Randevular da modern çağa ayak uyduruyor

Bir süredir sevgili bulma yöntemlerimiz fazlasıyla değişti. Eskiden mahallede görüp mektup yazarmış büyüklerimiz. Onlardan şanslı olduğumuz kesin. Daha fazla seçeneğimiz var. İnternetin yaygınlaşması tüm alışkanlıklarımız gibi ilişki kurma yollarımızı da değiştirdi. Malum o kadar yoğunuz ki dışarı çıkıp birileriyle tanışmak zor geliyor çoğumuza. Bu yüzden artık banka işlemleri ya da alışveriş için nasıl interneti tercih ediyorsak, yeni insanlarla tanışmak için de online yöntemlere başvuruyoruz. Üstelik sanal alemde seçeneklerimiz bir bardakinden çok daha geniş. Ancak bu alışkanlık hiç umulmadık değişiklikleri de beraberinde getiriyor.

Artık ciddi ilişki yaşayanlar da çok var

Online dating yani çevrimiçi randevu ya da çöpçatanlık uygulamaları uzun süredir hayatımızda. Tinder, OkCupid ya da Grindr gibi platformların popülerleşmesiyle bu tarz ilişkiler ‘yeni normalimiz’. Modern zamanların aşkı olarak kabul ediliyor artık. eHarmony.com internet sitesinin geçen haftalarda yayınladığı araştırmaya göre bu uygulamaların en yaygın olduğu ABD’de her 10 kişiden 4’ü online randevu platformlarını kullanıyor. Üstelik bu uygulamalar eskisi gibi sadece ‘takılmalık’, tek gecelik ilişkiler için değil. Ciddi ilişki yaşayanların hatta evlenenlerin sayısı azımsanmayacak seviyede. Dünya genelindeki rakamlara bakıldığında bu çöpçatanlık sitelerini kullananların yüzde 44’ü en az bir kez ciddi bir ilişki yaşadıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

İnternetten tanışıp yemeğe giden yok

Online ortamda fotoğrafını görerek tanıştığın ve mesajlaştığın bir kişiyle, yüz yüze geldiğinde işlerin nasıl gideceğini tahmin edemezsin. Yani güzel bir restoranda yemeğe çıkıp 2-3 saatini bağlamak istemiyor kimse. Kimya tutmadıysa karşındakinden elektrik alamadıysan ilk randevu kabusa dönebilir. Malum devir değişti. Randevunun ortasında arkadaşlardan gelen “Kaza yaptım acil gel,” telefonlarını kimse yemiyor. Bu yüzden de daha dikkatli davranıyor herkes. OkCupid’in kendi platformunda yaptığı ankete göre atılan 10 bin mesajdan sadece ve sadece 7’si beraber yemek teklifini içeriyor.

Haberin Devamı

Yemek yerine kokteyl içmek moda

Bir gerekçe daha var. Bir kadeh içkinin de içildiği iki kişilik bir yemek en az 100-150 lira hesap demek. Bu nedenle buluşmalar kokteyl ya da kahve içmeye dönmüş. Neticede birlikte uzun bir akşam geçirip hayatınızla ilgili bir sürü detay paylaşmaktansa, bir kahve içtikten sonra ortadan kaybolmak ya da online alemin jargonuyla ‘ghosting’ çok daha kolay. Aynısı reddedilme durumunda da geçerli. Kısa bir buluşma sonrası yaşanacak kırgınlık hissi çok daha az oluyor. Üstelik bu yöntem bir günde birden fazla kişiyle buluşup şansı yaver gitsin diye uğraşanlar için de bir nimet.